www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Oddajnik
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 19, 2003 5:35 pm    Naslov sporočila:  Oddajnik Odgovori s citatom

Potreboval bi načrt za oddajnik in sprejemnik. To bi potreboval za nekakšen alarm. Oddajnik, ki bi ga vklopil s PIC-em, bi oddajal signal do npr. 100m. Sprejemnik bi moral biti majhen, da bi ga lahko nosil s sabo, pomembno pa je, da ga ne vklopi kakšen drugi signal ampak samo signal iz tega oddajnika.

Ta oddajnik bi uporabil pri pečici, da bi sprožil alarm na sprejemniku, ko je pečenje hrane nekaj minut pred koncem.

Oddajnik naj bi deloval na frekvenci, ki ni prepovedana.

Našel sem en oddajnik vendar ne najdem pravega sprejemnika.
Ta oddajnik je tej strani: http://www.frn.net/tech/xmitters/sw/simple/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
castro
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Sep 2003 0:19
Aktiv.: 0.30

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 19, 2003 6:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S tem kvazi oddajnikom si nimaš v tem primeru kaj pomagati Wink

Ena varianta je, da si ogledaš sprejemno oddajne hibride v prodajnem servisu Sveta elektronike ali pa malo pobrskaš po starejših revijah SE, kjer je prav tako nekaj podobnih rešitev.

LP, Andrej
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Djurodrljaca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2003 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse kar potrebujem je nek oddajnik, ki bi oddajal nek signal (skoraj najboljše bi bila AM modulacija), ki bi ga prepoznal PIC v sprejemniku. Ne potrebujem pa oddajnika, ki bi prenašal kakšne podatke.
Sprejemnik mora biti čim bolj preprost in majhen.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2003 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če želiš, da bo signal prepoznaval pic, potem mora biti signal digitalen in seveda tudi kodiran. Na kratko povedano, signal ne sme biti "kar nekaj" ampak nek ključ ali koda na katero se bo pic odzival. Sedaj pa še vprašanje: kaj pa je koda ? to so podatki. Toliko v razmislek. Najprej premisli kaj sploh rabiš, to tudi tukaj napiši, potem pa lahko dobiš konkretne odgovore.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Traflc
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 21:48
Aktiv.: 1.54
Kraj: Javornik Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2003 2:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno tako kot je povedal reber .Poglej tule http://www.rowalt.de/mc/ klikni na FUCHSJAGD mogoče iščeš ravno tole.
Djurodrljaca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2003 2:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za signal sem imel v mislih kodo dolgo recimo 8 bitov.
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2003 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej si tole zadevo. Jaz sem jo priključil na Atmel in čisto v redu deluje. Imam namreč starejšo verzijo tega vezja, domet pa je tam okrog 50-100m, odvisno od antene in ovir.
Tudi cena je ugodna. Kar se zadeva zanesljivosti pa ti predlagam, da si zamisliš kakšen spodoben protokol, po katerem boš krmilil naprave.
Poglej si tole stran, mogoče ti bo kaj v pomoč.

http://www.svet-el.si/download/TLPRLP434A.pdf

Lep pozdrav.
Matjaž
Nazaj na vrh
Traflc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2003 1:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali se mi samo zdi ali pa je tale RLP precej požrešen -10mA na 5V?!
Vsaj meni toliko kuri na 5v regulatorju 78l05 -to92.
Kar pa se sprejema tiče pa lepo deluje.

Djurodrljaca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2004 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa takšen oddajnik, ki bi oddajal signal iz oscilatorja. Ta signal bi vklapljal s PIC-em preko tranzistorskega stikala. Te ničle in enke bi potem bral na sprejemniku in ko bi sprejel pravo kodo bi sprožil alarm.

(Mislim, da je to ASK modulacija.)

Ali ima kdo kako podobno vezje?
Nazaj na vrh
Djurodrljaca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 15, 2004 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

En načrt za oddajnik sem dobil, ki bi lahko bil vredu.

Prosim če bi mi kdo razložil točno kako to vezje deluje, zanima me pa samo oddajnik (tisti čip bi nadomestil s PIC-em).

ODAJNIK.GIF
 Opis:
 Velikost datoteke:  64.98 KB
 Pogledana:  142 krat

ODAJNIK.GIF

Nazaj na vrh
Traflc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 15, 2004 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej sklepam da nimaš nobenih podatkov o tuljavici L1 , ki je hkrati tudi antena in mora biti uglašena na 433Mhz saj oddajnik očitno uporablja resonator SAW na frekvenci 433Mhz (Surface Acoustic Wave) ima pa ponavadi 3 pine , ki ga je relativno težko dobiti , vsaj pri nas - mislim , da ga imajo v IC-ju in je kar zasoljen ~ 700SIT .
Tuljavica L pa je dušilka , ponavadi okoli 1uH. Potem C3 je 100pF in se uporablja za RF blokado.
Po moje se ga skoraj ne izplača graditi glede na to kako poceni so ti modulčki v SE.

marko11
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Aktiv.: 3.77
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 15, 2004 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo
Meni tisti modulčki iz SE niso nesli več kot 5 m. Delal sem po članku iz revije SE.

LP,marko

jurem
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53
Aktiv.: 1.72
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 16, 2004 9:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Marko,

doseg se zelo zmanjša, če si razglasil tuljavo... Confused

Lahko se oglasiš pri nas, da ti modul uglasimo na osciloskopu...

LP
Jure
Nazaj na vrh
twom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37
Aktiv.: 4.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 16, 2004 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odajnik.gif je iz Vellemanovih kit kompletov, kot obesek za na ključe (www.velleman.be - kits). Nahaja se v različnih kompletih (on/off rele, avtoalarmi, ...), deluje pa zelo prepričljivo.

Meni se moduli iz SE niso obnesli (predvsem RX - če ni oddajnega signala ima na izhodu ves čas motnje).

Lp, Peter
Nazaj na vrh
Djurodrljaca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 16, 2004 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali bi lahko namesto tistega encoderja priklopil PIC-a tako, da bi zamenjal tisti TX pin z pinom na PIC-u?

Ali bi moral še kako drugače spremeniti vezje?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni