www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

VA-meter in RS232 izhod
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko11
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Aktiv.: 3.77
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2010 8:51 pm    Naslov sporočila:  VA-meter in RS232 izhod Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Ali se da dobiti VA-meter, ki ima RS232 izhod in se ga da priklopiti naprimer na
Mega8 ter dobljene podatke obdelati, v realnem času, ter ob določeni vrednosti nekaj vklopiti (rele).

Kateri modul ali digitalni instrument bi bil primeren za to aplikacijo?

LP,
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2010 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj bi potreboval še dodaten instrument. Mega8 je sama dovolj zmogliva, da bi brez težav merila napetost/tok, krmilila rele podatke pošilajala kam, pa še marsikaj..
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2010 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Zakaj bi potreboval še dodaten instrument. Mega8 je sama dovolj zmogliva, da bi brez težav merila napetost/tok, krmilila rele podatke pošilajala kam, pa še marsikaj..

Dober odgovor Silvo, ampak to pri meni ne bi šlo, ker to ne bi znal sprogramirati.

Zato sprašujem po teh instrumentih, pa še to ne vem če bi znal brez kakšne pomoči to sprogramirat.

Vseeno, kaj se da dobiti na tržišču?

LP,
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2010 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kake so tvoje zahteve. Sam sicer ne vidim nekega groznega problema pri programiranju. Če znaš oživeti lcd ali led displjej je polovico že storjenega. Uporabiš še en AD pretvornik za meritev. Izmerjene vrednosti prikazuješ. Na forumu boš našel kar nekaj primerov V-metrov z kompletno dokumentacijo.

Videl sem industrijske panelne V-metre, ki imajo razne izhode, za katere pa sem prepričan, da niso ravno poceni. Potem je bolje vzeti kak multimeter.

Nazadnje urejal/a Silvo Tor Dec 14, 2010 11:18 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 14, 2010 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš voljo in kakšno urico časa se oglasi in boš v eni uri ugotovil, da programiranje ni noben bavbav in da je zadeva, ki jo pravzaprav iščeš, z mikrokontrolerjem izvedljiva zelo enostavno in hitro.

Piši na PM.

Lp, g

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 15, 2010 7:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti je programiranje odveč in se ga braniš, zakaj pa potem tega ne narediš s klasiko? Komparator in mogoče nekaj logike.

Namreč, če se boš lotil z mego serijske komunikacije, bo lažje če z njo narediš samostojen voltmeter brez komunikacije. Tako kot so ti že predlagali.
Nazaj na vrh
marko11
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 23, 2010 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z Gregoma sva se dogovorila, da se dobiva en dan, pa mi bo razložil glede programiranja itd....

Sedaj pa me zanima to kar je napisal Silvo:

Citiram:
Videl sem industrijske panelne V-metre, ki imajo razne izhode, za katere pa sem prepričan, da niso ravno poceni. Potem je bolje vzeti kak multimeter
.

Zanima me ta multimeter, ki ga omenja Silvo, ali je mogoče te podatke (vrednosti), preko RS232 kabla prečitati s programom Bascom AVR in mega8 uC.

Ali je mogoče te podatke prečitati tako kot je opisano v Bascom primeru "Inkey.bas", ali se to čita kako drugače?

Ali je kje kaj v slovenščini napisano glede prenosa in čitanja podatkov preko RS232 in kak primer v Bascom-u.

------------------------------------------------------------------------------------
Veliko vprašanj, ampak, če bi vedel nebi spraševal.
LP,
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 23, 2010 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Protokoli pošiljanja so si različni od multimetra do multimetra. Npr. ta, ki ga imam jaz (UNI-T) sploh nima RS232 priključka, ampak podatke pošilja preko IR linka (kar mi je všeč - sem siguren, da je merjenec galvansko ločen od računalnika Smile )
Službeni ima "standardni" DB9 izhod, glede galvanske ločitve pa nisem siguren.

Lp, g

marko11
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 23, 2010 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, to pomeni, če ima RS232 izhod te podatke lahko prečitaš z bascom in napišeš na LCD, ali imam prav? Kako pa čitaš te podatke preko IR linka?

LP,
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 23, 2010 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V mislih sem imel tale multimeter. (pri meni v delavnici sta dva taka multimetra. Povezava multimeter -> PC je optična serijska-USB )Če se ne motim, sta se s protokolom nekoč ukvarjala Mucek4 ter NeoTO. Podatke načeloma ni problem prestrezati z mikrokontrolerjem. Nekaj več problemov bo z izločevanjem tistih, ki te zanimajo. Multimeter namreč pošilja vse živo - od veličine, ki se meri do enote prikaza....
marko11
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 02, 2011 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam Voltcraftov multimeter VC 940.
Uspelo mi je povezati se z računalnikom in original programom,
dobim sledečo sliko:

Potem pa sem se priklopil na RS232_Terminal, da vidim kaj instrument pošilja,
pa sem dobil ne preveč razumljive podatke.

kako dobiti bolj zadovoljive podatke iz instrumenta, ali bi z Bascom AVR te podatke lahko dešifriral, naprimer da mi prikazuje samo napetost?

Sliki:

Original_prog.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  89.67 KB
 Pogledana:  19 krat

Original_prog.JPG

RS232_branje.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  93.13 KB
 Pogledana:  47 krat

RS232_branje.jpg

Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.43
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 02, 2011 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A tole si že našel? http://blog.dest-unreach.be/2009/05/01/voltcraft-vc-940-protocol-reverse-engineered
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 02, 2011 5:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piroman je napisal/a:
A tole si že našel? http://blog.dest-unreach.be/2009/05/01/voltcraft-vc-940-protocol-reverse-engineered

Sem šel pogledat to stran, ker pa je angleščina zame skoraj španska vas, google prevajalnik pa je tako tako, pa bi prosil nekoga, če mi to lahko razloži, da bom razumel.
Hvala.
Nazaj na vrh
marko11
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 02, 2011 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na strani, ki jo omenja Piroman mi to ni čisto jasno:

Kaj pomeni Niblle, in številke pod njim.

In spodnji primer 184.53 mV. Kakorkoli preračunavam iz hex ne dobim 184 itd...

Ali mi to lahko nekdo razloži?

LP,

To spodnje besedilo je skopirano tukaj:

Koda:
The message format

When observing the data flow, it was clear that the device sends out a byte-string of 11 bytes roughly every second:

B0B0B0B0B03131B0B50D8A
B0B0B0B0B03131B0B50D8A
B0B0B031B63131B0310D8A
B0B034B3323432B3310D8A
B0B03237B53432B3310D8A
...
Every message seems to be terminated by 0x0D8A. I used this to synchronize the input. The following table shows what I discovered for the other bits in the message. The nibbles (4 bit group) are numbered from left to right starting from 0.

Nibble   Description
13   The measurement mode (see below)
1   First digit
3   Second digit
5   Third digit
7   Forth digit
9   Fifth digit (not in all modes)
11   Decimal point position and unit selection (depends on mode)
17 bit 0   Negative (1) or positive (0)
17 bit 1   Auto (1) or manual (0) range
15   AC, DC or AC+DC (depends on mode)
Note that I didn’t figure out what every bit means…

The modes are listed below:

Mode   Description
1   V DC
2   V AC
3   mV
4   Ohm
5   Farad
6   ºC
7   uA
8   mA
9   A
a   Ohm with beep
b   Diode junction voltage
c   Frequency and duty cycle
d   ºF
e   W
f   % of 4-20mA loop
This perl-script parses the binary input (from stdin) to readable output:

2009-05-01-16-48-52 : 313834b5b3b0b3b0b0 :  184.53 mV
Nazaj na vrh
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.93
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 02, 2011 6:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne rabiš pretvarjat.

313834b5b3b0b3b0b0 : 184.53 mV
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni