www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krmilje plinskega tajfuna

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
renoo
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 03 Jan 2011 20:23
Aktiv.: 0.05
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 6:58 pm    Naslov sporočila:  Krmilje plinskega tajfuna Odgovori s citatom

Spoštovani, sem nov na forumu in z veseljem prebiram tale forum. Po poklicu sem strojni tehnik in me zanimajo tudi električne stvari. Da preidem k dejstvu.
Doma imam plinski tajfun (plinski top za ogrevanje); uporablja se butan-propan. Kot je iz slike tablice razvidno je zadeva že kar lepo v letih, vendar je do sedaj zelo dobro služila svojemu namenu. Kar se krmilja tiče zadeva deluje skoraj identično kot gorilec na kurilno olje na centralni peči. Vžig se proži preko iskre, ki jo da visokonapetostna tuljava, ima fotocelico ki zaznava gorenje, ventilator za pihanje toplega zraka in elektro magnetni ventil za dovod plina. Vse skupaj pa krmil avtomatika, ki je na sliki. S to avtomatiko pa imam težvo, namreč vklopi mi iskro, ventilator, elektro magnetnega ventila za dovod plina pa NE. Z Ohmmetrom sem preveril fotocelico in je OK, el. mag. ventila nisem posebej priklapljal na 220V da bi preveril delovanje, sem pa ugotovil z dvopolnim preizkuševalcem, da na kablu za napajanje el. mag. ventila ni napetost. Žica faze tega el. mag. ventila je prključena na priključek št. 5, na shemi mi je tudi priljuček št. 4 narisan s podbnim simbolom in sem poizkušal če bi delovalo tam, pa žal tudi ne.
Prosim za nasvet, kako najceneje odpraviti napako ?

Hvala za vaše odogovore.

Tablica.JPG
 Opis:
Tablica
 Velikost datoteke:  196.66 KB
 Pogledana:  0 krat

Tablica.JPG

Pokrov.JPG
 Opis:
Pokrov krmilne enote
 Velikost datoteke:  227.88 KB
 Pogledana:  4 krat

Pokrov.JPG

Vezje.JPG
 Opis:
Vezje krmilne enote
 Velikost datoteke:  179.64 KB
 Pogledana:  2 krat

Vezje.JPG

Mehanski del.JPG
 Opis:
Notranjost krmilne enote
 Velikost datoteke:  147.8 KB
 Pogledana:  6 krat

Mehanski del.JPG

Shema.JPG
 Opis:
Shema
 Velikost datoteke:  194.5 KB
 Pogledana:  1 krat

Shema.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če so tisti "stolpci" pod sponkami 6, 4, 5, 11 v resnici časovni odseki, bi bilo morda ustrezneje, če bi bil EM ventil priključen na sponko 4.
Torej vklop ventila med delovanjem iskre, ne pa šele na koncu.
To zaenkrat pusti.

Ali pride faza na sponko 1 in nula na sponko 2 ? Če je obratno, za lažje diagnosticiranje obrni vtikač tako, da bosta faza in nula po shemi.

V breznapetostnem stanju z roko pritisni kotvo releja na jedro in poglej, če so vzvodi brezhibni in vsi kontakti dobro sedejo. Izgleda, da se z vsakim pritiskom na kotvo sklene drug (ali dodaten) kontakt. Kot nek sekvenčni rele.

Sicer pa bi bilo dobro komplet ploščico ponovno pospajkati.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.77
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 11:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče ta odgovor ne bo v stilu tega foruma, ampak če si strojnik in se na elektroniko ne spoznaš, poskusi iti v trgovino z ogrevalno tehniko povprašat če imajo avtomatiko za plinski gorilc, ki direktno kompatibilen z do zdaj vgrajenim (po izgledu sodeč je povsem standard stvar).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva mi izgleda zelo podobna kot na gorilcu na nafto.
V končni fazi lahko poskusiš z rabljeno elektroniko s kakega starega gorilca.

renoo
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2011 12:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LinuxFuter je napisal/a:
Mogoče ta odgovor ne bo v stilu tega foruma, ampak če si strojnik in se na elektroniko ne spoznaš, poskusi iti v trgovino z ogrevalno tehniko povprašat če imajo avtomatiko za plinski gorilc, ki direktno kompatibilen z do zdaj vgrajenim (po izgledu sodeč je povsem standard stvar).

Sem bil v trgovini v M.S. so hoteli imeti nekje 75 EUR za nov del, s pomočjo tega foruma sem našel spletno trgovino kje se zadeva dobi za nekaj čez 50 EUR. Ker pa je zadeva precej stara sem v dvomih, kaj se bolj splača ali nova elektronika ali nov tajfun za dobrih 100 EUR v Bauh*****.
Tako da še naprej prosim za vsa vaša mnenja, z veseljem sprejmem dobra kot tudi slaba...
Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.29
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2011 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lp, kako nujno pa rabiš to zadevo, če se kaj v LJ pripelješ lahko zadevo preizkusimo, imamo kar nekaj tega v službi. Ne boš verjel tudi kartice, sicer novejše, pa vendar,.... le v Bau bauih ne kupuj teh zadev, pa četudi so SAMO 100€.

PS:
Sem si vzel malo časa:
Preveri.. ko narahlo potegneš puščica št:1 kako je s kontakti kjer je obkroženo,
Preveri tranzistorje - puščica št.2
Preveri na sliki2 tuljavo releja
......Vseeno preveri EM ventil
Imam tudi rabljeno delujočo zadevo....

Vezje.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  178.88 KB

Vezje.JPG

t_mehanski_del.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  62.38 KB

t_mehanski_del.jpg

Nazadnje urejal/a Bizgec65 Sre Jan 05, 2011 12:17 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
kastaneda
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18
Aktiv.: 2.41

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2011 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

35,5 € TUKAJ.

loa2-loa3-1.pdf
 Opis:
Info

Download
 Ime datoteke:  loa2-loa3-1.pdf
 Velikost datoteke:  457.36 KB
 Downloadano:  17 krat

renoo
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2011 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej hvala za vašo odzivnost. Danes sem se spet malo ukvarjal s tole avtomatiko, ugotovil sem, da je napaka v tem da se hkrati s vklopom tajfuna vklopi tudi kotva, kar pa je napak, saj bi se morala vklopiti z zamikom.
Namreč ko zadevo vklopim, navitje ogreva bimetal (levo na slikah), ki se upogiba in vleče nekaj kontaktov v levo smer. Ko je zadeva dovolj daleč "potegnjena" bi se morala vklopiti kotva, ki preko enega kaveljčka prime to vzovodovje in ga drži v tem položaju, v tem trenutku bi se tudi moralo izklopiti gretje bimetala. Ker pa se kotva sproži takoj ob vklopu, kaveljček ne more prijeti tega vzvodovja in ne izklopi gretja bimetala in se le ta upogiba še naprej in potegne celotno vzodovje v skrajno levo, potem zaskoči in prižge se lučka za napako.
Koliko se spoznam na elektroniko se mi močno zdi, da kotvo krmili(-ta) tranzistor(-ja). Tranzistorja sta imata oznako BC546B, zraven pa sta še dve zener diodi. Preden sem zadevo ponovno pospajkal (preverjanje hladnega lota) se mi močno zdi, da je ta tranzistorja že nekdo zamenjeval. Če je napaka samo na tranzistorjih potem, lahko rešim zadevo skoraj zastonj. V spletni trgovini Nanoel**** jih imajo po 0,05 EUR..

Prosim za vaše mnenje ?! Ali so sploh ti tranzistorji ta pravi za to zadevo ?

Kavelj.JPG
 Opis:
Kavelj
 Velikost datoteke:  109 KB
 Pogledana:  8 krat

Kavelj.JPG

Tranzistorji.JPG
 Opis:
Tranzistorja
 Velikost datoteke:  196.26 KB
 Pogledana:  6 krat

Tranzistorji.JPG

Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2011 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odklopi fotocelico. Če bo šla začetna procedura z vžigom vred "skozi" (potem se bo izklopilo, saj bo avtomatika mislila, da ni bil uspešen vžig), je avtomatika v redu - Landis zelo redko odpove.

V tem primeru išči napako na fotocelici ali pa je fotocelica iz nekega razloga osvetljena, tudi ko ni plamena.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2011 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tranzistorji so BC546B.

Lani sem popravljal identično avtomatiko, kjer so potrgali žičke releja, napravil sem še nekaj slik in se na eni od njih bežno vidi oznaka tranzistorjev.

Če so fuč tranzistorji, lahko menjaš tudi z BC546C, ni pa priporočljivo vgraditi BC546 ali BC 546A, saj imajo manjše ojačanje kot B in C verzija.

LOA22_tranzistorji.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  28.73 KB
 Pogledana:  2 krat

LOA22_tranzistorji.jpg

Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 06, 2011 7:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz dam en glas za fotocelico. Ta lahko sčasoma "oslabi", vsaj tak primer sem imel jaz doma.
Nazaj na vrh
renoo
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 13, 2011 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za pomoč, zadeva s krmiljem, ki sem ga kupil od enega izmed članov foruma.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni