www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nalijmo si čistega vina ...
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.97
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 1:12 am    Naslov sporočila:  Nalijmo si čistega vina ... Odgovori s citatom

... čeprav ga ne pijem in bom verjetno kmalu BANan ... Cool

Včasih razmišljam zakaj se homologacije in atesti na tem forumu omenjajo vedno samo kadar se gre za par lučk na/v avtih, ki nikogar ne motijo ali ogrožajo (xenon aftermarket in močne modre ledice za brisalci so tukaj izvzeti/e).

Zakaj se homologacije in atesti na tem forumu ne mečejo naprej, če se gre za home-made velike novoletne luči, displeje, regulacijo takšnega in drugačnega ogrevanja in podobnih stvari, ki nam po hišah in blokih krmilijo stotine W moči in lahko mimogrede zanetijo požar ali celo eksplozijo? Think

S predlogi za neatestirane rešitve samo npr. pri ogrevalnih sistemih si nekateri krmilijo takšna in drugačna ogrevanja moči nekaj 10kW, ki lahko z eksplozijo bojlerja ali kotla v trenutku povzročijo od 10k do 100k€ škode in koga ali več oseb TUDI UBIJEJO ...

... za par neškodljivih in nemotečih ledic za pozicijske, kabinske, talne ali dnevne luči pa je atest in homologacija dobesedno sveta stvar, ki jo je treba v vsaki temi, ki vsaj malo diši po avtomobilu vsaj 10x omenit ... d'oh!

Sedaj pa ne vem ... sem tukaj neumen samo jaz ali pa še kdo drug Think
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.73
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 1:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Država mora nekje zaslužit. Čeprav naj bi bila homologacija in testi v prvi vrsti namenjeni temu da je zadeva nekako varna in kompatibilna pa se mi vse zdi le vse v prejšnji povedi napisano. Tudi kazni so s strani policije kot represije tako naravnane, da jih na kritičnih točkah kjer se nesreče najbolj pogosteje dogajajo sploh ni, nastavljeni so samo tam kjer bo profit v državni proračun najvišji.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.97
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 1:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@kobranka, imaš prav! Zato imam vtis, da bi bili na tem forumu neki osebki raje policaji kot elektro strokovnjaki (slednjega očitno v celoti ne zmorejo) ... in zato še sedaj ne vedo, če bi raje kakali ali lulali ... d'oh!
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.21
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 1:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče se je pa na forum infiltriral kak tajni policijski sodelavec (beri ovaduh Cool ) ? Think Mi malo bolj v letih, smo doživeli že marsikaj. Cool Whistle
Nazaj na vrh
S57NNT
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50
Aktiv.: 1.55
Kraj: Ljubljana - okolica

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 8:01 am    Naslov sporočila:  Re: Nalijmo si čistega vina ... Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:

Zakaj se homologacije in atesti na tem forumu ne mečejo naprej, če se gre za home-made velike novoletne luči, displeje, regulacijo takšnega in drugačnega ogrevanja in podobnih stvari, ki nam po hišah in blokih krmilijo stotine W moči in lahko mimogrede zanetijo požar ali celo eksplozijo?

Iz čisto prozaičnega razloga: avto mora na določeno časovno periodo na tehnični pregled, kjer raznorazni neatestirani dodatki delajo probleme.
Po stanovanjih inšpekcije pač ne hodijo. Razen dimnikarja, ki pa je tedaj, ko piše račun za 100+Eur za 5 min svojega dela glede vsega ostalega raje tiho, ker se zaveda, da sicer tvega, da mu kdo s sekiro razčesne glavo.

(Aleksander Sergejevič Jakovljev)
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.97

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
... čeprav ga ne pijem in bom verjetno kmalu BANan ... Cool

Čemu ? Za izražanje svojega mnenja ?

Citiram:
Včasih razmišljam zakaj se homologacije in atesti na tem forumu omenjajo vedno samo kadar se gre za par lučk na/v avtih, ki nikogar ne motijo ali ogrožajo (xenon aftermarket in močne modre ledice za brisalci so tukaj izvzeti/e).

Zato ker je to ena nadležnejših stvari plavolede mularije.

Proti vgrajenim zvočnikom in nasplošno prehrupnim zadevam pa ne moreš nič.

Citiram:
. za par neškodljivih in nemotečih ledic za pozicijske, kabinske, talne ali dnevne luči pa je atest in homologacija dobesedno sveta stvar, ki jo je treba v vsaki temi, ki vsaj malo diši po avtomobilu vsaj 10x omenit ... d'oh!

Kar se tiče svetil znotraj kabine me bmk.

Ko pa ti svetiš drugim v glavo se pa stvari spremenijo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tibi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08
Aktiv.: 1.07
Kraj: bukovje

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 9:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem za primer, ko je oseba po poklicu policist na forumu spraševala glede podobne osvetlitve v avtu. Enaku so mu začeli težit da to ne sme nakar je obrazložil da pozna zakone in sankcije, ter da prosi za odgovore z rešitvami. Ampak eni so še vedno težili, da tega ne sme, da ga bodo kaznovali, .....

Nazadnje urejal/a tibi Sre Nov 17, 2010 10:03 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.29
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 9:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako kot je rekel PyroBeast, ko s svojimi neustrezno predelanimi žarometi svetiš v drugega voznika in mu slabšaš pogoje vožnje so pravila drugačna.

Sicer pa se mi primerjava med takimi vgradnjami stvari v avto in krmiljenje centralne peči ne zdi ravno primerljivo.

Tukaj nekdo meša homologacijo, kar je dokazovanje skladnosti z ZCP in atestiranje, kar je nekaj drugega (dokazovanje skladnosti s standardom).

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.98
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom pa še sam povedal eno tako:
Ko se pojavi nek nadobuden mladenič. ki bi se rad igral z radijskimi valovi, se takoj najde nekaj takih, ki mu povedo, da ga bodo dobili in "pojedli".
No saj je nekaj resnice na tem, a povedati je potrebno, da smo tudi v Sloveniji podpisniki celega niza mednarodnih dokumentov, ki urejajo področje komunikacij (FCC,ITU,CCITT).
Po podrobni študiji teh dokumentov, pa se lahko vidi, da so celi frekvenčni pasovi med drugim namenjeni tudi experimentiranju. V teh pasovih so večinoma aktivni tudi radioamaterji, ki pa so na ta del aktivnosti (experimentiranje) žal že skoraj pozabili.

Prav tako se vedno pozabi povedati, da radioamatern ne postaneš s tem, ko se pridružiš neki organizaciji, ali pa s tem, ko opraviš nek izpit. Radioamater si, če se ukvarjaš z dejavnostjo, ki se tiče vsebine zgoraj omenjenih frekvenčnih pasov. Radioamaterski izpit za operaterja, je torej nujno potreben za uspešno operatersko delo, nima pa prav nič z tehničnimi experimenti.

Iz vsega povedanega je torej jasno, da se lahko z tovrstnimi tehničnimi experimenti v tem frekvenčnem pasu ukvarja prav vsak, ki mu je to v veselje, saj so omenjeni frekvenčni spektri namenjeni prav temu.

Upam, da bo tale post lahko referenca za vse podobne situacije v bodočnosti.

Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 6.00
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz se pa sprašujem, kako so "zlobirali" pred dosti leti, saj bi moralo biti splošno poznano, da rumena svetloba naredi stvari bolj vidne zaradi občutljivosti očesa. Zato so tudi poštni nabiralniki rumeni!

Nekateri avti so pred desetletji (Citroen) imeli vsaj v Franciji rumene žaromete, najdejo se pa tudi celo danes takšni z Na-halogen svetili v žarometih. Kot ugotavljam sam, se iz avta vidi bolje zadeve na cesti pri uporabi takih žarometov, pa tudi nasproti vozeči s takimi lučmi so manj moteči, kar je zanimivo.

Popiz**vam pa z nasprotno vozečimi avti s ksenon žarometi, ki me zaslepljujejo, mogoče bolj kot druge, ker se mi leče v očeh začenjajo "motnit"; tisti ki svetijo plavkasto me pa sploh vržejo iz tira, čeprav nimam navade ravno zaradi gledat direkt v luči ...

Zgodba z smerniki je pa itak posebna pesem, ker so mnogokrat zaradi design-a nameščeni na notranjo stran žarometov, pa še v mini parabolo tako, da če avto ni ravno nasproti, jih sploh ne vidiš dobro, saj je samo žarnica sveti rumeno, ne pa tudi del plastike- kar je bolj vidno. Podobno je tudi z led svetili na zadnjih koncih. Da sploh ne omenjamo, da so "žmigavci" bolj kot ne zadnje čase samo za okras!

LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.77
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 12:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Xenon luči v paraboli za navadno halogenko bodo bleščale tako, kot da bi vozil proti soncu sredi noči, druge lučke pa tudi niso kaj na boljšem, posebej če grejo v drug ekstrem in svetijo premalo d'oh!
Kaj imajo ljudje v notranjosti avto me ne zanima dokler se tiste lučke ne prižigajo med vožnjo in bleščijo naokrog (predvsem pa, notranja oprema in lučke ne potrebujejo homologacije, samo voznika ne smejo ovirat med vožnjo) Twisted Evil
Pri razno raznih centralnih ogrevanjih pa upam da so vsi pomislili na varnostne termostate na kotlih in bojlerjih Pray
Nazaj na vrh
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.29
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 2:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bela barva je osnova za barvno pravilnost vseh ostalih barv (če si kdaj gledal kako delajo digitalni fotoaparati ti bo mogoče bolj jasno).

Zaradi tega mora biti osvetlitev v kritičnih situacijah čim bolj bela, da je barvni prikaz okolice čim bolj pravilen. Ja, možgani so do določene mere sposobni sami "popravljati belino", za predmete, za katere vedo, kakšne barve bi morali biti, za neznane pa pač ne in se zanesejo na oči.

Torej če ti svetiš z rumeno svetlobo v nekaj, ne moreš biti ravno prepričan kakšne barve je tale stvar.

Sicer pa ljudje smo različni, jaz z bolj belo svetlobo vidim v temi opazno boljše, boljši kontrast ima vsa okolica. Z rumenkastimi je pa vse plehko, ne predstavljam si kako je z rumenimi in si niti nočem.

LinuxFuter, ne, drugače je, ni da notranja oprema voznika ne sme ovirati, ampak da mu ne zmanjšuje sposobnosti vožnje, kar je nekaj drugega. UV violična neonka, ki je prižgana v notranjosti avtomobila zato, da se fluorescenčni dodatki na armaturki in sedežih svetijo verjetno ne ravno najboljše vpliva na vidne sposobnosti šoferja. Že s prižgano notranjo razsvetljavo je ponoči kontrast okolice v očeh voznika zmanjšan, kaj pa šele s kakšnim stroboskopom Smile.

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 3:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom še jaz dodal svoje mnenje, čeprav vem, da marsikomu ne bo všeč, saj sem že večkrat vmes (kot offtopic v že tako zasvinjani temi) omenil in se obregnil na dogajanje...

Torej, če nekdo sprašuje za pomoč, potem ta član to tudi pričakuje... POMOČ, namreč Wink in mnogim ni ravno jasno, kaj to sploh je.

POMOČ, kaj sploh pomeni beseda "pomoč" ? ste se že vprašali? ste že kdaj postavili vprašanje na forumu in s tem pričakovali pomoč v obliki odgovora?

Če je odgovor pozitiven, potem verjetno veste ali pa bi morali vedeti, kaj pomoč sploh pomeni.

Če nekdo vpraša in prosi za pomoč, kako bi nekakšno modrikasto ledico zvezal nekam v svoj avtomobil, potem avtor vprašanja pričakuje tehnično pomoč, da bo tisto ledico zvezal pravilno in ob tem ga ne zanimajo vaše pridige o raznih homologacijah in legalnosti početja, saj je skoraj gotovo, da ta član vse to že ve in se zaveda, da praviloma to ni dovoljeno uporabljati med vožnjo na javno prometni površini Wink

ZAKAJ tisti, ki pridigate o nelegalnosti in nočete ali NE znate pomagati, niste preprosto tiho in se vzdržite svojih komentarjev? ali ste mogoče nepismeni ali retardirani, da ne razumete vprašanja?

BISTVO foruma je pomagati drug drugemu, vsaj jaz tako mislim, če pa nekateri mislijo drugače, pa potem nastane marsikaj... mnogim je bistvo sodelovati v obliki zafrkavanja in norčevanja, ker jih to zabava in z bistvom teme nima nič skupnega, vse to je offtopic, pa če je še tako zabavno, mimogrede pa obstaja zabavni kotiček na forumu Wink

Če se kdo boji, da bo s svojo pomočjo nekomu, z nasvetom, kako montirati modro ledico, mogoče sokriv, naj na koncu svojega odgovora na kratko pojasni to, da je z nasvetom pomagal v tehničnem smislu in da avtor vprašanja vse naredi na lastno odgovornost in da je tako početje praviloma nelegalno...
V nadaljevanju take teme so potem vsi odgovori v obliki potrjevanja nelegalnosti in takih nebistvenih stvari te teme, popolnoma odveč, dovolj je, da na nelegalnost početja opozori le en član, ne pa 10 ali 15 članov, tako da je v temi najprej ena ali dve strani odgovorov na temo legalnosti in potem se najde nekdo, ki razume vprašanje in človeku pomaga.

Mnogokrat se sprašujem, ali tukaj sodeluje vse preveč osebkov, ki spadajo v vrtec in nimajo kaj pametnega za počet... poleg brskanja mivke v peskovniku.

Če je forum zaprtega tipa, kjer tisti, ki ne nudijo znanja ampak ga samo črpajo, niso zaželjeni, zakaj tega ni napisano v pravilih.

Mimogrede, tudi meni so že večkrat grozili z BANom, pa se ne sekiram in se ne oziram na to, ker vse kar napišem, upam še 10x ponoviti in za svojimi izjavami trdno stojim.

Kar se pa tiče primerjave nekakšnih ledic in lučk v avtu in centralne kurjave pa je sicer res, vsekakor je lahko nevarno oboje, vendar na svoj način.

Kar se pa tiče igračkanja z radijskimi frekvencami, je pa že VolkD napisal in tudi pojasnil, da obstaja pas, ki je namenjen za "igro", čeprav bi se mnogi raje "igrali" na UKV pasu, kjer kakšne posebne škode ni mogoče povzročiti, pa vseeno, igračkanje na tem pasu je bilo in še vedno bo in do zdaj je bilo vsako vprašanje na to temo takoj zasuto s pridigami o tem, kako se to NE sme početi Confused

.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.86
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Istokovega sporočila sicer ne razumem. Verjetno premalo spremljam tovrstno tematiko. V današnjih sodobnih vozilih je vsaj za moje pojme vse opreme več kod dovolj. Ne vidim potrebe, da bi še kaj vgrajeval. No ja v času fičkotov sem si v vozilo naredil intervalni avtomat za brisalce ter piskač za vključene luči - to pa je tudi vse.
Moteče luči v vozilu? Ja Iztok nekoč si omenil, da delaš ogromno km. Čudi me, da ne naletiš na vozilo z vsaj nepravilno nastavlenimi lučmi, če že ne homologiranimi? Verjetno večino km delaš na avtocestah, kjer te pač nasprotivozeča vozila ne motijo? Sam ne delam dosti km. V povprečju kakh 20 000 letno. Sem pa večina na dvosmernih precej pormetnih cestah. 50% km je narejenih v času zmanjšanje vidljjivosti. (zvečer, ponoči, zjutraj) Z očmi za enkrat nimam kakih problemov. Moram pa povedati, da sigurno dnevno naletim na vozilo, za katero bi lahko trdil, da mu svetlobni snop ne ustreza - sveti tja kamor ne bi smel. Nek majhen odstotek udeležencev v prometu pa luči enostavno ne zna uporabljati. Recimo prejšni teden ko sem zvečer hodil iz službe se mi je za rit prilepil cepec z prižganimi vsemi možnimi lučmi. Na kratko sem mu prižgal meglenko, da bi ga opozoril, naj ugasne vsaj meglenke. Pa sem jih dobil še z dolgimi lučmi. Na kar sem dobeseno obstal na cesti. Takrat je šele cepec skapiral čemu moja meglenka. Očitno se je tudi pošteno "vsral" saj je vse "nepotrebne" luči pogasnil. Vozil pa za mano kakih 100m.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.86
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 4:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

Mnogokrat se sprašujem, ali tukaj sodeluje vse preveč osebkov, ki spadajo v vrtec in nimajo kaj pametnega za počet... poleg brskanja mivke v peskovniku.

Če je forum zaprtega tipa, kjer tisti, ki ne nudijo znanja ampak ga samo črpajo, niso zaželjeni, zakaj tega ni napisano v pravilih.

Mimogrede, tudi meni so že večkrat grozili z BANom, pa se ne sekiram in se ne oziram na to, ker vse kar napišem, upam še 10x ponoviti in za svojimi izjavami trdno stojim.

Kar se pa tiče primerjave nekakšnih ledic in lučk v avtu in centralne kurjave pa je sicer res, vsekakor je lahko nevarno oboje, vendar na svoj način.

Reber samo na kratko mi odgovori. Zakaj tako HUDIČEVO siliš na ta forum, če ti tukaj nič ne paše? Zakaj se enostavno ne odmakneš? Vse enako misleče lahko povabiš na SVOJ forum. Nas pa pustiš pri miru. Pravil tukaj sigurno NE BOŠ postavljal, pa če že tako najedaš.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 503 dni