www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

TV antena - ne lovi signala
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
compaq
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Mar 2009 12:53
Aktiv.: 0.50
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2010 3:03 pm    Naslov sporočila:  TV antena - ne lovi signala Odgovori s citatom

Torej kot že naslov pove, mi dela preglavico sobna antena. Pred uvedbo digitalnega signala je delovala fenomenalno, sedaj pa se pojavljajo prve težave.
Iskanje programov gre do konca pa mi nobenega signala (kanala ne najde) :S
Torej moje vprašaje je sledeče:
Namen imam kupi anteno od iskre na kateri je DVB-t oznaka. Ali bo zadostovalo ali ne nevem... si jo je kdo že kupil?

Druga možnost, ki jo imam je ta, da bi lahko uporabil stare antene (grablje Smile ), ki mi ležijo na postrešju brez pomena... ali bi to bilo mogoče realizirati in kako?

lp

p.s. upam da sem v pravi temi Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.34
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2010 3:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš dvb-t, mpeg4, aac sprejemnik?
Nazaj na vrh
bumbar
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Okt 2009 20:25
Aktiv.: 0.32
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2010 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva mora delati tudi s starimi antenami. Če je delovalo prej, mora tudi sedaj. Če pa že imaš "grablje", pa jih priključi na sprejemnik in preveri.
Problem zna povzročati kakšen selektivni ojačevalnik v antenski veji (kanali so se večinoma spremenili, če se ne motim).
Nazaj na vrh
jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.26
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2010 5:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzrok tvoje težave je lahko ker digitalnega TV signala ne oddajajo na tistem oddajniku iz katerega si prej dobil analogni TV signal. Ta problem je precej razširjen v bolj odročnih krajih. Pojdi se pozanimat k sosedom kako imajo oni rešen problem sprejemanja digitalnega TV signala. Nekdo mi je povedal da pokličeš na RTV da ti pridejo opravit meritve kvalitete digitalnega TV signala in če je signal slab lahko dosežeš da plačuješ samo polovico RTV naročnine, koliko je pa to res pa ne vem.

Nazadnje urejal/a jozkoc Tor Dec 21, 2010 5:30 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
compaq
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2010 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dvb-t sprejemnik imam (DIGI-mislim da je tak), ja meni tudi ni jasno kako to, da stara antena (sobna) ne dobi nobenega signala. Sem mislil, da je kriv TV ali pa lokacija antene, pa sem dal anteno na teraso pa je blo enako, nobenega signala.

edina možnost, ki jo še imam je ta, da usposobim "grablje" ali pa probam kupit kakšno novejšo anteno z DVB-T oznako...
Nazaj na vrh
compaq
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2010 5:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jozkoc je napisal/a:
Vzrok tvojim težavam je lahko zaradi tega ker digitalnega TV signala ne oddajajo na tistem oddajniku iz katerega si prej dobil analogni TV signal. Ta problem je precej razširjen v bolj odročnih krajih. Pojdi se pozanimat k sosedom kako imajo oni rešen problem sprejemanja digitalnega TV signala. Nekdo mi je povedal da pokličeš na RTV da ti pridejo opravit meritve kvalitete digitalnega TV signala in če je signal slab lahko dosežeš da plačuješ samo polovico RTV naročnine, koliko je pa to res pa ne vem.

saj to je ravno problem, doma imamo kabelsko, to sobno anteno bi pa uporabil v vikendu, kjer se TV gleda mogoče 1x na teden pa še to je vprašanje če.
Nazaj na vrh
jozkoc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2010 5:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Antena ne potrebuje DVB-T oznake, to je samo tržna fora za nepoznavalce, vsaka TV antena za UHF področje je dobra. Predno pa karkoli kupuješ se raje prej pozanimaj kako je s sprejemom digitalnega TV signala v vašem kraju.
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2010 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Digitalna antena je iz kvadratnih profilov, analogna pa iz ogroglih. Logično.

Twisted Evil

compaq
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2010 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jozkoc je napisal/a:
Antena ne potrebuje DVB-T oznake, to je samo tržna fora za nepoznavalce, vsaka TV antena za UHF področje je dobra. Predno pa karkoli kupuješ se raje prej pozanimaj kako je s sprejemom digitalnega TV signala v vašem kraju.

Po tvojih besedah bi moral z 10 let staro anteno dobit signal & ga na mpeg-u pretvorit?

sem gledal na apek-u pokrotost in je zadovoljiva,...
Nazaj na vrh
jozkoc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2010 6:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi 10 let stara antena je dobra samo da je v enem kosu. Nato jo obračaj za približno 45 stopinj in vsakič na DVB-T sprejemniku vključi avtomstsko iskanje pa boš videl če iz katere smeri kaj dobiš.
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.34
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2010 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
Digitalna antena je iz kvadratnih profilov, analogna pa iz ogroglih. Logično.

Twisted Evil

Mr. Green
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2010 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na Digiju nastavi ročno iskanje in sicer nastavi na kanal 27 (naši programi).

Glej moč in jakost signala. Moč mora biti nad 70 in jakost nad 60%.

Ti dva parametra spremljaj, ko boš anteno postopoma počasi rotiral v različne smeri.

Pozicioniraj jo tam, ko sta oba parametra najvišja. Nato pa vključi avtomatsko iskanje.

Iskrina antena z ojačevalcem je resda boljša kot sobna, ampak jo moraš kljub temu usmeriti na pravo smer k oddajniku.

Signal verjetno je, le najti ga moraš na pravi smeri.

Jaz sem z iskrino anteno pridobil cca. 10 novih programov, ki jih prej sobna sploh ni niti našla.

matjay
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Aktiv.: 2.26

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 21, 2010 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Antenski kabel vtakneš v digitalni sprejemnik in nato v tv. Če je novejša tv preko scart, pri starih pa preko cinch vtičnice in kabla. Nastaviš tv na pravilni kanal in potem z digitalnim sprejemnikom iščeš programe. Uporabiš dalinc. Meni to deluje v betonski garaži z iskra sobno anteno, ki je precej v letih. Tv enako. Programon je cca 5.
Verjetno je samo problem v nastavitvi TV. Včasih je bil za kanale kramp in feferoni za ostrino, vendar to danes ne pomaga. Pomagajo pa kakšna navodila za TV in digi sprejemnik.
Doma imam optiko in nimam teh problemov. Imam pa problem, ker imam kup neuporabnih programov, za katere plačujem. Zato razmišljam, da bi prekinil kabeljsko in na balkon postavil malo antenico, pa bo brez stroškov.
Pa veliko uspeha.

Matjaz
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.70
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 17, 2011 6:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

*** čez tri mesece ***

Na frišno sem kupil STB pa nisem še čisto vešč uporabe. Kako je z signalom, ali ti STB pred iskanjem sam pokaže preko bar črte koliko procentov signala je če ga zazna?

Trenutno je čista ničla, očitno na oddajniku viden pred menoj še ne oddajajo(Lazna). Sosedje, ki so na drugi strani, pod vznožjem, pa tudi v dolini, ne morejo loviti signala iz Lazne ali pa je ta zelo slab in najverjetneje dobijo s pomočjo ojačevalca, zelo kvalitetno DVB-T sliko z navadno anteno v smeri obrnjeno proti alpam.

Sam sem tudi razmišljal že dolgo nazaj, da bi se od tam lahko dobilo signal tudi iz Avstrije mogoče tudi Italije vmes je samo en problem. Prosto nevidna linija zaraščena z gozdom. Koliko to vpliva na kvaliteto in kakšen ojačevalec bi mogel uporabiti? Menda pa bi moral kupiti tak kabel, ki ima polek koaksialca zraven še dve žili saj mora ojačevalec biti na anteni in ne pred TVjem napajanje iz adapterja pa se dobi le iz sobne vtičnice. Smile

Mogoče preveč nakladam, ampak takšno je stanje. Doma imam polek "smrekice" še neko staro veliko sestavljivo anteno v dolžino 2-3m ki naj bi imela nekaj več decibelov.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sailor
Član
Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38
Aktiv.: 2.94
Kraj: Ljubljana-Moste

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 17, 2011 7:13 pm    Naslov sporočila:  Bova še malo počakala? Odgovori s citatom

34 GORENJA TREBUŠA 10 8 33 LAZNA
---------------------------------------------
Širjenje omrežja:

V prvi polovici 2011. Območje ZAHOD:
Breginj, Čekovnik, Čiginj, Dolenja Trebuša, Gorenja Trebuša, Kanal, Kanomlja, Lepena, Sečovlje, Soča, Srpenica, Trenta 1, Trenta 2, Zakojca, Žaga
---------------------------------------------------------------------------------------------

Brezplačni klicni center: 080-22-22 Zadnja posodobitev: 16.2.2011

Na področju Obale in Krasa se ponovno pojavljajo motnje, ki jih povzročajo oddajniki italijanskih postaj. Agencija za telekomunikacije ( APEK ) je seznanjena z motnjami na Primorskem, meritve so že opravljene. Upamo, da bo problem v kratkem odpravljen.
Prosimo za razumevanje.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni