|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bajta Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 14:55 Prispevkov: 147 Aktiv.: 0.65 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 12:39 am Naslov sporočila: Sprejem NOAA satelitov |
|
|
Pozdravljeni.
Torej, rad bi sprejemal satelitske slike z NOAA satelitov. Imam en zelo osnoven Radio scanner AirControl M8 klik in seveda zvocno kartico. Na skener bi priklopil boljso anteno, ki bi si jo sam izdelal...katera bi bila najbolj primerna in najlazja se ne vem, morda ima kdo od vas kaksen nasvet
Zanima me, ce se je kdo ze ukvarjal s tem in kaksne rezultate je dobil.
Hvala in lep pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 1:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Včasih je bil sprejem vremenskih satelitov precej enostaven. Tudi sam sem precej tega sprejemal. Sosedje-kmetje so redno hodili gledat, če se splača kosit travo,da jih ne ujame dež.
Kasneje so začeli oddaje kodirati in se slike ni več dalo dobiti.
Ne vem kako je sedaj. No parabola za sprejem na 1,7GHz je še vedno pri hiši. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajta Član

|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 9:05 am Naslov sporočila: |
|
|
hmm, verjetno govoris o geostacionarnih vremenskih satelitih, ce si jih sprejemal s parabolo. Te NOAA, katere bi jaz rad sprejemal imajo nizko orbito in delajo prelete parkrat na dan. Oddajali naj bi na 137MHz FM, tako da se jih da sprejemati z radio skenerji. Uporabljajo se quadrifilax helix antene ali kaksne lindenblad oz. vse kar ima dober pridobitek na 137MHz. Tako lahko ujames njihov znacilen Tick-Tock signal v katerem so modulirani podatki in jih recimo zvocna kartica lahko uspesno demodulira z uporabo namenskega softweara.
http://www.phys.unsw.edu.au/~map/weather/notes/buildyourown/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DaLuKa Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 18:05 Prispevkov: 57 Aktiv.: 0.25 Kraj: HR
|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse kaj ti je potrebno od softwera i hardwera najdes na http://www.wxtoimg.com
Gre za sprejem APT slik.
Za kvalitetan sprejem slik je vaznije propusnost (bandwidth sirina kanala) postaje katero uporabljaš od same antene. Poskusi bos videl. Dosti let sam za sprejem uporabljal Alinco DJ180 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozL Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55 Prispevkov: 404 Aktiv.: 1.72 Kraj: okolica Vipave
|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živijo,
Glede sprejemnika se strinjam s predhodnikom, da je za solidne slike potrebno imeti sprejemniks pasovno širino medfrekvenčnega sita 30 ali 35 kHz. Jaz sem si ga pred skoraj 20 leti naredil sam.
Najboljša antena za sprejem polarnih vremenskih satelitov je štiri-žični helix (Quardrifilar Helix Antenna = QHA) kot npr.:
http://www.digitalham.co.uk/equipment/quadrifilar_helix_antenna.php
http://www.digitalham.co.uk/equipment/QHA_Mk2.php
Na netu je precej načrtov za te antene, pa tudi programi za njihov izračun.
QFHA antena ima, če je dobro izdelana, smerni diagram brez "lukenj" in zagotavlja krožno polarizacijo v vseh smereh. Krožna polarizacija se pri sprejemu s satelitov uporablja za dušenje odbitih valov. Pri odboju se namreč desna krožna polarizacija spremeni v levo in obratno. Antena nasprotno polarizacijo zelo duši in tako ne pride do presiha signala zaradi interference direktnega in odbitega vala..
Začneš pa lahko sprejemati tudi s kakšnim prekrižanim dipolom. Jaz sem prve slike sprejel kar s HB9CV za 145 MHz, obrnjeno v nebo.
Lani pozimi sem preizkusil še program APT_decoder in moram reči, da dela zelo v redu.
NOAA polarne satelite naj bi nadomestili z novejšimi (METOP), kjer bi bila oddaja digitalna, tudi v nižji ločljivosti. Ne gre pa jim vse po načrtih. Za začetek so se ušteli že z načrtovanjem zveze (link budget). Po novem bodo morali uporabniki imeti kar velike antene. Tukaj lahko ugotoviš trenutni status satelitov.
LP Primož. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajta Član

|
Objavljeno: Pet Jan 07, 2011 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
super, hvala vam vsem za namige ... moram se bolj posteno lotit pa bom videl kam me pripelje... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57NZI Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2010 11:30 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.17 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Jan 08, 2011 1:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Za sledenje satelitom je tle se en fajn programcek orbitron: http://www.stoff.pl/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajta Član

|
Objavljeno: Čet Jan 20, 2011 9:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
se moram pohvalit, da mi je uspelo koncno ujeti te satelite. Enega sem ujel, ko je letel skoraj navpicno nad mano, tako da je bila najmanjsa razdalja nekaj nad 1200km. Ujel sem ga z (kako se tej anteni rece ?) zelo doma narejeno vhf anten.
Koda: |
|
|
|
|
|0|
| | |
| | |
| | |
| | |
|
Pomagal je seveda Albrecht AirMate 8, ki je bil predelan s priklopom zunanje antene. Signal je bil sicer slab, tako da bom poskusil se eno Quadrifilar Helix anteno, ki jo bom zvil iz kabla.
Pa se enkrat lep pozdrav vsem in hvala za ideje [/scroll] |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Čet Jan 20, 2011 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ground Plane antena. Eni celo rečejo "gepejača".  _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Buick Član

Pridružen-a: Sob 24 Nov 2012 12:50 Prispevkov: 179 Aktiv.: 1.17 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Ned Mar 17, 2013 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole sem še našel :
lea.hamradio.si/~s53mv/archive/a233.pdf
fpp.hamradio.si/s53ra/.../hamwx.html
blog.urbansedlar.com/archives/924
V ZDA imajo prav radijske postaje na frekvenci
Evo ene izmed njih
http://radiomap.us/us-ny/play/wxl34_live.htm |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni