www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Optični kabel , kje??
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
a.vidmar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Aktiv.: 5.30
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 5:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
zlabo je napisal/a:
...Coax pride v poštev če si na Telekom optiki in vzameš kabelsko TV (katero mimogrede osebno veliko bolj priporočam kot Siol TV ki je eno navadno s*anje)....

Je to možno na optiki kjerkoli v Sloveniji? To ponudbo sem namreč tudi sam gledal na siolovi strani. Pogovarjal sem se z enim iz med izvajalcev, ki so varili vlakna. O tem ni imel pojma. Rekel je, da je to verjetno možno le v Lj. in okolici.

To je v postojni že na voljo oz. jo imajo nekateri že priklopljeno, zanimivo da so meni (kljub temu da bom dobil optiko ) odgovorili da ne bo možna.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zlabo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 21:38
Aktiv.: 1.33
Kraj: Domžale-Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 5:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

silvo: Telekom-Siolov. http://www.siol.net/televizija/programske_sheme.aspx, tam kjer je "razporeditev programa" izberi "kabelska TV".

a.vidmar: to deluje po sloveniji že kake 3 leta če ne več... Ne bo možno?? Svašta, ali si naletel na nesposobnega prodajalca, ali pa so začeli kaj šušmariti pri telekomu. dejstvo je, da Siol avtomatsko forsira Siol TV (pač dražja naročnina+obveznost k nabavi TV komuikatorja za vsak TV posebej).
Nazaj na vrh
sailor
Član
Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38
Aktiv.: 2.95
Kraj: Ljubljana-Moste

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 5:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ zlabo:
Prosim za pojasnilo:
- imam optično dozo
- na izhodu sta modri in zeleni konektor
- ali sta to res konektorja,
ali pa samo začetka kabelskega zvara?
- ali se tukaj smeta kabelčka izvleči iz doze?
-----------------------------------------------------
rad bi videl, kaj je v dozi, pa me je strah ...
gl, DD+
Nazaj na vrh
a.vidmar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Aktiv.: 5.30
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 5:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zlabo je napisal/a:
a.vidmar: to deluje po sloveniji že kake 3 leta če ne več... Ne bo možno?? Svašta, ali si naletel na nesposobnega prodajalca, ali pa so začeli kaj šušmariti pri telekomu. dejstvo je, da Siol avtomatsko forsira Siol TV (pač dražja naročnina+obveznost k nabavi TV komuikatorja za vsak TV posebej).

Pri meni se je pojavila zastopnica za SIOL.
Kabelske ni niti omenila, na moje vprašanje je odgovorila da kabelska ni možna.
Je pa res da je optika od občine in ne njihova.
Mogoče pa se jim še ne splača ( meni pa ne SIOL-TV ).

Da se vrnem k mojemu prvotnemu vprašanju:
Optika do notranje strani zidu naprej pa kabel?
Kje pride ponudnikov modem. ( na optiko ali naprej na kablu ) ?

LP
Nazaj na vrh
zlabo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 6:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo sailor, ena skica za predstavo. Na spodnji strani doze sta optična konektorja na katera sta že tovarniško spojena optična vlakna. Potem pa se vari vlakno na vlakno. Zvar je v taki prozorni plastični bužirki ojačani z jekleno palčko. Višek vlakna se zvije v tisti ovalen utor. Višek pa rabiš zaradi samega varjenja.

a.vidmar: zanimivo, načeloma optiko polaga telekom na svoje stroške, da je pa od občine pa še nisem slišal za primer. Kljub vsemu pa predvidevam da gospodična ni vedela kaj prodaja in najverjetneje niti sploh neve kaj je to optika (FTTH da smo bolj eksaktni) in verjetno tudi ne loči optičnega vlakna od 4x120mm2 energetskega kabla Mr. Green

Takole gre povezava:
optični kabel iz cestnega jaška --> optična doza (oziroma kaseta) --> optični patch kabel --> modem --> vsa živa navlaka preko bakra (internet, telefon, siol TV, VoIP, kabelska...).

Patch kabel z SC konektorjem ti tudi dobavi telekom, mi smo imeli dolžine od 1.5 do 15m. Najbolje je kar če imaš dozo in modem na istem mestu. Patch kablov namreč ne moreš vleči po ceveh, zaradi konektorjev.
Kot sem dejal, optični kabel lahko načeloma sam potegneš do željenega mesta, pa bo monter samo zvaril na tistem mestu. Se pa pelje iz jaška čez omarico in naprej. Praktično je omarica brezpomenska ker gre kabel samo skozi.

optična doza.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  41.29 KB
 Pogledana:  49 krat

optična doza.jpg

Nazaj na vrh
sailor
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 6:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri meni v 10. nadstropju je takole:

optična doza0001 DD.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  71.32 KB
 Pogledana:  25 krat

optična doza0001 DD.jpg

Nazaj na vrh
zlabo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj te samo popravim, da je zelo neprimerno če rečemo "optična parica", ker to ni. Tu imaš eno vlakno za internet in eno za kabelsko TV.
Nazaj na vrh
sailor
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za korekcijo. "Parice" se mi pač vlečejo še iz mladosti ... HI

Torej, če želim modem prestaviti na drugi konec stanovanja,
lahko sedanji patch kabel samo potegnem iz doze,
pa vtaknem drugega?
gl, DD+
Nazaj na vrh
zlabo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda, snemi pokrovček na katerem piše Telekom in iztakni konektorje. Pazi da ne boš patch konektorjev vlačil po svinjariji in prahu. Pa tudi ne jih preveč "božati" po tistem končnem valjastem delu, po katerem potuje svetloba.
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@sailor:
Se opravičujem, sem spregledal vprašanje. Imamo običajno enostanovanjsko hišo in živim v okolici Vrhnike, tako kot piše v profilu. Na hiši imamo TK omarico, vendar je en kabel še zmeraj po zraku do sosedov (če se koplje, je brezveze narediti dobro, če lahko slabo).

Na žalost sta edina kabla, ki prideta v hišo telekomov baker in električni kabel, nimam možnosti za optiko.

Ni mi pa jasno, zakaj hoče telekom konkurirati z optiko kabelskim operaterjem?

Preberite si zanimiv članek o tem...

http://www.monitor.si/clanek/optika-za-21-ali-20-stoletje/
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 11:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V moji škatli je notranjost drugačna.

BILD0840.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  359.59 KB
 Pogledana:  10 krat

BILD0840.JPG

boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 21, 2010 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zlabo je napisal/a:
Naj te samo popravim, da je zelo neprimerno če rečemo "optična parica", ker to ni. Tu imaš eno vlakno za internet in eno za kabelsko TV.

...kar pa ne drži pri ponutniku T-2, kjer se dejansko uporablja parica . Eno vlakno je RX drugo pa TX, podatki, TV, telefonija, in še kaj bi se dalo pa je ločeno po VLANIH. T-2 za optiko tudi ne uporablja nobenega dodatnega modema ampak pride optika direktno v Switch (stikalo) na katgerem se pa potem promet razdeli po portih.

Telekom pa je promet ločil z valovnimi dolžinami.
LP
Boris
Nazaj na vrh
zlabo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 21, 2010 1:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, še vseeno to ni parica. Parice so pri bakru...
Se pa strinjam da ima T2 bolje rešeno. Mi je pa kot rečeno pri Telekomu všeč prav to da ima možnost analogne kabelske TV.

SILVO, tole je zuanja hišna omarica ne? No, nekje v hiši moraš imeti tudi optično dozo z konektorji. Tole kaseto ki si jo pa poslikal pa so fantje ponavadi dali, če je bilo premalo optike ali pa če so jo strgali. Malo so ti jo poštukali.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 21, 2010 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zlabo je napisal/a:
No, še vseeno to ni parica. Parice so pri bakru...
Se pa strinjam da ima T2 bolje rešeno. Mi je pa kot rečeno pri Telekomu všeč prav to da ima možnost analogne kabelske TV.

SILVO, tole je zuanja hišna omarica ne? No, nekje v hiši moraš imeti tudi optično dozo z konektorji. Tole kaseto ki si jo pa poslikal pa so fantje ponavadi dali, če je bilo premalo optike ali pa če so jo strgali. Malo so ti jo poštukali.

Tako je - tole imam na fasadi pred hišo. Naprej še nimam instalacije. Ca 2m od te omarce z notranje strani imam pripravljen "kabinet" - visečo omarico. Do nje imam do sedaj praktično vse - elektriko,utp, telefonijo, preboj skozi ploščo za TV - če bo možnost koax, sicer bom ostal na zemelski digitalni + satelitski...

zlabo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 21, 2010 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ha, idealno! Take sem imel najrajši Laughing
Pri tebi se bo optika samo potegnila do tja, potem imaš pa praktično že vse rešeno. Svetujem ti da fantom pripraviš cev do tvojega željenega mesta, če nočeš imeti NIK kanala.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni