www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izbor senzorja za povratno zanko

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
TECHNIC
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Okt 2006 11:18
Aktiv.: 2.57
Kraj: Senovo

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 3:39 pm    Naslov sporočila:  Izbor senzorja za povratno zanko Odgovori s citatom

Izdelujem mosfet stikalo za airsoft puško, pri tem pa potrebujem neko povratno informacijo, kje trenutno se nahaja glavni zobnik znotraj mehanizma. Dovolj je, da se senzor (stikalo, karkoli) vklopi enkrat na obrat in s tem javi, kdaj je prišel zobnik mimo te točke.

Kovinski zobnik se vrti relativno hitro, do 20 obratov na sekundo, tako da se kakšno mehansko stikalo po mojem mnenju ne bi obneslo, ali pač?
Ena opcija je optični senzor, vendar zahteva 2 porta (eden za prižiganje diode, drugega za senzor) in zelo hitro se lahko luknjica v zobniku pokrije s kakšno mastjo, smetko, ipd.
Še ena opcija, ki je po mojem mnenju najboljša, je reed stikalo in majhen magnetek, nameščen v zobnik. Ali obstajajo tudi manjši (signalni) reed senzorji, ne samo tisti večji v steklenih kapsulah?

Zadeva naj bi bila robustna (prisotnih je veliko vibracij, udarcev, visoke in nizke temperature, visoka vlažnost ...) in zanesljiva (življenjska doba puške je lahko krepko preko 100 000 ciklov, naj vsaj toliko zdrži tudi senzor).
Kakšne ideje, predlogi ...?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na trgu najdeš induktivna stikala zelo malih dimenzij. Recimo kaj takega?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TECHNIC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Induktivni senzor dvomim da bi deloval, ker je celoten mehanizem (vključno z zobnikom) kovinski. Pri teh senzorjih me tudi moti, da potrebujejo dokaj veliko toka, kar zelo moti pri baterijski aplikaciji (kar airsoft puška je). Raje bi ostal pri teh ta-simpl variantah. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 6:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ima senzor dovolj kratko razdaljo za detekcijo lahko s senzorjem detektiraš posamezen zob.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 20, 2010 11:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TECHNIC je napisal/a:
Induktivni senzor dvomim da bi deloval, ker je celoten mehanizem (vključno z zobnikom) kovinski. Pri teh senzorjih me tudi moti, da potrebujejo dokaj veliko toka, kar zelo moti pri baterijski aplikaciji (kar airsoft puška je). Raje bi ostal pri teh ta-simpl variantah. Smile

Kot sem napisal - senzorjev je ogromno izvedb. Klasično induktivno stikalo - vgreznjen tip je lahko v celoti vgrajeno v kovinsko ohišje. Reagira le na aktivni površini. Spomnim se induktivnih senzorjev zelo malih dimenzij (morda 5x5x3mm) ki so bili v pištolah za vijačenje, ki je prav tako kovinska. Preklopna razdalja kak mm. Izgled zelo podoben tistim oglatim na prvi povezavi. Tisto sigurno ni kurilo nič, kajti imel sem narejen preprost tester z led diodami katerega sem napajal z 9V baterije.

TECHNIC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 21, 2010 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore, vendar bi raje uporabil reed rele. Indukcijske bi uporabljal prvič, pa se zna zato veliko zalomiti, nerodno bi bilo tudi zaznavanje. Če zaznava samo zobe iz zobnika, mi to ne pove, če je zobnik v določenem položaju. Dobava bi bila tudi problem (?). Gledal sem tudi hall senzorje, vendar me moti njihova velika mirovna poraba (nekaj mA), baterija pa je v sistem stalno priklopljena. Lahko bi senzor vklapljal po potrebi, vendar tako porabim še en pin iz mikrokontrolerja (lahko pa uporabim večji mikrokontroler).

Ali reed rele zmore hitro preklapljanje in ali zmore veliko število preklopov? Ali bi bil hall senzor boljša izbira?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 21, 2010 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Frekvenca reed releja je nizka. Večina dosti čez 1hz ne bo šla. Poleg tega so občutljivi na tresenje ter vibracije. Mimogrede lahko pride do lažnega kontakta. Vsekakor je boljša uporaba hallove sonde.
siljo
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08
Aktiv.: 4.37
Kraj: Ribn'ca

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 21, 2010 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

se lahko dobi kakšna slikica zadeve? kakšne so mere?

Za kaj boš uporabil izhodni pin (zaznavanje) oz. kaj je cilj če smem vprašati?

TECHNIC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 21, 2010 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slika sistema v priponki. Premer zobnika, ki premika bat (na tem bi izvajal povratno zanko) je ca. 3 cm. Cel del okrog sprožilca (mehanizem iz bele plastike) pride odstranjen, tako da je tam dovolj prostora za kakšen senzor.

Cilj mosfet stikala je, da obrne motor točno za en obrat glavnega zobnika, nato pa ga ustavi (zaviranje s P-FETom). Zaradi tega potrebujem povratno zanko, da vezje ve, kdaj preklopiti na zaviranje motorja. Preko povratne zanke lahko ob pritisku sprožilca mehanizem naredi na primer tri cikle ("burst"), opcij je veliko. Mirovni položaj mehanizma je skoraj isti kot na sliki, pomembno je, da bat ni napet. Zaviranje motorja se začne približno pol obrata pred tem položajem, da se motor in zobniki pravočasno ustavijo.

Verjetno bom uporabil hall sondo. Tule imam en senzor (vsaj zdi se mi, da je hallov) od računalniškega ventilatorja, da vidim če da kakšen uporaben izhod ven.

gearbox_rr.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  96.89 KB
 Pogledana:  12 krat

gearbox_rr.jpg

Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 21, 2010 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Išči za "hall switch", lahko takega z integriranim magnetom. V datasheetu piše tudi hitrost preklapljanja, ponavadi gre v kHz.
TECHNIC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 21, 2010 4:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale od ventilatorja deluje prav lepo. Reagira samo na en pol, bolje rečeno usmerjenost polja. Tale: http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/panasonic/SPC00005CEB.pdf Vseeno pa sem nogice pri testiranju že tolikokrat zvil, tako da bom raje kupil novega.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni