|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Nov 09, 2010 9:53 pm Naslov sporočila: Ganymede822+ kako se obnese kot router ? |
|
|
Listal sem dokumentacijo za Siol konunikacijski prehod aka modem Ganymede822+, ki ga imam.
Navedeno in opisano je (od strani 21 zgornjega pdf dokumenta dalje), da se napravo lahko prepriča, da deluje kot router (usmerjevalnik).
Zanima me ali lahko kdo iz prve roke pove kako dobro se naprava obnese v tej vlogi ?
Je na volo NAT, so morebiti nekateri porti odprti na ven, skratka je router toliko kvaliteten, da je z njim mogoče dosečii TruStealth rezultat na testu ShieldsUp ?
Poleg tega me zanima tudi stabilnost delovanja same naprave v tem režimu (ko sem še imel predhodnika Callisto 821+, je monter svarill, nikar ga preklopiti v router, ni dovolj zmogljiv za kaj takega) ?
V uporabi pa imam Siolov 2Mbit ADSL paket. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.70 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Nov 09, 2010 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odsvetujem. Govorim iz lastnih izkušenj, velja tako za Ganymede kot Sinope skropucala (predvsem na račun zanesljivosti in odzivnosti).
D-Link ali Linksys za manj kot 40€ bosta to nalogo opravljala tako kot morata, ali pa se bosta temu cilju vsaj približala, kar za Telekomove kištice ni moč trditi. _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 12:45 am Naslov sporočila: |
|
|
elson2k je napisal/a: |
Odsvetujem. Govorim iz lastnih izkušenj, velja tako za Ganymede kot Sinope skropucala (predvsem na račun zanesljivosti in odzivnosti).
D-Link ali Linksys za manj kot 40€ bosta to nalogo opravljala tako kot morata, ali pa se bosta temu cilju vsaj približala, kar za Telekomove kištice ni moč trditi. |
Meni deluje brez problema od kar imam internet. V roku kakih pet let je bil zamenjan eden, katerega je odnesla strela. Res pa da imam hitrost le 1Mb. Sicer so vsi štrije porti polni. (gor so štirje PC-ji) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 8:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tudi lahko pohvalim usmerjevalnik Sinope. Sicer je grafični vmesnik pod vsako kritiko, osnovne stvari, ki jih človek pričakuje od usmerjevalnika pa lepo delujejo. Po mojem mnenju je Ganymede nekaj podobnega. Če ga ne boš obremenjeval s kakim p2p prometom, bi moral zdržat.
Konec koncev zgubit nimaš kaj, poizkusi. Vse je boljše, kot delat PPPoE direktno z računalnikom  _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.70 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, me veseli da vsaj nekomu dela. Mislim pa da je ravno tvoja hitrost povezave na internet tista, ki to še omogoča. Sam sem imel 4096/512 in je bilo katastrofalno. O kakšnem p2p ni bilo niti govora, NAT je deloval za silo (kakor se mu je pač zazdelo oziroma odvisno od obremenjenosti procesorčka), tudi obešanje mu ni bilo tuje. Neštetokrat sem ga moral "resetirat", na koncu (po poskusih menjave z novimi) mi je prepenilo, plačal sem za enega Asusa W500gP in od takrat je delovalo kot mora.
V drugi rundi, ko sem dobil VDSL 5/2 in Sinope-a, podobna zgodba. Wireless del je spet deloval kot se mu zazdi in določene uporabnike enostavno več ni hotel "sprejet", dokler nisem zadeve fizično ugasnil. Sem najprej mislil da mu preglavice dela WPA2/PSK, pa sem ga presedlal na WEP. Iste težave. In spet v nakup routerja (prejšnjega Asusa sem pustil ko sem se izselil od tam).
Skratka, ostajam pri svojem mnenju. Je pa to mnenje tudi večine Telekomovih serviserjev, ki te zadeve montirajo oziroma vklapljajo. Je pač izbira namenskega routerja boljša izbira.
@yacksy; se strinjam, saj HW je mogoče čisto v redu, za sam programski del pa nisem tako prepričan. _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za odgovore.
Enako vprašanje sem naslovil še na Siol tehnično podporo in tukaj navajam nekaj povdarkov iz odgovora:
Citiram: |
Z vidika varnosti je dovolj zanesljiv za domačo rabo, informacije o skritosti porta pa na žalost nimamo. |
Ganymede je povsem zanesljiv in spodoben router, tako kot so vsi naši modemi. Modem zadostuje potrebam 98% uporabnikom, seveda pa od njih ne morete pričakovati vseh stvari ki jih zmorejo profesionalni ruterji. |
Torej mi ne ostane drugega kot poskusiti in videti kako bo delalo. Namreč včeraj je napajalec v Linux routerju (Pentium 120MHz) rekel bum (zdržal je 16 let, Codegen, Made in Czech Republic) in malo gledam za alternativo, če mi ga ne bo uspelo popraviti.
Nadomestni AT Seasonic napajalnik za svoje delovanje namreč kuri precej več in bi bil zaradi porabe energije, celo nakup novega routerja kot namenske škatlice, kmalu plačan, če pa lahko uporabim obstoječo škatlo brez katere ne gre, pa še toliko bolje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.74 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ganymede822+ konfiguiran kot modem se mi obnese zelo vredu. 4M linija po večini dela na polno le včasih so mala odstopanja. Probleme mi dela vglavnem kakšen p2p program kadar kaj veleče na polno dol ali pa se mora linija porazdeliti na več računalnikov kateri tudi uporabljajo p2p. Takrat je zadeva počasna zato je treba omeiti vsaj upload malo pa tudi download pri p2p aplikaciji. Drugače pa sem moral pred dnevi programsko nadgraditi router ker ga je nekaj kakcal.
Azrael je napisal/a: |
Ganymede je povsem zanesljiv in spodoben router, tako kot so vsi naši modemi. Modem zadostuje potrebam 98% uporabnikom, seveda pa od njih ne morete pričakovati vseh stvari ki jih zmorejo profesionalni ruterji. |
Nadomestni AT Seasonic napajalnik za svoje delovanje namreč kuri precej več in bi bil zaradi porabe energije, celo nakup novega routerja kot namenske škatlice, kmalu plačan, če pa lahko uporabim obstoječo škatlo brez katere ne gre, pa še toliko bolje. |
Tisto z telekomovimi modemi je bolj tako tako. Od njih sem imel tudi Sagem modem kateri se je izkazal za prava jajčka.
Glede nato da me že nekaj časa muči vprašanje kakšen tok in napetost potuje po žicah od centrale do modema in od modema do routerja, sem mislim da bi lahko za varčevanje uporabil kar to napajanje. Meni se samo postavlja zgornje vprašanje zato še nisem ukrepal glede tega napajanja. To je zelo dobrodošlo če si se umislil kakšne malo večjo vikendico kjer imaš napeljan telefon nisi se pa odločil za priklop na električno omrežje, ker za to uporabljaš npr. sončno energijo in prenosnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sre Nov 10, 2010 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala.
Imam prošnjo za tiste, ki uporabljate Ganymede kot router.
Zanima me rezultat ShieldsUp, če izberete All service ports ?
Ne zanima me vaš IP, zanima me samo kaj se izpiše po kliku na Text summary, ko se preverjanje po približno eni minuti konča. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Nov 11, 2010 12:11 am Naslov sporočila: |
|
|
izgleda da tale software , da ne vidi portov. Verjetno je ping izklučen. Do administratorskih parametrov pa ne morem. (nimam gesla)
GRC Port Authority Report created on UTC: 2010-11-10 at 22:00:05
Results from scan of ports: 0-1055
0 Ports Open
0 Ports Closed
1056 Ports Stealth
---------------------
1056 Ports Tested
ALL PORTS tested were found to be: STEALTH.
TruStealth: PASSED - ALL tested ports were STEALTH,
- NO unsolicited packets were received,
- NO Ping reply (ICMP Echo) was received. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.74 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Čet Nov 11, 2010 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Isto je meni napisalo pa čeprav ga imam skonfiguiranega na modem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Čet Nov 11, 2010 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema.
NAT torej deluje.
Sedaj mi samo še ostane, da še jaz prekonfiguriram zadevo in, če bo vse v redu, upokojim računalnik, ki sedaj dela kot router, čeprav mi je uspelo popraviti njegov napajalnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Čet Nov 11, 2010 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaže, da nekaj bo:
GRC Port Authority Report created on UTC: 2010-11-11 at 17:15:09
Results from scan of ports: 0-1055
0 Ports Open
0 Ports Closed
1056 Ports Stealth
---------------------
1056 Ports Tested
ALL PORTS tested were found to be: STEALTH.
TruStealth: PASSED - ALL tested ports were STEALTH,
- NO unsolicited packets were received,
- NO Ping reply (ICMP Echo) was received. |
Pingi so malenkost, 1 do 2 ms boljši kot prej (ena škatla manj v verigi), YouTube dela brez zatikanja, Speedtest pa daje podobne rezultate kot prej.
Na prvi pogled zadeva deluje, kako dobro, pa bo pokazal čas. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Čet Nov 11, 2010 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni tako lepo.
Ko sem poskusil poslati mail z Outlook Express, sem dobil obvestilo:
Pri komuniciranju s strežnikom je potekla časovna omejitev 0x800ccc19 |
Razlaga
Kmalu ugotovim, da tudi na ta forum ne gre pošiljati malo daljših sporočil, pa Speedtest dela samo še download, upload pa ne.
Izklopim antivirus, ne pomaga, tudi na drugem računalniku brez AV ne gre.
Odklopim PC in mrežno opremo iz elektrike za nekaj mnut in vklopim nazaj, ni razlike.
Spremenim nastavtve Ganymede modema na take kot so bile prej (odklopim PPPoE prijavo), priklopm Linux router nazaj in stvari spet delajo.
Jah, nič lahko še malo težim na Siol tehnično podporo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

|
Objavljeno: Čet Nov 11, 2010 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti si kar vzemi čas in teži, mislim da boš dosegel bolj malo. Zadeva pač ni primarno namenjena temu kar ti želiš.
Sicer pa, če imaš namensko Linux škatlo preko katere dela vse BP, zakaj rineš na Ganymeda? _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Čet Nov 11, 2010 11:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj, ker tudi Linux škatla ni to kar bi morala biti. Pomoč od comunitya pa je bila taka, da vseeno, če je tudi ne bi bilo.
NAT in kar je z njim v žlahti, dela zelo dobro. Print server dela napol, ugašanje diska ne dela, bridge dela 12 ur, potem pa kišta totalno zmrze in predvsem teh škatel se je nabralo preveč.
Ker je zraven še ena Windows kišta za dolvleko (nočejo Linux) sem imel namen na to kišto priklopti še tiskalnik in ga dati v skupno rabo, v kišto postaviti še eno mrežno z BNC (dolga zgodba zakaj) in vklopiti ICS.
Potem bi odpadli 2 škatli, ki delata non-stop (Linux router in 10Mbit hub). Na letni ravni je to 220 kWh. Poleg tega so najmlajša komponete te opreme stara čez 12 let in je pričakovati okvare - pred dnevi je pihnil napajalc.
Če bi le presneti Ganymede delal. Čakam kaj bodo napisali na Siolu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni