www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Fotografiranje kovancev: mehčalec in usmerjevalnik bliskavke
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
watts
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59
Aktiv.: 2.37
Kraj: Knežak

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 4:49 pm    Naslov sporočila:  Fotografiranje kovancev: mehčalec in usmerjevalnik bliskavke Odgovori s citatom

Torej, zdaj sem se vklopil pri prijatelju v manjši numizmatični krog,
ker nima fotoaparata sem poskusil slikati kovance, rekel je da je OK,
sedaj me pa zanima, ali ima kdo kako idejo, kak "dizajn", kako narediti odblisknik (usmerjevalec) in "mehčalec" svetlobe, ki jo dobim z (dodatne) bliskavke (ki ni montirana na fotoaparat), da bi lahko slikaril navpično navzdol (sedaj s strani) in ne bi imel senc. kak beauty dish trik zasukan za drugi kot?
mislil sem nekako takole kot je na sliki 1 (priloga1)
kjer je bliskavica s strani, tisti kvadrat v sredini naj bi bila luknja za objektiv.
če bi gledali s strani... pa priloga2

Ker doma nimam fleša katerega glava se rotira, še manj pa je kot kak "kanon" (vse je zelo tanko, torej fleš ni L oblike ampak bolj I...) - bom moral nastavek že kako sam zmisliti. mislim tudi narediti stojalo iz trših žic za cel ring flash (zna biti koristno).

Je že kdo to naredil?

dish1.png
 Opis:
"priloga 1"
 Velikost datoteke:  23.12 KB
 Pogledana:  0 krat

dish1.png

dish2.png
 Opis:
"priloga 2"
 Velikost datoteke:  15.36 KB
 Pogledana:  0 krat

dish2.png

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.74
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Blisk od strani? Kaj pa svetloba na drugi strani kupa kovancev? En del bo dosti svetlejši kot drugi. Rešiš lahko podobno kot imajo fotografi v studijih, od strani 2 bliskavici sebi nasprotni. Idealne bi bile 4, vendar bo takrat že skorj preveč svetlobe. Fotoaparat je DSLR? Ker če je, boš višek svetlobe lahko odpravil v M funkciji, kjer boš zaslonko odprl za manjši čas.

Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.01
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 5:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slikanje s flešem na razdalji par cm? Mislim da lajaš v napačno drevo.

Naredi obroč iz led belih diod, ko bodo svetile ves čas, pa bo zadeva bistveno bolj uporabna. Če vgradiš male diode na nogicah se lahko poigraš še z kotom, pa da vidiš kaj bi bilo bolje. Mogoče še kak difuzor... Je treba malo eksperimentirat.

watts
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 5:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala za dosedanje namige,
glavo difuzorja bi oblimal z lepilnim trakom - folijo, prijatelj je tako naredil beauty dish in je okrog in okrog lepo enakomerno svetlo.
Ideja z LED diodami mi prav tako izgleda kar v redu, morda bi si nabavil kak LED trak ki bi si ga nalepil ali nekako montiral na objektiv? potem pred to bi nastavil kak papir da to svetlobo razbije in torej pripomore k manjšim sencam?
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 5:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem kar nekaj časa fotkal s flešom na eni strani in odbojnikom (kos kartona z nalepljeno alu folijo) na drugi strani. Sicer je precej štorast pristop ampak kar dobro nadomesti makro fleš. Razdalja do objekta je v tem primeru največ par cm.

Recimo tale je narejena na ta način: http://www.e-fotografija.com/galerija/gallery_bigpic.php?id=41069&limit=26&sortby=search
pa tale tudi: http://www.e-fotografija.com/galerija/gallery_bigpic.php?id=40588&limit=28&sortby=search

Lahko na fleš povezneš še nekakšno kapo iz peki papirja, da ti še dodatno razprši svetlobo... jah, eksperimetirati bo treba. Gotovo imaš na netu tudi nekaj materiala na temo slikanja kovancev Wink

Pa še en link za idejo kako lahko narediš makro fleš iz vgrajenega: http://www.marcsiegelphoto.com/2009/08/strobist-diy/

Edit: zakaj si pravzaprav ne narediš lightboxa? Tam bo še najmanj težav s kakimi motečimi odboji...

watts
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 6:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zamislil sem si tudi slednji način: naredim večji krog iz kartona ali lepenke, ki ga oblepim znotraj z alufolijo lepilnim trakom, (fi naj bi bil ~30cm), noter dam še enega (fi 20cm) iz šeleshamerja... ali morda pa ne.

Gledal sem tudi na razno-razne vrste odbojev in vkolikor sem se pri prijatelju zaljubil v beautydish se mi stvar zdi (očitno, kajne) zelo lepa... Bom povprašal, poskusil, poročal! Wink
@piroman prva dva linka sta F A I L, tretjega gledam, softbox? morda, če se najde čas Wink poleg tega sem si zamislil pravokotno... no saj kompliciram, menda bom kar softbox naredil Smile
(EDIT: ravno tisti drugi "beautydish" sem mislil. ne kot beautydish ampak kot ringflash, macroflash, KARKOLI - samo začetni nastavek bi malo spremenil! Smile)
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.32
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa Ring xenon flash tube?

Ena, dva, tri, štiri, pet,...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem šel malo iz radovednosti in malo za hec z makro flešom ustrelit 1 cent. Slika ni nič obdelana razen resize na 25%.
50mm objektiv + 34mm obročkov, 1/100, f/22, ISO 200, fleš-auto

IMG_9316s.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  202.61 KB
 Pogledana:  27 krat

IMG_9316s.jpg

watts
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, razumem!
@program_er problem bi bil z proženjem le-teh (dodatna vezja, tako pa imam doma neizkoriščen fleš!)

Narediti mislim LED trak okrog objektiva, ali pa še bolje:
http://www.slo-foto.net/ftopict-9604-softbox.html

S tem da bom pritaknil softbox na zunanji fleš ali pa na vgrajen TTL fleš... (Saj če pritaknem TTL fleš z predbliskom gor bo glede na predblisk izračunal, da je podosvetljeno in povečal moč? ali to ni tako?)
Nazaj na vrh
watts
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2011 8:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj sem si spacal skupaj. Ni perfektno, ampak primeri izgledajo odlični. (TIVa nisem delal jaz Wink)

FEK_0814.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  57.95 KB
 Pogledana:  47 krat

FEK_0814.JPG

FEK_0815.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  60.72 KB
 Pogledana:  44 krat

FEK_0815.JPG

FEK_0817.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  54.03 KB
 Pogledana:  10 krat

FEK_0817.JPG

FEK_0818.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  57.64 KB
 Pogledana:  11 krat

FEK_0818.JPG

FEK_0819.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  41.96 KB
 Pogledana:  9 krat

FEK_0819.JPG

Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 18, 2011 1:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S kleščami za pločevino se da pravtako rezat PCB
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
watts
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 18, 2011 4:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PST! tisto sem jaz DOBIL in ne rezal. nimam pojma niti čemu je služilo. kaj so pravzaprav tisti čipi, pa nočem vedet.

Komentarji čez softbox prosim?
Nazaj na vrh
luka1995
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Apr 2010 21:42
Aktiv.: 3.32

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 18, 2011 5:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem nisi ti spacal to skupaj? Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
watts
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 18, 2011 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TIVa in vsega skupaj ne, kot sem napisal višje (TIV nema veze z softboxom, le testna fotka)
softbox pa ja Mr. Green
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 18, 2011 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se misliš resno ukvarjati potem kupi tole. O ceni pa raje nebi.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni