www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PIC 16f887

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vitez93
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 20:00
Aktiv.: 4.99
Kraj: Celje- Dobrna

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 6:39 pm    Naslov sporočila:  PIC 16f887 Odgovori s citatom

Na omenjenem PIC-u bi rad uporabljal RC2 kot vhod za tipko. Tipka je vezana na maso z pullup uporom. Ko tipko pritisnem, se željena akcija zgodi, ko pa tipko spustim pa program zmrzne. RC2 ima še funkcije PWM izhod in nekaj v zvezi z komparatorji. Nekaj bo potrebno nastavit pa ne znam ugotoviti iz datasheet-a kaj. d'oh!

Če imam tipko na RB5 dela normalno.
Hvala vnaprej! Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
xsyt
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19
Aktiv.: 6.48
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Komparatorje si izklopil?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vitez93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 17, 2010 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da ne. Niso po resetu izklopljeni?
Pa sem našel. Very Happy Hvala!
Koda:

bcf      C1ON
Nazaj na vrh
vitez93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 19, 2010 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredim tole, pa še vedno ne pomaga.
Koda:

bcf   CM1CON0,C1ON
clrf    CCP1CON
clrf    CCP2CON

Kaj bi še lahko bilo?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 19, 2010 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj narobe s samim hardwerom? Če se prav spomnim je pin po prevzeti vrednosti po resetu digitalni vhod.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vitez93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 19, 2010 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če dam tipko na PORTB dela. Tipka je vezana na maso in pull-up upor. Tipke pa potrebujem na portu C zaradi razporeda na TIV. Na RC3 tipka tudi dela. Na RC1 pa ne več.
RC2 in RC1 sta CCP1 in CCP2. Imata neke funkcije na komparatorjih. Ko tipko pritisnem se željena akcija še zgodi, uC pa zmrzne, ko se stanje spremeni iz "0" na "1".
Nazaj na vrh
vitez93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hrošček najden.Smile Ko sem čakal tipko, je bila ta definirana z T_levo na RC2. Ko sem pa čakal, da se tipka spusti, sem imel pa še vedno napisano PORTB,2.

stupid
Nazaj na vrh
vitez93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 23, 2010 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole mojo aplikacijo sem spravil na TIV. Rele je zraven PIC-a (napaka), le-temu pa to ni všeč. Potem ko se rele preklopi PIC piše na LCD in nastanejo čudni znaki. Vklop ali izklop navitja očitno zmoti delovanje PIC-a. Ampak resetira ga pa ne. Če rele ne bi bil direktno na vezju ampak odmaknjen in z žičkami povezan, se motnje ne bi dogajale. Tako sem imel na protobordu in je bilo vredu.
Obstaja še mogoče kakšna druga rešitev?
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 23, 2010 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z releji je križ. Če je možno loči napajanje releja od napajanja pica.
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 23, 2010 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni se zdi bolj verjetno, da se ti obesi display, ti so namreč kar precej občutljivi. Imaš primerne kondenzatorje zraven napajalnih pinov?
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vitez93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 23, 2010 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na protobordu sem imel napajanje za rele iz lab. napajalnika, za PIC pa iz programatorja. To je delalo.
Sedaj imam pa TIV, napajanje za vse je iz kitajskega 12V napajalnika, 7805 za PIC. Kondezatorji so pa 330 nF pred 7805 in 100 nF za. Bom še jutri malo probal pa poročam.
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 24, 2010 12:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vitez93 je napisal/a:
Rele je zraven PIC-a (napaka), le-temu pa to ni všeč.
Preden spreminjaš tiskanino ... Če je možno, daj med PIC in rele kovinsko ploščico, vezano na GND.
vitez93 je napisal/a:
Potem ko se rele preklopi PIC piše na LCD in nastanejo čudni znaki. Vklop ali izklop navitja očitno zmoti delovanje PIC-a. Ampak resetira ga pa ne.
Takoj za vsakim preklopom releja daj ene 50ms pavzo, nato kliči LCDinit.
Je kaj boljše Question
Zlasti to me zanima, kajti vedno odpravim motnje na električni osnovi še preden se spomnim, da bi za poskus programsko vsakič inicializiral LCD. Nato pa ne morem več povzročiti takih motenj, da bi se LCDju zmešalo, zato ostane v programu le klic LCDinit.
Torej, prosim za poskus:
vklop/izklop releja
call pavza
call LCDinit

Hvala.

bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 24, 2010 12:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poleg samega PICa, najbolje direktno na napajalne pine dodaj še 100nF kondenzator. Imaš na releju diodo za rezanje špic? Kako imaš zvezan sam rele?

Jaz imam narejen PWM regulator z obračanjem polaritete, ki je izvedena z relejem (šparal sem pač s tranzistorji) in nimam nikakršnih težav.
Nazaj na vrh
vitez93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 24, 2010 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rele vkljapljam z NPN tranzistorjem, dioda je tudi, 100 nF pa tudi.
Nazaj na vrh
vitez93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 24, 2010 5:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rešeno. Problem je bil, ker je LCD na 2 m dolgem kablu. Rešitev? Nalotal sem še en 100 nF kondenzator neposredno na LCD.
Hvala vsem za predloge. Applause

P.S.

Problem sploh ni bil rele. Problem je bil motorček. LCD pa se še vedno včasih ni odzival na ukaze.
Stvar je taka. Rele uporabljam za zaviranje motorja. Ga kratkostičim, zaporedno z uporom. Prej je bil upor 1,2 ohma in zgleda, da je stekel prevelik tok in povzročilo motnje. Sedaj sem upor zamenjal z 10 ohm. To pa sedaj mislim, da je res tako, kot mora biti. Motorček pa kjlub večjem uporu zavre v željenem času.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni