www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Programiranje v Bascomu.

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Swaggeru
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2011 12:55
Aktiv.: 0.23
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 28, 2011 1:03 pm    Naslov sporočila:  Programiranje v Bascomu. Odgovori s citatom

Lp!
Za poklico maturo sem si izbral programiranje v Bascomu. Moram izdelati program, kateri bo uravnaval temperaturo, svetlobo in vlago v terariju.
Terarij sem izdelal, komponente priključil na napetost, sedaj pa moram še napisati program. Nisem ravno prepričan kako naj ga napišem. Imam krmilnik AVR atmega 8.

Imam senzorje za merjenje temperature, svetlobe in vlage.

Če kdo ve ali ima izkušnje bi lepo prosil če bi mi lahko svetoval.

Lp.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.75
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 28, 2011 1:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V Google napiši: Programiranje v Bascom AVR. Mislim, da je prvi .pdf skripta (slovenska). Mislim, da so vsi avtorji tudi člani foruma.

Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Swaggeru
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 28, 2011 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala.
samo mi ne pomaga kaj dosti. tam so vaje samo odpirali, so meli že narete.
Nazaj na vrh
fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.75
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 28, 2011 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšne senzorje imaš? Digitalne ali analogne? Malo več povej o senzorjih.

Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Swaggeru
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 28, 2011 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem našel pdf, tam je veliko bolj razloženo hvala.

imam senzor za merjenje temperature NTK upor 1kΩ.
senzor za svetlobo imam IR diodo.
senzor za vlago pa je približno takšen: http://colos1.fri.uni-lj.si/ERI/RAC_SISTEMI_OMREZJA/html/RSO-OKOLJE/SLIKE/strain_gauge.JPG
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 28, 2011 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Swaggeru je napisal/a:
sem našel pdf, tam je veliko bolj razloženo hvala.

imam senzor za merjenje temperature NTK upor 1kΩ.
senzor za svetlobo imam IR diodo.
senzor za vlago pa je približno takšen: http://colos1.fri.uni-lj.si/ERI/RAC_SISTEMI_OMREZJA/html/RSO-OKOLJE/SLIKE/strain_gauge.JPG

Premalo podatkov o senzorjih. Za senzor svetlobe bi vzel kar navdni FOTO upor. IR dioda oddaja svetlobo. Namesto NTK pa senzorja za vlago bi vzel SHT11,kjer lahko meriš vlago in temperaturo z enim senzorje,je pa digitalen.

http://www.google.si/search?q=sht11&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sl:official&client=firefox-a

Programiraš pa tako,kot da bi zlagal lego koce. Usposobiš tipke, izhode,LCD,potem še AD pretvornik in nato I2C komunikacija za katero boš rabil SHT11.

Literature je dosti na spletu,prav tako knjig o Bascomu.

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.24
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 28, 2011 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bascom AVR ima že v demo programih spisano rutino za SHT11. Samo copy/paste v tvojo kodo, popraviš vhode/izhode in dela. Zakaj bi v terariju meril svetlobo? Temperatura in vlaga sta dovolj. Svetlobo pa samo simuliraš. Uporabiš timer (ali pa LDR) in vklapljaš/izklapljaš luč. Kaj imaš v terariju?Kačo, kuščarja ali še kaj bolj eksotičnega?

Je pa SHT11 enostaven za uporabo, pa še to, priklopiš in dela. Karkoli drugega boš uporabil, boš moral umerjati, preračunavati, linearizirati itd.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Swaggeru
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 28, 2011 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moram use 3 senzorje met, tudi za svetlobo. V nalogi mature piše.
u terariju nimam še trenutno nič, mislim pa da bi dal neko preprosto žival, da bo z njo čim manj dela.
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.24
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 29, 2011 12:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SHT11 meri vlago ter temperaturo. Ostane ti samo še LDR, ki ga vežeš na eden analogni vhod, meril boš pa nekaj... od 0-1023, kaj boš meril, moraš sam determinirati.
Tukaj so sedaj samo meritve. Kako boš uravnaval temperaturo? PID ali ON/OFF grelca? Kako boš uravnaval vlago? Imam terarij, SHT11 ki sem ga že davno časa nazaj namenil terariju, sem ga sedaj porabil v svoji diplomski (vremenska postaja). Takrat sem imel idejo, da bi vlažil terarij z manjšim kompresorjem (tak za par € za gume pumpat). Na prazno "bombo" od kamping plina sem imel namen namontirati pnevmatske priključke in to uporabiti za rezervoar zraka, ostane samo še en pn. ventil ki ti ob padcu vlage pihne zrak, ki je prek venturieve cevi (cev v cevi) zraven posesa še malce vode. Tako bi realiziral meglenje, ki je primerno za kače/kuščarje ter žabe (rdečeoke so še posebej luštkane). Lahko imaš 3 relejne izhode. Z enim uklapljaš/izklapljaš reptiglo (nekateri kuščarji potrebujejo določen del spektra UV), z drugim vklapljaš/izklapljaš grelec (talno gretje) s tretjim pa morda infra grelec (primeren za agame/gekote). Kači ne smeš dati v terarij infra ali keramičnega grelca, (lahko daš, samo moraš fajn zaščititi), ker ti tale golazen ravno tja leze, kamor ne sme. Moj se najraje okoli neonke ovije in se greje. Nekaj malega sem ti nanizal.
Z LDR najenostavneje gledaš razmerje dan/noč. Čez dan imaš vklopljene grelce ter luč(i), ponoči sklopiš vse, razen če pade temperatura preveč vklopiš grelce, v konlni fazi se tudi v naravi ponoči ohladi. Je pa spet odvisno kaj imaš v kozarcu, in seveda je odvisno od zunanje temperature (temperatura prostora, ter vlaga seveda)

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni