|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 5:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem na VSS po bolonskem programu, 2. letnik. Povem lahko, da so predmeti večinoma isti kot po starem sistemu, samo drugače imenujejo. Starega sistema nisem okusil, to so povedali profesorji. Sistem je boljši, ker te prisili, da delaš sproti, imam narejene vse izpite, razen enega. Faks ni težak, če delaš sproti in te to zanima. Moram pa povedati, da je drugi letnik veliko boljši (ker se učiš stvari, ki te zanimajo), v prvem so pa večinoma predmeti splošne izobrazbe in osnov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihec Član

Pridružen-a: Pet 24 Mar 2006 20:10 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Končal sem srednjo elektrotehnično šolo, smer telekomunikacije. Pred petimi leti sem se vpisal na FE smer UNI. Naredil sem 5. predmet ter poklicno maturo ter bil sprejet.
Zaradi premalo predznanja (matematika ter fizika sta na višjem nivoju), sem hvala bogu sredi prvega letnika še pravočasno zamenjal program z VSŠ. Na VSŠ sem ravnokar končal z predzadnjim izpitom. Končujem program Avtomatike. Je najtežji program izmed vseh možnih, saj je do nedavnega vseboval 3 pridmete pri profesorju Reberšku, kateri so bili brez trdega dela, vztrajnosti ter ogromno sreče praktično nerešljivi.
Sam lahko rečem da se na faksu nisem naučil prav veliko, po drugi strani pa sem spoznal kar nekaj osnov na katerih lahko gradim. Zaradi szastarelega programa, kar precej smotanih učiteljev in asistentov lahko trdim da je šlo vsaj polovico časa na fakulteti v nič. Če poleg fakultete nebi večino prostega čsaca posvetil zanimanju za elektroniko nebi imel nikoli vsaj toliko znanja kot ga imam sedaj.
Kako je na novem, bolonjskem programu pa ne vem. Torej, faks se da naredi, če ne drugega nekaj zmutit, vendar se to ne splača. Če te inžinirska stroka zanima se poglobi vanjo, potem bo šel tudi faks. Če te ne zanima, raje naredi kot vsi ostali normalni ljudje in se vpiši na "normalne fakultete". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Okt 15, 2010 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
ljudsko je napisal/a: |
Vsak, ki nekaj pove o VSŠ in UNI, pove samo to, da je UNI bolj teoretično usmerjen, VSŠ pa več prakse. UNI je primernejši za tiste, ki imajo "zic-leder". Je vse to res? Prosim, naj mi odgovori nekdo, ki je bil na obeh in je to dejansko izkusil. |
Sem bil na UNI in na VSŠ.
Če ti filozofiranje in dvojni, trojni integrali niso tuji, in rad ždiš za knjigami, potem je UNI smer prava.
Če pa rajši sediš za delavniškim ponkom, vrtiš spajkalo in izumljaš nove zanimive rešitve, potem bo VSŠ bolj primeren.
V zadnjem času je pri delodajalcih stopnja izobrazbe samo eden od (manj pomembnih) filtrov.
Tisti, ki rabi dobrega inžinirja s specifičnim znanjem, ga bo preizkusil in mu stopnja izobrazbe ne bo kaj dosti pomenila pri izbiri.
Mogoče še rajši vzamejo VSŠ, ker ima za nekaj % nižjo plačo in večji efekt pri delu - seveda povsem odvisno od firme, vodilnih in kadrovskih. Lahko ima tudi inžinir z VSŠ višjo plačo kot tisti z UNI. Vse odvisno od firme. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nakamichi Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.69 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Pet Okt 15, 2010 8:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem končal VSŠ in mi manjka še 1 izpit za naredit UNI. Znanje, ki sem ga pridobil na UNIju ni primerljivo s predhodnim znanjem na VSŠju. Tako, da UNI za tiste, ki bi radi poleg študija še kaj doma delali in na koncu res dosti znali, VSŠ pa za tiste ki doma že delajo in bi radi znanje poglobili. UNI ob primernem vzporednem delu doda res dosti širine zadevam ampak brez predznanja in lastnega dela je pa seveda samo piflanje. Brez predznanja je VSŠ boljši.
L.P.,
Miha |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sadida Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53 Prispevkov: 636 Aktiv.: 3.23 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sob Okt 16, 2010 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Če pa rajši sediš za delavniškim ponkom, vrtiš spajkalo in izumljaš nove zanimive rešitve, potem bo VSŠ bolj primeren.
|
In kaj takšnega ste dejansko počeli na faksu? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70821.75
|
Objavljeno: Sob Okt 16, 2010 10:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sadida Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53 Prispevkov: 636 Aktiv.: 3.23 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sob Okt 16, 2010 11:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Da te "potolažim" ... drugo leto jih bo vpisanih še manj, ker nas je trenutno v drugem letniku manj kot v tretjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.39
|
Objavljeno: Sob Okt 16, 2010 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sadida je napisal/a: |
Da te "potolažim" ... drugo leto jih bo vpisanih še manj, ker nas je trenutno v drugem letniku manj kot v tretjem. |
Hehe točno tako Bolonjski študij je s svojim ostrim kriterijem prinesel svoje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
r0x Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2010 12:13 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.14 Kraj: okolica ljubljane
|
Objavljeno: Ned Okt 17, 2010 12:30 am Naslov sporočila: |
|
|
MarE69 je napisal/a: |
Največja žalost je, da je v 3. letnik na FE vpisanih manj kot 30 študenteljnov. Verjetno je profesorjev več. Počasi bomo izumrli. |
manj kot 30? samo na avtomatiki nas je okoli 60... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gklemen Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 0:06 Prispevkov: 112 Aktiv.: 0.56 Kraj: Rogatec
|
Objavljeno: Ned Okt 17, 2010 2:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Končujem UNI-elektronika (stari program). Do absolventa nas je priguralo 8, s tem da jih polovica od teh osmin nima pojma o elektriki, kaj še le elektroniki!
Če sam doma dosti ne delaš, ne boš od faksa nič odnesel!
Glede prakse: pri večini predmetov smo imeli lab vaje, samo spet, če te stvar ne zanima lahko komot prepišeš od sošolca.. vse je odvisno od posameznika
Glede UNI - VS:
Moje izkušnje: VS z znanjem veliko zaostaja za UNI (so izjeme seveda).
Predlog: UNI, seveda |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25 Prispevkov: 678 Aktiv.: 3.57 Kraj: Nekje med NG in Tolminom
|
Objavljeno: Ned Okt 17, 2010 2:34 am Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem pa tisti "pacient" ki je okusil tako stari kot novi sistem (bolonc) ker mi pač ni uspelo prit v tretji letnik (ja malo sem zabl**il) in do sedaj morem reči da bolonc zdi bolj zanimiv kot stari VSŠ ker če ne drugega je možnost izbire predmetov in si lahko izbereš tistega kateri te najbolj zanima in seveda imaš pri tem veselje
kako bo naprej bomo pa videli ... se je šele začelo ..
je pa res da nas je zelo malo (27 elektronikov če se ne motem ... ) lani nas je bilo na elektroniki 47 (stari VSŠ) _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Okt 17, 2010 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sadida je napisal/a: |
aly je napisal/a: |
Če pa rajši sediš za delavniškim ponkom, vrtiš spajkalo in izumljaš nove zanimive rešitve, potem bo VSŠ bolj primeren. |
In kaj takšnega ste dejansko počeli na faksu? |
Direktno na faksu nič.
So pa pozitivne stvari:
- ga je pa dve leti prej konec
- imaš pol leta obvezne prakse v pojdetju
- se ne j**** z žnj-timi integrali _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
supernet Član

Pridružen-a: Čet 01 Okt 2009 22:20 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.08 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2010 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res je, da danes glavno šteje praksa pri izboru zaposlitve tako da teoretično VSS študij povsem zadostuje, problem pa lahko kasneje nastopi pri napredovanju, ko je prevzem določenega mesta pogojen z uni izobrazbo... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vojnomir Neznanec

Pridružen-a: Ned 19 Apr 2009 0:54 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Tor Dec 07, 2010 1:13 am Naslov sporočila: |
|
|
UNI + veliko samostojnega dela. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni