www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Plošče z nanešenim fotolakom
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zcetrt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29
Aktiv.: 1.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2006 5:51 pm    Naslov sporočila: icon_angry Plošče z nanešenim fotolakom Odgovori s citatom

Pozdrav.

Počasi izgubljam voljo do domače izdelave vezij.

Kupil sem ploščice v HTE (sploh ni poceni...) in je šlo vse po gobe. Lak je bil neenakomerno nanešen.
Naslednjič v HTE vzamem drugo ploščo (20x30 črna) in me prodajalec prijazno opozori, da je 3300 sit. Mu rečem, da modrih (barva zaščitne folije) ne vzamem več, ker so zanič, on pa, da so jih poslali nazaj, ker so bile škart roba...

Jaz pa se lahko z njimi zdaj po riti praskam, čeprav sem dal zanje več kot 2000. Računa seveda nimam, ploščic pa tudi ne.

No, te plošče, ki jih imam sedaj, pa so super. Uspe mi zjedkati take podrobnosti (pikica nad i pri fontu 7), da me kar preseneča. A danes pa grem jedkati in je bila plata opraskana s kot lasek tankimi praskicami, da imam povezave prekinjene na več mestih (praskica se optično vleče kakšnih 5 cm in ni edina). Folije so brezhibne.

Kje in katere plošče so DOBRE Mad Ali bom, če bom, sam nanašal lak, kaj pridobil ali je to le še ena stvar več, ki se jo hitro zafrkne? Je občutno ceneje, če bi kupoval običajne plošče in nanašal lak sam?

oversc0re
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20
Aktiv.: 1.94
Kraj: Radomlje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2006 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na tvoje številne težave, mislim da ni problem v ploščah, ampak v postopku. HTEjeve plošče sicer res niso najboljše, vendar se tudi iz njih da narediti TIV. Sam jih zadnje case kupujem v ICju (modre) in se dobro obnesejo. Ko jo vržeš v razvijalec sicer res izgleda da je lak neenakomerno nanešen, vendar če si osvetljeval pravilno, čez čas ostane le še željeno. Še bolj verjetno kot napačno osvetljevanje, imaš slab razvijalec.
Ne pomnim, kdaj sem moral tiv vreči stran zaradi neuspelega postopka (le šlamparija mi še vedno dela odpadek Smile)

Lp!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tejko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2005 12:57
Aktiv.: 0.46
Kraj: Pragersko

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2006 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem že pri HTE-ju dobil ploščico z tankimi risi. Ploščica je bila praktično neuporabna. drugače pa sem z temi ploščicami kar zadovoljen. Brez problemov delam povezave 10 mil-ov !

LP Matej

zcetrt
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2006 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem tako šlampast, kot se vam je morda zazdelo. Modre ploščice iz HTE so bile lepo osvetljene, naredil sem tudi probo na majhnem koščku. Prodajalec sam je rekel, da če imam račun, mi bodo denar vrnili, ker so robo poslali nazaj, ker je bila cela pošiljka zanič. Morda zveni, da se dela lotim brez potrpljenja in prave volje, a tudi jaz sem že izdelal dobra vezja. Me je pa pač pogrelo, da sem vrgel stran okrog 5000 sit.

Upam, da se še zavedam in da ločim med svojo napako in napako na ploščah. Odrgnil jih nisem jaz, rise bom poskušal zakrpati s cinom ali celo kakšnim mostičkom.

Bi pa rad vedel, če kdo nima slabih izkušenj s katero od vrst plošč. Priznam pa, da me ne mika pretirano pacanje s fotolakom in pečenje le-tega pri moji hobi izdelavi vezij, a ker delam tudi z SMD elementi, me drobne praske vedno bolj motijo.

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2006 11:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem jih kupil že parkrat v Conradu. 100x160mm 10 kosov. Zaenkrat še nobena slaba. (Razen mojega razvijanja) Rolling Eyes
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 31, 2006 11:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede HTE-jevih sem imel pred leti čisto podobne težave. V prvi seriji 10kom so bile vse brezhibne. Potem sem jih dobil še 10kom. Od teh ni bila nobena uporabna. Lak se je slabo razvijal. Na razviti ploščici so se videli prstni odtisi. Skratka vse sem opral ter jih ponovno oslojil. Oslojenih ploščic sicer ne kupujem - takrat sem delal neke aplikacije za kolega, ki pa mi je sam nabavil material.
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2006 12:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem plošče sicer dobil Very Happy , doma nanesem positiv 20, vržem v pečico par kosov, ker pečica še par dni smrdi, nato odvečno količino pospravim na temno mesto. Do sedaj nisem imel nodenih večjih problemov, razen nepazljivosti in prahu Confused Sem pa do sedaj kupil ene 3 plošče, in jih ne bom več. Še vedno sem iz doma narejene plate naredil veliko boljši tiv kot iz kupljene. Kot drugo imajo pa kar dosti visoke cene.
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2006 1:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem imel težave s tistimi modro zaščitenimi (tanki risi - prekinitve). Ko sem uporabljal zaščitene s črno folijo (Conrad) teh problemov nisem imel.

Isti rezultat je bil pri jedkanju s kislino ali pa s temi *kristali*.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
oversc0re
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20
Aktiv.: 1.94
Kraj: Radomlje

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2006 1:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce je pa tako, pa res skoda da si izgubil racun. Jaz pri ICju se nisem dobil slabe plate. Edino velikosti ne dobim vedno prave. So pa v primerjavi s conradovimi vsaj 2x cenejse (kot vedno). Pa še pri conradu sem enkrat dobil eno staro popolnoma neuporabno.
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2006 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz plate kopujem v Celju pri Žarnici. So pa tiste mehke rumene (pertinaks?), čez pa je naliman kot en debelejši papri (siv od zgoraj). S tistimi še nisem imel problemov, vezje pa izpade odlično! Poleg tega je uporabljen fotolak precej temne barve in je slika vezja po razvijanju zelo kontrastna, tako da že takrat vem, če bo vezje sploh uspelo...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Robbby
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Nov 2003 14:01
Aktiv.: 0.44
Kraj: okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2006 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj povem da imam tudi jaz slabe izkušnje v HTE s temi prevlečenimi ploščicami, tako da jih zdaj doma sam nanašam lak nanje. Sem jih kar ogromno skuril na ta način. Zdaj kupujem v IC in nimam problemov.

Lp Robbby
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zcetrt
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2006 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore. Naslednjič grem do konrada in si v želji po čim manjši stopnji nategnjenosti kupim celoletno zalogo (npr. cena za kos 1400, 10 ali več 650)... Če bo pa še vedno predrago, bom pa zamoril znancem iz okolice Celja Very Happy

Danes pa veselo krpati vrzeli...

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2006 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vprašanje: Kakšne vrste materiala za tiskana vezja uporabljate? FR3 (papirni laminat) ali FR4 (steklena vlakna)?

Jaz uporabljam skoraj samo fr3, ker orodje za rezanje in vrtanje traja bistveno dalj časa. Trdnost plošč je manjša, ampak za normalno uporabo je dovolj.

A je že komu pozitiv 20 fotolak prežrl pločevinko? Ker fotopostopka skoraj ne uporabljam, sem pustil dva pozitiva (en poln, en na pol) v omari. Lepega dne je bilo v omari vse črno... en spray prazen. Pri dnu pa luknjica, kakor od korozije.
Po težaškem čiščenju se je stvar v pol leta ponovila z drugim sprayem. Spet luknjica. Spet vse črno... V omari ni bilo nič korozivnega, ker bi morebitna nesnaga korodirala pertinax in ostalo.

Jur

Nazadnje urejal/a jur Čet Feb 02, 2006 2:20 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 01, 2006 4:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz osebno steklena vlakna, ker mi tistip papirnati zgledajo preveč taki no, kaj pa vem "ceneno". Ko primem steklena v roko je že tisti občutek drugačen in lepše mi je delat z njim. Je pa res da se težje reže in brusi.
Peter
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55
Aktiv.: 1.58
Kraj: Pod krvavcem nekje

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 02, 2006 2:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No do sedaj še nimam izkušen z kuplenimi polakiranimi ploščicami sem pa slišal da so izredno slabe modre ploščice. Jaz doma delam samo s pozitiv20 in ploščice je kar precej ceneje kot kuplene polakirane
Drugače pa uporabljam ploščice iz steklenih vlaken

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni