www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izdelava fotocelice

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
piki
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 0:53
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2006 7:02 pm    Naslov sporočila:  Izdelava fotocelice Odgovori s citatom

Hi!

Mene zanimajo ideje in morda sheme, kako izvesti detekcijo preko fotocelice v objektu ko mimo pelje neko vozilo (razdalja med stenama je 3 m).

Se pravi enak princip ko pri garažnih vratih, samo ker se toliko ne spoznam na analogno elektroniko, me zanima predvsem ta del, dalje bom delal z mikrokontrolerjem.

LP, Gregor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KRAPman
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Nov 2005 14:35
Aktiv.: 0.49
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2006 12:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potrebuješ IR oddajno diodo in IR sprejemno (TSOP1836, SFH505/06, TSOP4836 ali podobno). Pomembno pri izbiri IR sprejemnika je pač da veš na kolikšni frekvenci je najboljši sprejem (nekje 36-37kHz) in na takšno frekvenco prirediš tudi oddajnik (555ko vežeš kot astabilni multivibrator, oscilator torej). Na sprejemni strani se ti pa torej nahaja recimo PIC (ali drug mi kotroler s katerim si pač vajen programiranja). Ideja vsega pač je, da na pinu PICa na katerem imaš sprejemnik čakaš spremembo (iz "1" na "0")->snop IR valov je prekinjen.
Lp

P.S.: Če je stena lepo gladka lahko tudi narediš sprejemnik/oddajnik na samo eni strani (kar je še najboljša rešitev, saj oddajnik in sprejemnik "združiš" programsko v samem PICu). Vedet pa moraš da je razdalja tukaj potem 6m (plus nek procent ki se razprši na steni), zato bi še mogoče bilo vredu dodati kakšen ojačevalnik signala ali delati z večjimi napetostmi kot je PIC (=5V ponavadi).
Nazaj na vrh
piki
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 0:53
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2006 2:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor. Samo mene bega sledeče. Enkrat sem že delal s temi sprejemniki, pa mi je lovilo tudi odbite žarke, kar v tem primeru ne bi bilo dobro. A je potem rešitev tega, da je sprejemnik v neki ozki cevki rahlo pomaknjen navznoter, da lovi samo usmerjen signal in ne vseh odbitih žarkov?

LP
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2006 11:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Piki, to lahko naredis v vsakem primeru; oddajno in sprejemno diodo das najuprej v luknjo, ki jo drzi na mestu (npr. v aluminijast valj debeline 5+ mm zvrtas luknjo za diodo) in zakriva ob vseh straneh razen od spredaj seveda, potem pa ta valj cel montiras v vecjo cevko (ko sem se sam ukvarjal s tem, smo imeli to zunanjo cev fi ~30 mm, za lazjo montazo naprej na stojalo). Vse je bilo prebarvano z mat crno barvo, oddajnik in sprejemnik sta bila seveda vsak na svoji strani. Valj je bil v cev kar privijacen od zunaj (recimo tri manjse luknje skozi steno in vijaki z ugreznjeno glavo). Na drugem koncu cevi (kjer je prisla elektronika), je bil gumijast/plasticen pokrovcek, ki so jih nekje prodajali ... se ne spomnim vec kje, najbrz Merkur.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkester
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Jun 2005 20:43
Aktiv.: 0.30
Kraj: Ilirska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2006 3:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred kratkim sem za podoben namen detekcije uporabil fotocelico 42CA-U1JPB-D4,
http://www.ab.com/sensors/products/photoelectric_sensors/pdf/42CA_CatPgs.pdf.

Sprejemnik in oddajnik sta v istem ohišju, napajalna napetost od 10 do 30V DC,
PNP ali NPN tranzistorski izhod, domet 4m...več je v datasheet-u, cena je približno 15kSit.

Tako ni potrebno delati dodatnih vezji, le nekako bi moral zmanjšati napetost izhoda na 5V,
da boš lahko priklopil na mikrokrmilnik.

Če je problem zunanji vir svetlobe, uzameš tip fotocelice 42CA-P2JPB-D4,
ki je polarizirana in ne reagira naprimer na odbite žarke sonca.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni