www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Domača izdelava mp3 player-ja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
galex4
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2008 18:27
Aktiv.: 2.19

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 9:29 pm    Naslov sporočila:  Domača izdelava mp3 player-ja Odgovori s citatom

Nisem ziher, če je bla že kaka taka tema, pa bi vseeno vprašal, če je kdo doma si izdelal mp3 player? Rabil bi kake načrte. Seveda, če je kaka izvedba brez programiranja čipov.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.01
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brez programiranja čipov boš pa to zelo težko izvedel.
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70774.25

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2008 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstaja, sem videl en open source mp3 player, ki se ga je dalo kupiti tudi kot kit.

http://blog.makezine.com/archive/2006/11/the_make_open_s.html

http://www.teuthis.com/html/daisy_mp3.html
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
JamesQ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 12:05
Aktiv.: 1.60
Kraj: Novo mesto/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2008 6:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo pozdravljeni.

Za talele Daisy MP3 imam potrebne PICe in VLSI čipe. Prosim kontaktirajte me pod zasebnimi sporočili.

Hvala.

LDŽ
Nazaj na vrh
haRmOniKa
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Dec 2010 20:10
Aktiv.: 0.54
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 03, 2010 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Želim izdelati svoj mp3 player, ki bi imel nekaj posebnosti. Glasbo bi bral iz USB ali SD kartice, posamezno skladbo pa bi iskal s pomočjo tipkovnice in v naprej določal kdaj naj se predvaja(podobno kot winamp)-naredil bi playlist. Vse skupaj bi prikazoval na enostavnem display-u.
Poleg osnovnih funkcij, ki jih ima navadni mp3 player bi potreboval še iskanje, queue file(čakalna vrsta) in računalniško tipkovnico.

Kako oz. kje naj se lotim dela? Programirat znam, potrebujem le komponente in načrt za sestavljenje.
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 03, 2010 8:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi se sam lotil MP3 playerja, bi vrgel v izbor tudi tale dekoder: http://si.farnell.com/rohm/bu9458kv-e2/usb-host-mp3-decoder-lsi-vqfp64/dp/1770570?Ntt=bu9458

Meni je všeč, ker bere iz USB/SD, zastopi FAT16/32... pravzaprav obvlada večino stvari, ki jih potrebuješ za MP3 player....

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.65
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2010 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj časa nazaj sem tudi sam hotel narediti mp3 player "hi-fi" komponento, ki bi delovala čisto tako, kot sem si zamislil. Jaz sem se sicer spravil to delat v fpga-ju, in sem že bolj kot ne dokončal mp3 dekoder v verilogu, pa je potem prišlo miljon drugih stvari vmes in sem stvar opustil. Sicer je pa danes možnost predvajanja glasbe dosegljiva takorekoč na vsakem koraku, v vsaki napravi, in ne vidim več smisla imet nek namenski predvajalnik mp3-jev. Je pa to vseeno odlična priložnost naučiti se nekaj novega.

Torej, imaš kar nekaj opcij: prva je, kot sem zgoraj omenil, izdelava mp3 dekoderja v fpga-ju. Za to se boš moral naučiti enega od "hardverskih" jezikov - verilog ali vhdl, in preučiti sam postopek dekodiranja.

Druga opcija je namenski čip za mp3 dekodiranje, npr. ta ki ga je omenil piroman, jaz sem pa vrgel uč na te. Seveda obstaja še cel kup drugih, malo pogooglaj.

Tretja opcija je čisto programski dekodirnik v mikrokontrolerju - za to boš rabil kakšnega od hitrejših ARM-ov, mislim pa, da gre že s kakšnim LPC2148.

PC tipkovnico z lahkoto dekodiraš tako z mikrokontolerjem kot v fpga-ju. Izdelavo playlist in kontroliranje display-a pa ne bi smel biti problem sprogramirati.

Jaz bi na tvojem mestu vzel namenski mp3 dekodirnik, zraven dal en AVR ali mali ARM mikrokontroler. Prebereš si datasheet-e, izdelaš vezje, in lahko začneš programirati.

LP!
Nazaj na vrh
haRmOniKa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2010 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvete.

Kaj pa kašna predelava navadnega mp3 playerja. Ali bi mu lahko dodal tipkovnico in playlist funkcijo?
Nazaj na vrh
sraka
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52
Aktiv.: 2.38
Kraj: PMAVs

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2010 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čeprav je na prvi pogled videti enostavno v resnici ni. Torej haRmOniKa, ostani raje pri orglicah.
Loti se kakega bolj enostavnega projekta, saj se verjetno lahko zgodi, da bi s tem bil prehitro razočaran.

Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2010 5:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

haRmOniKa je napisal/a:
Hvala za nasvete.

Kaj pa kašna predelava navadnega mp3 playerja. Ali bi mu lahko dodal tipkovnico in playlist funkcijo?

http://www.rockbox.org/ je nekeopensource firmware za mp3 palyer, ki ti podpira queue (tam se imenuje playlist on the fly se mi zdi)

lahko pa uporabiš tudi FTDI module VMusic1 ali 2 http://www.ftdichip.com/Products/Modules/ApplicationModules.htm

a.vidmar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Aktiv.: 5.30
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2010 5:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Recikliraj kakšen telefon, ki ima podporo za playliste.
Če je touchscreen in ima FM pa si zmagal, le še v kakšno lepo ohišje ga obečeš pa je.
Edino čas od prižiganja naprave do predvajanja bo malce daljši Wink

LP
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.68
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2010 8:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če lahko pripomnim - vzameš en ST-jev Cortex mikrokontroler iz Conectivity družine. Gor imaš direkten priklop za SD kartico, ima USB OTG (lahko bere ključek), ima DAC pretvornike preko DMA in še kodo za dekodiranje MP3jev dobiš gratis. Torej vse v enem čipu.
Edino lotit se je še treba. Wink

haRmOniKa
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2010 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali mi lahko za predlagane komponente pripnete kakšen link?
Tale cortex se mi zdi zanimiv. Torej rabim cortex mikrokontroler, display + še nekaj "manjših" komponent in to je to?

Glede teh komponent ne vem nič, imam pa okoli sebe veliko oseb, ki bi mi znali pomagati sestaviti vse to in seveda veliko voljo do ustvarjanja. Tudi profesorji v šoli Smile
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.68
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2010 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Huh, če ne veš še nič, potem je še dolga pot pred teboj...

cortexi:
http://www.st.com/internet/mcu/subclass/1169.jsp
zate zanimivi so iz serije STM32F105 in STM32F107.
Pod Resources imaš kar nekaj materiala. Na linku Firmware je dokumentacija in koda za oživljanje USB OTG modula.
http://www.st.com/internet/com/SALES_AND_MARKETING_RESOURCES/MARKETING_COMMUNICATION/MARKETING_BROCHURE/brstm32bit0910.pdf

in še mp3 dekoder: STM32 Spirit Audio Engine
http://www.spiritdsp.com/products/audio.php
http://us.generation-nt.com/spirit-audio-engine-licensed-by-thomson-press-1424601.html

Takole okvirno (!) bi izgledal projekt z zunanjim dekoderjem:
http://www.st.com/internet/com/TECHNICAL_RESOURCES/TECHNICAL_LITERATURE/USER_MANUAL/CD00219449.pdf

Poglej si še tisti čip, ki ga je piroman omenil zgoraj.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni