www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

VF TULJAVA

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
s57rz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Mar 2010 14:03
Aktiv.: 1.54
Kraj: Dobrova

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 12:53 am    Naslov sporočila:  VF TULJAVA Odgovori s citatom

Lotil sem se navijanja tuljave v logaritemskem detektorju v sklopu spektralnega analizatorja avtorja Matjaža Vidmarja. Gre verjetno za tovarniško navit MF trafo (modro označeno jedro) za 10.7 MHz, kjer je uporabljena samo sekcija s srednjim izvodom.
In sedaj vprašanje, ki je morda za koga butasto, a vendar: ko navijem ovoje in prispajkam vse tri izvode na nogice ter pomerim induktivnost celotnega navitja z vstavljenim jedrcem, je vrednost ravno okrog 10 mikroH, tako kot je označeno v načrtu. Ko pa še med meritvijo poveznem preko tuljave pripadajoče kovinsko ohišje, se induktivnost zmanjša tja na 4.5 mikroH. Katera meritev je sedaj prava: z kovinskim ohišjem ali brez? Ali nima kovinsko ohišje, ki ga poveznemo preko nosilca tuljave in ga nato prispajkamo na maso v vezju drugačen vpliv na indukivnost kot pa med meritvijo na L metru, ko kovinsko ohišje poveznemo preko navitja a ni nikjer na masi? Ali se s tem, ko tako tuljavo z ohišjem prispajkamo v vezje in ohišje spojimo na maso , induktivnost poveča ali se celo kaj zmanjša?
Prosim za odgovor - morda Darko?
P.S. Isto vprašanje sem postavil tudi na S50LEA forumu, morda dobim odgovor tudi tam..
Lep pozdrav Rado
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.90
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 1:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne bom ti čisto direktno odgovoril. Malo ti bom pustil v razmišljanje.

Verjetno si že videl feritna jedrca za tuljave. No malo manj verjetno je da si videl povsem enaka medeninasta jedrca. Pa obstajajo. Kar nekaj jih imam. Z njimi lahko induktivnost tuljave zmanjšaš.

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 8:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://en.wikipedia.org/wiki/Permeability_(electromagnetism)

sicer je meni VF daleč proč ampak medeninastih jeder tudi še nisem videl

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.10
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 8:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oklep, kovinski lonček, v katerega potisneš tuljavo je dodaten kratko staknjen ovoj. Ker med lončkom in tuljavo obstaja magneten sklop, bo induktivnost tuljave manjša. Bližje je lonček tuljavi bolj se bo zmanjšala induktivnost tuljave.
Lahko narediš eksperiment brez lončka tako, da narediš staknjeno kovinsko zanko v katero vtikaš tuljavo in meriš induktivnost.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 8:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz imam v enem merilnem stroju sklop dveh tuljav po par ovojev nekaj širine in višine nekaj mm . Skozi obe pa je ovita navadna žica cca 5-6 ovojev in na obeh koncih priključena na maso.

je to-to ; mislim podobna zadeva?

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.10
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 8:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med tuljavama, ki sta obrnjeni ena proti drugi za 90° je magnetni sklop najmanjši. Največji je pri vsporednih tuljavah ali, če sta v isti osi.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s57rz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 12:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja Darko, sem razmišljal in razmišljal - na žalost nimam niti srednje elektro kaj šele elektro faksa, sem namreč restavrator na področju slikarstva in je elektronika oz bolj RF moj strasten hobi. Tako da spremljam vse kar utegnem s tega področja, razumevanje pa prihaja počasi in velikokrat se stvari ustavijo zaradi pomanjkanja teoretičnega znanja.
Lahko npr. pomerim tuljavo tudi tako, da ji paralelno prispajkam kondenzator iz vezja log. detektorja in pomerim približno z dip metrom, pa spet vprašanje: a z kovinskim pokrovčkom ali brez? Ena varianta je tudi da na vhod detektorja pripeljem signal iz signal generatorja (koliko dBm?) 10 MHz in opazujem signal naprej po transistorjih, kjer pa se postavlja vprašanje, ali signal ni premajhen za opazovanje.
Pri tej tuljavi me tudi zanima, ali je važno, da je srednji odcep točno na sredini?
Me matra ta detektor, saj bi ga rad skupaj z video ojačevalnikom poizkusil prvič videti na ekranu osciloskopa. Vem, zadeva bo enostavno rešena, ko dobim en plavi MF traflc, ampak če veš kako mora iti pravilno signal skozi je pa vredno več.
Hval za odgovore in lep dan Rado
Nazaj na vrh
s56a
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Jan 2008 23:05
Aktiv.: 0.81
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2011 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rado, meni se zdi sprememba induktivnosti z oklepom od 55% prevelika. Jaz imam veliko SMB 5 mm trafotov za 10,7 MHz z 4,7 uH in 47 pF. Pozabi na natancen odcep in uzivaj v konjicku.
Nazaj na vrh
jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 16, 2011 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S temi tuljavniki s feritnimi jedrci sem se igral ko sem eksperimentiral z LC filtri in kretnicami, samo tako da sem videl kakšno strmino se lahko doseže z različnim številom LC členov v verigi, prepustno slabljenje in impedančne zaključitve na njemu. Na kovinskem ohišju ponavadi piše TOKO ali pa tudi ne če gre za drugega proizvajalca in če misliva na isto stvar potem ti lahko povem da si verjetno pozabil na feritni lonček(kapico) ki pride med tuljavo in kovinskim ohišjem.
slavko p
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2010 22:01
Aktiv.: 0.82
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 16, 2011 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen S57rz. Ker se ubadaš s težavami logaritemskega detektorja spektralnega analizatorja, bi te vprašal, če si že izdelal visokofrekvenčni del spektralnega analizatorja - prvi, drugi in tretji VCO in mešalnike. Ali je najtrši oreh ravno logaritemski detektor.

Lep pozdrav
Slavko p
Nazaj na vrh
s57rz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 16, 2011 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse tri VCO - je imam izdelane in delujejo v obsegu frekvenc,kot je opisano ter prvi in drugi mixer, generator žage in linearizacijo, cavity filter,video ojačevalec,ACDC pretvornik. Na ostalih ploščicah mi manjka nekje več, nekje manj,predvsem MF trafoti in ostale tuljave. Seveda log detektor ni najtežji del in vem, da najtežji del šele prihaja a počasi bom zadevo sestavil. Tudi tisto tuljavo sem dokaj lahko navil, nataknil kovinsko ohišje, nameril točno 10 mikroH, sicer na nosilec 10 x 10 mm in ne 7 x 7 z malo vrtanja uspešno prispajkal na ploščico. Zapičil sem se v log detektor, ker bi rad skozenj poslal tistih 10 MHz in preko video ojačevalca videl prvo sliko oziroma če se bo sploh kaj pokazalo - za spodbudo in dobro voljo pred nadaljevanjem.

LP Rado
Nazaj na vrh
slavko p
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2010 22:01
Aktiv.: 0.82
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 16, 2011 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Želim ti veliko uspeha in zadovoljstva pri delu, ko bo rezultat pa le poročaj.

Lep pozdrav
Slavko p
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni