|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MCAT Član

Pridružen-a: Ned 18 Nov 2007 22:06 Prispevkov: 306 Aktiv.: 1.43 Kraj: Moravče (JN76JD)
|
Objavljeno: Pet Feb 11, 2011 1:14 am Naslov sporočila: Števec kontaktov z uC |
|
|
Pozdravljeni!
Spravil sem se delat projekt števca kontaktov. Ta kontakte šteje - sešteva in odšteva in število prikazuje na LED displejih.
Prišel pa sem do problema, ki ne vem kako ga rešiti.
Problem je sledeč:
-Rad bi imel 12V napajanje vezja, ki bi poganjal uC (AVR Atmega8) in LED displeje.
-Hkrati bi rad štel obrate, ko napetost 12V ni prisotna -> notranja 5 oz. 6V baterija. Takrat led displeji nebi delovali.
Zanima me, kako bi izvedel to, da bi, ko nebi bilo 12V napetosti, energijo dobival z baterije in led displeji takrat nebi bili vklopljeni. Nekaj sem razmišljal v smeri, da bi na vejo kolektorjev PNP trantistorjev pri led dispeljih vezal en tranzistor, ki bi ob prisotnosti 12V skozi prepuščal tok. Sicer pa to ne vem točno, kako bi naredil.
Del za preklapljanje med zunanjim in notranjim napajanjem pa mi še ni čisto jasen.
Med preklopom nebi uC smel zgubiti napetosti, saj v hrani število kontaktov, zato sem med GND in Vcc dal en 0,1mF kondenzator, ki mislim, da ima toliko kapacitete, da zdrži preklop.
Zanima me tudi, če ima ta uC kakšen način varčevanja z porabo, tako da bi samo čakal na kontakt in bi se potem polno zagnal in po opravljeni nalogi spet šel v stanje nizke porabe. To bi predvsem rabil, ko uC napaja baterija.
Če so kakšne druge napake v vezju pa mi prosim povejte.
Opis: |
Kontakti za štetje so označeni z modro barvo. |
|
 Download |
Ime datoteke: |
stevec.PNG |
Velikost datoteke: |
17.21 KB |
Downloadano: |
19 krat |
_________________ Gregor, S53SL
Think out of . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Pet Feb 11, 2011 2:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Led displaye v softweru ne gre ugasniti ?
Pa linearc zrihtaj, da ti ga ne bo prebijalo, če bo pri prisotni bateriji nastal kratek stik na priključkih.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MatevzM Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2011 23:09 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.23 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Feb 11, 2011 2:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Za preklop med zunanjim in notranjim napajanjem sem pred kratik našel eno vezje z mosfet-om, uporom in diodo.
Tam kjer je na shemi označeno 3V3OUT bi priklopil 5V napajanje iz 12V vira.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
15.33 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Feb 11, 2011 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
LED display priklopiš direktno na 12V vejo, to vejo pa preko diode pelješ naprej na 5V regulator, pred tega pa spet preko diode pripelješ baterijo. to je to, razen če boš namesto baterij imel accuje, potem v kontra stran diode daš nek upor, da ti polni le-te.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 11, 2011 2:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
6V baterija - 0,7V = 5,3V Vezje bo tudi pri prisotni 12V napetosti nekoliko izpraznilo polno 6V alkalno baterijo.
Lahko, da bo, pri napajanju iz baterije tekel manjši tok v izhod 7805.
Ne vem, kakšen je namen uporabe. Če rabiš zaščito za vhode, lahko dodaš upor nekaj 100 ohm in supresor diodo (Če ne boš uporabil supresor diode, dodaj vsaj en malo večji elektrolitski kondenzator na napajanje).
Mislim, da Atmega8 pozna režim spanja in režim izklopa.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MCAT Član

Pridružen-a: Ned 18 Nov 2007 22:06 Prispevkov: 306 Aktiv.: 1.43 Kraj: Moravče (JN76JD)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni