|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Tor Dec 14, 2010 9:16 pm Naslov sporočila: Sušilnik perila Gorenje |
|
|
SP610/210, kondenzacijski.
V zadnjem času stalno po določenem času izklaplja termo stikalo grelca na zadnji strani pod pokrovom. Malo sem razmišljal, da se mogoče pregreva zaradi slabega "zračenja". Preden se ga lotim, bi povprašal za morebitne izkušnje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Dec 14, 2010 11:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveri še, če ne zdrsava ventilator. Tudi to lahko povzroči pregrevanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jospeti Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 12:14 Prispevkov: 170 Aktiv.: 0.72 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Dec 14, 2010 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enaka napaka stroj deluje a se nič ne segreje.
Preveri če ima motor dober moment (ispraven kondenzator).
Sem odpravil napako, ker imamo stroj v kopalnici in če so vrata od kopalnice zaprta se vse pregreje in takrat odklopi termo stikalo na grelcu.
LP Jos |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gasilko Član

Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 17:52 Prispevkov: 267 Aktiv.: 1.13 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ne odpiram nove teme , namreč pojavil se je problem pri sušilnem stroju gorenje d 62225 in sicer, da perila ne posuši in program konča zelo hitro mogoče ima kdo kakšne izkušnje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
V mojem primeru je bil glavni krivec prah, oz. delci tkanine, ki so zapirali pretok zraka po kanalih. To sem saniral, zdaj pa se pojavlja problem, da grelec tu in tam sploh ne deluje. (Faza na njem je, termostikalo OK).
Priporočam se za električni načrt. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tamy Član

Pridružen-a: Pon 28 Dec 2009 17:00 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.51 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 4:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam imam isti problem... termostikalo meče ven. Vzroka še nisem našel, a opažam, da se stroj bolj pregreva kot poprej. Sem ga že nekaj čistil, pa ni nič drugače. Zaenkrat sem "izšolal" uporabnice, da vsakič resetirajo termostikalo. :) _________________ Clovek se celo zivljenje uci! Tamy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 5:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je podobno "kvalitetno" narejeno kot pri Electrolux pomivalnih strojih (greje/ne greje), poglej priklop kablov grelca na programator. Pri Electrolux se samo čudiš kako so tako slabi fastoni zdržali toliko časa, na priključku programatorja jih je držala pravzaprav samo njihova plastična "oblekca" konektorja.
Seveda to zakuri še priključke na programatorju in je treba sanirati še njega, če hočeš, da je popravilo uspešno in dalj časa mir. Ko je programator že odprt, in je dobro prešibke potke na PCB do releja grelca ojačati z dodato žico in cinom, na koncu pa ta del tiskanine premazati s kolofonijo ali nekim lakom, da ne korodira.
Shema pa žal nimam.
@Tamy
Zelo slaba rešitev. Slabo deluoč sušilni stroj je pogost vzrok požara, vir
Reši problem, kot se spodobi. Termo zaščita ni 100% in ima za izklapljanje vzrok, gasilske brigade pa verjetno nočeš na inteventni obisk. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gasilko Član

Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 17:52 Prispevkov: 267 Aktiv.: 1.13 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Sob Jan 15, 2011 2:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo pozno ampak vseeno, težava z sušilcem je rešena , potrebno je bilo očistit tipala ki so v bobnu in črpalko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sinigorenje Neznanec

Pridružen-a: Pet 12 Avg 2011 14:35 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01 Kraj: Nova Cerkev
|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede teh sušilcev...čeprav pozno pa vendar.
Njihova glavna napaka je to stikalo ki ga meče ven. Glavni krivec pa je kondezator ki z časom oslabi posledično se zmanjša število obratov na motorju (je občutno preslab glede na velikost bobna in zmogljivost sušenja) in s tem tudi pretok zraka. Motor stoji...grelci žgejo v stikalo in...puf...ga vrže ven.
strinjam se z gasilkotom. Pametno je očistiti vse cevke in pumpo.
Čeprav je tema stara vseeno danes odgovarjam ker imam veliko servisov teh sušilcov. Problem je v njihovi sestavi. Preveč je vse stisnjeno*
Pozdrav! _________________ Sinii |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
anze90 Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 3:06 Prispevkov: 334 Aktiv.: 1.88 Kraj: Šentjur
|
Objavljeno: Ned Okt 09, 2011 2:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Če lahko bom kar tukaj vprašal
Včeraj se je mami pokvaril sušilni stroj od Gorenja D62225, namreč iz jasnega je nehal delovati(nobena led se ne prižge in ne reagira na izbirni gumb). Posumil sem elektroniko. Zaradi pomankanja orodja sem vzel tiskano vezje(elektroniko) od sušilca domov in bom verjetno danes premeril vezje. Imam občutek da se nekje zatakne pri switcherju za nizkonapetostni del, ki je namenjen za krmiljenje. Ima mogoče kdo kakšne izkušnje oz. če ve kje so najpogostejše hibe pri tem tipu sušilca(elektronika)?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
anze90 Član

|
Objavljeno: Ned Okt 09, 2011 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo začasno usposobil elektroniko, namreč bila je prekinjena tuljava, skozi katero teče tok, ki napaja switcher. Za tuljavo je zaporedno vezana usmerniška dioda diodi in tuljavi pa vzporedno folijski kondenzator, iz diode je pa povezava na gladilni kondenzator, ki potem napaja switcher. Sedaj sem začasno "za probo" prevezal tulavo in elektronika sicer deluje(utripajo ledice in preklapljajo releji).
Sedaj me pa zanima če se mogoče komu sanja kaj bi lahko bil vzrok za prekinitev tuljave(tuljava je v obliki upora). Namreč premeril sem kondenzatorje in diode v switcherju in so ok. Pravtako sem pa pomeril tudi napetost na uC, ki pa je 5,2V(atmega32) in je ok.
Čudno se mi zdi da bi tuljava kar tako spustila "dušo".  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Ned Okt 09, 2011 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kondenzatorjev in diod verjetno nisi meril koliko "puščajo" pri obratovalni oz. pri maksimalni dovoljeni reverzni napetosti?
Jaz bi diode kar menjal, lahko se katera od njih vede kot zener dioda, z zenerjevo napetostjo okoli 300 - 350 V.
Če stroj nima stikal za popoln izklop in je elektronika stalno pod napetotjo, je lahko slab tudi elektrolitski kondenztor, ki začenja prebijati. Tudi to lahko zmuči diode in dušilko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
anze90 Član

|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2011 1:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
Kondenzatorjev in diod verjetno nisi meril koliko "puščajo" pri obratovalni oz. pri maksimalni dovoljeni reverzni napetosti?
Jaz bi diode kar menjal, lahko se katera od njih vede kot zener dioda, z zenerjevo napetostjo okoli 300 - 350 V.
Če stroj nima stikal za popoln izklop in je elektronika stalno pod napetotjo, je lahko slab tudi elektrolitski kondenztor, ki začenja prebijati. Tudi to lahko zmuči diode in dušilko. |
Evo zamenjal sem vse kondenzatorje, diode in dušilko(tuljavo) v okolici switcherja, in sušilni stroj veselo suši.
hvala za nasvete  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2011 11:00 am Naslov sporočila: |
|
|
anze90 je napisal/a: |
Evo zamenjal sem vse kondenzatorje, diode in dušilko(tuljavo) v okolici switcherja, in sušilni stroj veselo suši. |
Imaš morda načrt, ali lahko morda poslikaš elektroniko, ker mi je res čudno, da bi imel switcher napajalnik, do sedaj so imeli vsi klasični kondenzatorski napajalnik. Zanimivo, vedno kaj novega....
Če pa je sušilec mlajši od 5 let je pa itak v garanciji. _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pon Nov 07, 2011 2:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
@robertos, vsi, kar sem jih pa jaz do sedaj videl, so imeli pa on-board switcherje, narejene s TNY264 ali pa čim podobnim. Tudi razumljivo, glede na dejstvo, da kondenzatorski napajalnik ni baš tokovno zmogljiv. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni