www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

SCART 2 brez barv

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PrimozL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Vipave

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2010 3:41 pm    Naslov sporočila:  SCART 2 brez barv Odgovori s citatom

Živijo,

Imam televizor Panasonic TX-25MD1P in na SCART2 (AV2) vhodu ne prikazuje barv. Na ta vhod sem priključil več naprav (DVD, DVB-T, barvni generator) in z vsemi je enako. Slika je sicer čista, pri miru, a barv ni.
Shemo sem sicer našel (klikneš Get Manual), a bi želel, preden začnem z iskanjem napake, še kakšen nasvet izkušenih mačkov. Naj povem, da se televizorjem drugače raje izognem Wink.
Med AV1 in AV2 vhodom je tudi ta razlika, da AV1 uporablja tudi RGB signale, AV2 pa ne. Torej bi lahko bila težava nekje v vezju pri dekodiranju kompozitnega signala nazaj v RGB? Po shemi sem sledil vhodni video signal z AV2 do IC3001 (TEA6415C), ki je preklopna matrika. Od tam naprej je pa vprašanje, kam gre, saj procesor nekako tipa, kateri AV vhod je aktiven in izbere tistega, na katerem je signal.

LP Primož.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.67
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2010 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če slika je, lepa in čista, ampak brez barv (samo črno-belo), potem imaš nastavljen napačen "protokol".
Pojdi v meni TVja in za AV2 nastavi na PAL-B/G. Sedaj imaš zelo verjetno nastavljeno na NTSC.

bosko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57
Aktiv.: 0.80
Kraj: Vače

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2010 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Menim da imaš na AV-2 nekje v setupu nastavljen vhod kot y/c. Za to ti TV pričakuje na SCART-u, pin 15, C signal (Croma).
Če boš samo brikal scart pina 20 ter 15, boš videl sicer temnejšo, ampak barvno sliko.
Drugače pa ima priključen tudi pin 8 na scartu. Včasih je za vklop /izklop aparature, morda pa je tu za preklop composite- Y/C signala?

Lp Bostjan

PrimozL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Vipave

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2010 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly in Bosko, hvala za pomoč.

Sem ugotovil, da če ročno izbereš AV2 in ne AV2S (ki ga sam avtomatsko izbere), je slika barvna tudi na AV2. S panasonic.si sem snel angleška navodila, a nisem še pregledal nastavitev TVja.

LP Primož.
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.49
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2010 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PrimozL je napisal/a:
Aly in Bosko, hvala za pomoč.

Sem ugotovil, da če ročno izbereš AV2 in ne AV2S (ki ga sam avtomatsko izbere), je slika barvna tudi na AV2. S panasonic.si sem snel angleška navodila, a nisem še pregledal nastavitev TVja.

LP Primož.

AV2S ne pomeni SCART, ampak Super VHS...
Nazaj na vrh
bosko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57
Aktiv.: 0.80
Kraj: Vače

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2010 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Satelitko,

AV2S ne pomeni SCART, ampak Super VHS...

Super VHS je sistem zapisa na kaseto, S-video pa sistem prenosa signala po dveh linijah (Y-C).
Brez zamere,

Bostjan

satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.49
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2010 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Khm khm, se posipam s pepelom. Imaš čisto prav. Ne vem na kaj sem mislil, ko se mi je tole zapisalo.
Nazaj na vrh
Hoden
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00
Aktiv.: 1.03
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2010 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam pa problem z barvami ko prenašam sliko iz računalnika na tv. Na prenosniku mam s-vhs izhod vendar ima več pinov kot s-vhs kabel, ki ga imam. V televizijo imam priključen "s-vhs - scart" konverter. Slika je kristalno čista vendar črnobela. Žal ima televizija samo en AV kanal. Ali je mogoče to težavo kako odpraviti?
Nazaj na vrh
chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.65
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2010 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej če lahko na televiziji nekako preklopiš na s-video signal - trenutno verjetno televizija uporablja samo luma signal iz s-video, in ga obravnava kot composite.

Drugače so ponavadi v tem "ne-čisto-svideo" konektorju na računalniku prisotni tudi komponentni izhodi - RGB oz. YPbPr, za katere pa rabiš eno zunanjo škatlico, da jih lahko s tremi činč konektorji povežeš na TV.

Tretja opciija je, da najdeš oz. narediš s-video v composite kabel oz. konverter, in nato ta kompozitni signal pelješ na scart, oz. kompozitni vhod, če ga televizija ima. Tukaj je shema kabla.

LP!
Nazaj na vrh
Hoden
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00
Aktiv.: 1.03
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2010 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Možnosti preklopa kanala na S-video nimam. Televizija ima samo en AV kanal. Malce sem še brskal po forumu. Se bom danes malce poigral in poizkusil preklopiti iz ntsc v pal protokol. Drugače pa imam na koncu takšen konverter kot je pripet v priponki.

s-video_a_scart_1_17.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  22.51 KB
 Pogledana:  0 krat

s-video_a_scart_1_17.JPG

Nazaj na vrh
strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.06
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2010 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem naredil tako, kot je na linku, ki ga je dal chaos. Narediš kompozitni signal s kondenzatorjem. Tam piše, da je 470pF, lahko pa daš tudi večjega. Jaz sem dal 1nF in dela OK.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.06
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2010 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja, saj piše. Kondenzator je lahko od 400pF do 10nF.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni