www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Stroj za navijanje transforamtorjev, dušilk,...
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 9:42 pm    Naslov sporočila:  Stroj za navijanje transforamtorjev, dušilk,... Odgovori s citatom

Evo dokončal stvar in tudi začel navijati. Transformatorji gredo sicer zaradi potrebe po natančnosti bolj počasi. Sem danes navil cca.600 ovojev sekundarja cca0,3 žica še malo več kot enkrat toliko jih morem. Sem uporabil kar neko novo navitje nekega elektromegnetnega stikala, ki sem ga imel doma in je bilo novo. Žica je pa tudi ok kolikor sem meril s kljunastim merilom je malce debelejša. Sem pa klical lokalnega navijalca samo ni imel take žice.

Skratka stvar deluje odlično. Motor je priklopljen preko frekvenčnika na frekvenčnik pa je priključena pedalka za igranje računalniških igric. Ja pa treba pri navijanju trasnformatorjev včasih malo ročno zavreti motor. Se pa ob takem delu navadiš finih premikov stopala. Laughing Števec je impulzni in je priklopljen na odsluženi napajalnik preko reed relaja, na desno jermenico pa je položen magnet, ki proži rele. Je pa malo nerodno, če moraš stvar zavrteti nazaj saj moraš potem paziti, da odšteješ ustrezno število ovojev, da dobiš realno vrednost saj števec šteje v obe smeri. Sicer sem dobil tudi nek mehanski števec na kljukico, ki je imel reset, samo je nekako narejen, za vrtenje v drugo smer in bi, če bi hotel pravilno delovati številke narobe obrnjene. Sicer me pa to, da se števca ne da resetirati skoraj ne moti. Dancing Dancing Cool

Pa za tiste, ki se sprašujete, če je za izlacijo slučajno uporabljen maskirni trak, moram reči da imate prav. Mi pravi človek, ki že več let doma kot v službi previja razne zadeve, da se zelo obnese. Je pa praktičen za namestitev pa še tanek je in ne zaseže veliko prostora. Z toploto in uporabljenim trakom pa tudi ni težav, saj se trafo ne bo grel, ker ima kar nekaj rezerve. Sicer pa je transformator, ki ga navijam za zaustavljeni projekt imenovan pirograf.

Več pa povedo slike. Very Happy

P2200706.JPG
 Opis:
Pogled na celotno stvar. Na tleh se vidi pedlaka. Klešče pa sem uporabil za blokado vrtenja, ker drugega nisem imel pri roki.
 Velikost datoteke:  99.67 KB
 Pogledana:  152 krat

P2200706.JPG

P2200707.JPG
 Opis:
Frekvenčnik, trenutno še izposojen, bom pa verjetno prav takega kupil.
 Velikost datoteke:  79.37 KB
 Pogledana:  16 krat

P2200707.JPG

P2200708.JPG
 Opis:
Reed rele in njegova montaža po liniji najmanjšega odpora.
 Velikost datoteke:  94.89 KB
 Pogledana:  16 krat

P2200708.JPG

P2200709.JPG
 Opis:
Števec. Številke so malo lažnjive zaradi preizkušanja. Če odpišemo levo enko pa so za trenuten transformator kar realne, za čas ko je bila posneta slika.
 Velikost datoteke:  89.93 KB
 Pogledana:  15 krat

P2200709.JPG

P2200712.JPG
 Opis:
Improvizacijsko začasno vreteno za odvijanje.
 Velikost datoteke:  89.11 KB
 Pogledana:  10 krat

P2200712.JPG

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa še drug del slik... Very Happy

P2200711.JPG
 Opis:
Tuljavnik med navijanjem.
 Velikost datoteke:  72.27 KB
 Pogledana:  25 krat

P2200711.JPG

P2200713.JPG
 Opis:
Prvi sloj izolacije-maskirni trak.
 Velikost datoteke:  64.98 KB
 Pogledana:  11 krat

P2200713.JPG

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa še zahvala članom, ki so sodelovali v temi, ko smo debatirali o stopalki, posebna zahvala pa še članu eliminatorju, ki je predlagal stoaplko volana za igranje igric. Applause
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.50
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo lepo narejeno, vse pohvale Applause Applause Sedaj pa samo še modernizacija števca,vzameš inkrementalni enkoder, uC, LCD/LED, ter digitaliziraš števec za ovoje. S tem boš imel tudi štetje naprej/nazaj. Mogoče ideja Smile
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dkone je napisal/a:
Zelo lepo narejeno, vse pohvale Applause Applause Sedaj pa samo še modernizacija števca,vzameš inkrementalni enkoder, uC, LCD/LED, ter digitaliziraš števec za ovoje. S tem boš imel tudi štetje naprej/nazaj. Mogoče ideja Smile

Hvala za pohvale.

Lahko opisano malo bolje razložiš, ker sem v ditigtalno elektroniko še nisem spuščal.

Je pa bil nek števec, če me spomin ne vara opisan tudi v reviji, moram malo pobrskati.

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Staro miško radzeri, not sta vsaj dva taka enkoderja Wink
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.50
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
dkone je napisal/a:

Hvala za pohvale.

Lahko opisano malo bolje razložiš, ker sem v ditigtalno elektroniko še nisem spuščal.

Je pa bil nek števec, če me spomin ne vara opisan tudi v reviji, moram malo pobrskati.

Točno tako. Silvo je v eni izmed naših revij opisal svoj števec, kateraga enkoder je uporabil kar koračni motor, seveda z malo predelavo. Enkoder najdeš tudi v miški. Enkoder ali dajalnik impulzov, ti da na izhodu digitalne impulze v odvisnosti od vrtenja,te impulze pripelješ na uC, kjer jih obdelaš in po želji uporabiš za svojo aplikacijo. Za enkrat jih lahko samo prikazuješ, kasneje pa lahko narediš tako, da nastaviš število ovojev, en izhod uC-ja pripelješ na frekvenčnik, ter ko doseže določeno število impulzov, ustavi motor,to je ena možnost. Mislim, da je nekaj podobnega naredil Silvo. Poglej si revijo, točno katera, ne vem.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 01, 2010 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

T0M0S je napisal/a:
neki taga bi rabu ....... na roke je kr dovga Very Happy

Saj lahko kaj improvizacijskega spraviš skupaj. Pa če ti po pravici povem transformatorja na tej napravi na roke ali pa na motor ne naviješ nič hitreje. Drugače pa je z navitji za motorje, ker estetika ni toliko pomembna pa še prostor ni težava. Pe če boš delal kaj takega uporabi jekleno navojnico. Jaz jo moram še dat izdelat, ker sem navadno, ko sem s kladivom in deščico transformater potolkel zvil.

Sicer se pa moram navaditi previjati motorje, da bo naprava bolj v gibanju pa kakšen evrček več v denarnici. Moram iti med počitnicami na izobraževanje k lokalnemu navijalcu. Laughing

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 12, 2011 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, ker sem se končno naučil programirati sem izdelal program za števec.

Zanima me kako bi sedaj z enkoderji npr. iz stare klasične miške zaznaval smer vrtenja. Zamišljeno imam tako, da bi PIC dobival pulze 5V za prištevanje na en vhod za odštevanje pa na drug vhod. Program sem, kot sem napisal že izdelal in na ta način tudi že pravilno deluje.

Bi bilo to, kar se tiče enkoderjev izvedljivo in kako?

BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 9:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadvo lahko rešiš, kot si želiš z uporabo D flip-flopa.
Da se na boš matral, je tule shema .
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BojanR je napisal/a:
Zadvo lahko rešiš, kot si želiš z uporabo D flip-flopa.
Da se na boš matral, je tule shema .

Najprej hvala. Sepravi moram enkoderja povezati na drugo vezje in bom tako dobival pulze?

Kako pa moram montirati enkoderje, namreč mi ni čisto jasno, saj so, če prav razumem na sliki štirje enkoderji.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na sliki je samo en enkoder.

Kako z mikrokontrolerjem brat enkoder pa je že vsaj 10x obdelana tema. Išči po forumu.

Imaš več variant:
- na 2 prekinitvi (interrupt)
- z D-FF in up/down števcem
- z malo logike razdeljeno na dva signala Up-clock in Down-clock, ki ju pelješ na dva hardverska števca v UC, ki ju samo odštevaš med seboj
-...

Za štetje ovojev pa sta zadosti dva optična prekinjevalnika ter plastična okrogla plošča z eno samo luknjo na robu, pritrjena na os motorja.
Ok, dve luknji, če hočeš biti točen na pol ovoja.

EDIT:
Sem hotel dat link na sliko, ki jo je Iztok enkrat objavil:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?p=253096#253096
Ampak ker se slik ne pripenja na forum, seveda slike ni več in je tema brezvezna Liar

6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 16, 2011 11:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekateri se pa res potrudijo, Shocked . Zares lepo, Applause .
PZUFIC je napisal/a:
...Žica je pa tudi ok kolikor sem meril s kljunastim merilom je malce debelejša. Sem pa klical lokalnega navijalca samo ni imel take žice.
Debelina bakrene lakirane žice se podaja v milimetrih premera gole bakrene žice (zato se mogoče z lokalnim navijalcem nista razumela?). Tisto "malce debelejša" je pač rezultat meritve lakirane žice. Pri takem premeru jaz odžgem lak z žice kar z navadnim vžigalnikom, pa je potem meritev bolj točna (če koga zanima, se da dobiti koliko je debela plast laka pri različnih debelinah žice). Mene pa zanima ena podrobnost. Na prvi sliki je videti nekakšno vodilo, narejeno iz (kovinske) cevi in nanj je s spono fiksirana žica. Ali med navijanjem žica drsi po tem vodilu? Upam, da ne, temveč da jo držiš v roki. Izolacija žice - lak - se po mojih izkušnjah namreč ne razume najbolje s kovinami, še posebej, če je to lakirana žica s standardno (L1) in ne pojačano (L2) lak izolacijo. Scenarij je, v najslabšem primeru, naslednji: mehanska poškodba laka do bakra (zaradi drgnjenja laka in kovine, preostrega prepogibanja) > zeleni volk "napade" baker (vlaga + oksidacija) > žico na tem mestu prekine (ali zagonski tokovi, ali pa zeleni volk "poje" baker). Tudi impregniranje z elektroizolirnim lakom tega problema včasih ne reši.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 16, 2011 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej hvala za pohvale. Ja žico sem kot si napisal meril z lakom vred, tako da je vzrok tak kot si ga navedel. Sicer jaz žico odstranjujem s pomočjo poebnce pincete, zelo tanke pa s pomočjo aspirina in spajkalne pištolice. Je pa namenski strojček zato občudovanja vreden, samo cena je zame neprimerna.

Tisto pa je naslon za roko, ki je izdelan iz svetlo vlečenega železa, čez pa je nataknjena prozorna cevka. Žica drsi skozi roko navijalca, ročka pa služi le kot naslon.

Ideja je tudi avtomatski pomik levo desno in sinhronizacija le tega z vrtenjem. Ampak to so zaenkrat samo sanje.

6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 19, 2011 3:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"Sicer jaz žico odstranjujem..."
Glede namenskega strojčka se strinjam - jaz za odstranjevanje laka pri žici večjega premera uporabim olfa nož, če gre za merjenje dimenzije pa plinski spajkalnik z odprtim plamenom.
"Tisto pa je naslon za roko..."
Glede morebitnih poškodb laka me je torej zastonj skrbelo.
"Ideja je tudi avtomatski..."
Ideja je res zanimiva. (Naslednja "kost" pa je ponavadi avtomatsko napenjanje žice Wink - to pa bo potem že navijalni avtomat Shocked ).

EDIT: Še tabela: debelina žice/laka
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni