|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gusti Član

Pridružen-a: Pet 15 Feb 2008 17:34 Prispevkov: 112 Aktiv.: 0.53 Kraj: Kotlje - Koroška
|
Objavljeno: Pet Jan 07, 2011 5:14 pm Naslov sporočila: Prikaz digitalnega voltmetra. |
|
|
Lp vsem.
Malo se učim meritve, pa me zanima kak prikaz je to da ima dig. voltmeter recimo prikaz 3 3/4 digit? Al pa recimo 3 1/2? Nekak se mi zdi da ima prve 3 digite normalne fora je sam v zadnjem. Da pri 1/2 kaže lahko samo 0 ali 5? npr. 123,0 ali 123,5 nemore pa pokazat 123.1? Kak gre pa to pri 3/4?
Ma sej neki se mi svita samo sem pozabil, v knjigi pa [slovenščina je zame španska vas] nič ne najdem. Stric google mi pa ni dal nobenega pametnega zadetka.
Prosim za razlago ali pa za link, kjer je to razloženo. Lahko je v slo ali ang.
Lp.
Urban |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gusti Član

Pridružen-a: Pet 15 Feb 2008 17:34 Prispevkov: 112 Aktiv.: 0.53 Kraj: Kotlje - Koroška
|
Objavljeno: Pet Jan 07, 2011 5:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ah sem že pogruntal.
No pa napišem še za ostale, če bo komu kaj pomagalo.
Pri 1/2 je lahko prvi (najpomembnejši) digit samo 0 ali 1.
Pri 3/4 pa je prvi digit lahko od 0 do 3 oz. od 0 do 5 odvisno od proizvajalca.
Hvala vam vseeno
Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.39
|
Objavljeno: Pet Jan 07, 2011 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
gusti je napisal/a: |
Pri 3/4 pa je prvi digit lahko od 0 do 3 oz. od 0 do 5 odvisno od proizvajalca. |
Am, tole nebo čisto res. 3/4 je prikaz na najpomebnejšem digitu, ki lahko zavzame 4 različne vrednosti (0,1,2,3), najvišja vrednost pa je 3. Zato torej 3/4 prikaz. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gusti Član

|
Objavljeno: Pet Jan 07, 2011 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole sem našel v wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Multimeter#Digital
Citiram: |
The resolution of a multimeter is often specified in "digits" of resolution. For example, the term 5½ digits refers to the number of digits displayed on the display of a multimeter.
By convention, a half digit can display either a zero or a one, while a three-quarters digit can display a numeral higher than a one but not nine. Commonly, a three-quarters digit refers to a maximum value of 3 or 5. The fractional digit is always the most significant digit in the displayed value. A 5½ digit multimeter would have five full digits that display values from 0 to 9 and one half digit that could only display 0 or 1.[3] Such a meter could show positive or negative values from 0 to 199,999. A 3¾ digit meter can display a quantity from 0 to 3,999 or 5,999, depending on the manufacturer.
While a digital display can easily be extended in precision, the extra digits are of no value if not accompanied by care in the design and calibration of the analog portions of the multimeter. Meaningful high-resolution measurements require a good understanding of the instrument specifications, good control of the measurement conditions, and traceability of the calibration of the instrument.
Specifying "display counts" is another way to specify the resolution. Display counts give the largest number, or the largest number plus one (so the count number looks nicer) the multimeter's display can show, ignoring a decimal separator. For example, a 5½ digit multimeter can also be specified as a 199999 display count or 200000 display count multimeter. Often the display count is just called the count in multimeter specifications. |
Kaj je zej res in kaj ne pa nevem zaj. No v glavnem, če me prof. kaj vpraša o tem bom rekel, da je prvi digit od 0 do 3  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ego_Nikolasz Neznanec

Pridružen-a: Pon 03 Jan 2011 15:49 Prispevkov: 7 Aktiv.: 0.04 Kraj: Hotiza
|
Objavljeno: Sob Jan 08, 2011 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo posurfaš pa lahko najdeš še 24 bitni voltmeter z načrtom
kot npr pic z 16x1 ali 16x2 lcd ekranom, sklop z tipkami... _________________ hobi od 1987
Torej, sem NooB  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni