www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako prepričat mačka, da ne pleza na avto?!?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.18

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2006 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat še enkrat, kaj je "instrument" preko katerega zaznavaš bolečino, smo se učili v osnovni šoli. Zdi se mi, da tega nekako ne zapopadeš.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.52

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2006 12:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proteus je napisal/a:
Sokrat še enkrat, kaj je "instrument" preko katerega zaznavaš bolečino, smo se učili v osnovni šoli. Zdi se mi, da tega nekako ne zapopadeš.

Razumem; ti torej potegnes crto med bitji, ki imajo (pri nasem trenutnem razumevanju) zivcni sistem, in ostalim. Najbrz si zato iz odgovora pripravno izpustil insekte, parazite, itd. Lepo - upam, da nikoli ne bos v situaciji, ko bo nekdo prav tako lahkotno potegnil crto, ti pa se bos znasel pod njo.
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2006 12:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ponavljam še enkrat: pri našem trenutnem, prejšnjem in prihodnjem razumevanju si v trenutku, ko ti z "narkotiki" blokirajo živčni sistem samo še "rastlina" po kateri lahko kirurg reže brez slabe vesti, da ti kaj čutiš.

Lahko pa debatiramo tudi o tem kaj pravi vedeževalka Ančka.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70651.68

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2006 2:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.60
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2006 2:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne bo tema preveč zašla v smer, ki nima nobene veze z mački na havbi ali kje drugje na avtu.

Tema govori o tem, kako preprečiti in kaj storiti.
Da karkoli začnemo delat v tej smeri, naj vsak sam pri sebi razmisli ali se misli mačkam upreti ali pa jim pustiti da počnejo kar hočejo.
Kdor se bo odločil da bo mačkam pustil početi kar hočejo, bo pač pustil da mu tacajo po avtu in še kje drugje in te teme ne bo več spremljal, še manj pa smetil po njej Evil or Very Mad
Kdor se bo odločil da se bo mačkam uprl in jim ne bo dovoljeval nemarnega početja, bo pač nekaj ukrenil Rolling Eyes
Sedaj pa se pojavlja bistveno vprašanje Question
Treba se je odločiti, kakšen način preprečevanja bomo ubrali. Nekateri krut način, drugi že bolj razumen, tretji human in tako dalje.
Krut način je mučenje in podobno, oziroma nekaj kar pusti trajne posledice na živali, sem spada tudi streljanje, ki je lahko brez hudih posledic, lahko so hude posledice ali usmrtitev živali.
Bolj razumen način so kakšni elektro šoki, ki ne puščajo posledic na živali, ampak jo samo prestrašijo in trenutno povzroči bolečino ali neprijetnost. Bolj humani načini pa so uporaba vode, zvočnih signalov in podobno.

Razno diskutiranje o zadevah ki tukaj niso pomembne, je samo smetenje teme.

Večino stvari smo že razčistili, nekaj pa bo moral vsak sam pri sebi.
Ostaja le še vprašanje detekcije približanja mačk avtomobilu ali detekcija mačke na avtomobilu.

Mimogrede, mački s kremplji opraskajo avto.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
iggy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38
Aktiv.: 1.04
Kraj: LJ/ng

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2006 3:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Da ne bo tema preveč zašla v smer, ki nima nobene veze z mački na havbi ali kje drugje na avtu.

Tema govori o tem, kako preprečiti in kaj storiti.
Razno diskutiranje o zadevah ki tukaj niso pomembne, je samo smetenje teme.

Večino stvari smo že razčistili, nekaj pa bo moral vsak sam pri sebi.
Ostaja le še vprašanje detekcije približanja mačk avtomobilu ali detekcija mačke na avtomobilu.

Mimogrede, mački s kremplji opraskajo avto.

Se strinjam, da temo že zanaša v bolj filozofske vode. S tem ne mislim žalit nobenega, samo moje mnenje. Dejmo preprečit to.

Ja, jaz sem predlagal proximity sensor, drugo pa verjetno sploh ne pride v poštev Question

Res je, mački s kremplji res opraskajo avto. Ker se maček pač ustraši človeka. Mačka je ena izmed redkih domačih živali, ki človeka ne jemlje kot svojega gospodarja. Bolj kot cimra. Kot taka je bolj navezana na prostor oz. mački prostor pomeni več kot človek. Zato bo mačka zbežala, ko te bo videla, da se približuješ avtu (si velik cimer). Bolj kot jo strašiš, bolj sunkovito bo odreagirala, ko jo boš zasačil na avtu. Verjemi da ne glede na to, kako hudo jo prestrašiš jo boš prej ali slej dobil na avtu. Ta prostor ji ustreza. Ti boš spal ona tudi - na tvojem avtu. Ti boš scal, ona tudi - na tvojem avtu. Ker se boji tebe in ne avta. Ker ve, da tebe ni med 23 in 6 zjutraj. Edini pravi način je, da se prestraši avta. Takšno je moje mnenje. Saj nekaj časa deluje tudi če jo ti prestrašiš, ampak ne za dolgo. Sploh pa mačka (povprečna) ni dovolj brihtna, da poveže tvojo jezo s trenutnimi koordinatami v prostoru. Je le žival in edina stvar, ki jo dobro zna, je brati tvoje nagone in na to odreagirati kakor ji pač narava veleva. P mojem je res edini način, da se boji avta oz. da ji je tam "neprijeten prostor".

Iggy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.95
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2006 4:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi to že zdavnaj rešil z fotocelico na odboj, ki bi nadzirala dostop do avta na višini cca. 15 cm. Ko bi bil žarek prekinjen bi preko elektro ventila vklopil vodni curek-zaveso pred avtom za nekaj sekund (ker je v odprti ampak pokriti garaži in dostop samo spredaj).
Problem je v tem, da voda pozimi zmrzne ... kakšne antifrize ali podobno pa je že težko spravit pod pritisk in v neke rezervoarčke.

Na praktično enak način sem pred letom in pol pregnal zelo vztrajne tatove ... namesto vode je bila sirena v avtu, kar je lepo razvidno iz *TEGA* filmčka ... Evil or Very Mad Laughing ... "varovani" avto je zgoraj desno - tisti iz prejšnjih fotografij.
Od takrat je mir! Prej pa so bili tako vztrajni, da sem jih videl na posnetkih videonadzora vsak teden vsaj enkrat ... Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2006 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Iggy: "Sploh pa mačka (povprečna) ni dovolj brihtna, da poveže tvojo jezo s trenutnimi koordinatami v prostoru".

To pa je več kot očitno podcenjevanje živalske inteligence. Mačke še kako vejo koliko je ura.
Svoj čas so imele pri nas doma prepoved skakanja na mizo in kuhinjski pult. To prepoved so spoštovale 100%, do prvega ovinka seveda.

Nekoč slučajno iz hodnika slišim nekakšno skakanje. Počasi se približam vratom in pogledam preko stekla. Oba mačkona veselo vohljata po mizi.
Odprem vrata in kot bi strela treščila katapultirata vsak na svoj stol.
Pogledam enega pogledam drugega, na obrazih pa angelski izraz: "jaz ne vem nič".

Dokazov o inteligenci živali je še pa še, samo nekateri so "slepi", da bi to opazili.
Citiram:
Iggy: "se strinjam, da temo že zanaša v bolj filozofske vode".

Včasih malce filozofije ne škodi, še posebej ne pri tehnikih, ki smo s to vedo izrazito podhranjeni.
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2006 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
borisz: "ti bom povedal za primer, ki dokazuje, da čutijo tudi rastline".

Borisz, to, da se neka rastlina odzove na dražljaje iz okolice, še ne pomeni, da tudi kaj čuti. Sončnica n.pr. se obrača po soncu itd..., toda to ni še noben dokaz za čutenje. Jasno pa je, da so procesi v naravi povezani bistveno bolj, kot pa trenutno vedenje naše znanosti.
Toda kljub temu je čutenje (povezano z možgani in živčnim sistemom) popolnoma nekaj drugega, kot pa reagiranje na nek kemo-fizični impulz, ki se pojavi v okolici. S takim sklepanjem lahko prehitro prideš do zaključka, da čuti tudi plastika, ki se zvija v vročini.

Nadalje tako ti, kot Sokrat enačita naravo z navadno žarnico (vključeno/izključeno), zato tudi vlečeta nekakšno črto v smislu "ne vleci črte, kajti lahko se tudi znajdeš pod njo", ki v naravi praktično ni možna. Še navaden predpotopni namizni računalnik je imel 8 bitov, vidva pa bi to opisala samo z enim (zgoraj/spodaj). Jaz n.pr. se lahko prav hitro znajdem spodaj, če v gozdu srečam razjarjeno medvedko.

Če res obstaja Bog, potem definitivno ne gre za nekakšno poosebljeno dobroto, kot to učijo religije, temveč za čisto sadistično zlobo. Narava je bila namreč vedno zasnovana na temu, da močnejši ubijajo/žrejo itd... šibkejše. Za svojo hrano in za preživetje. Takšno je pač kruto dejstvo evolucije. Narave pač ne moremo spreminjati, pa če bi še tako radi.

Zavedanje človeka in njegov humanistični razvoj gre v smeri, da tak krut odnos zmanjšujemo na minimalno še možno raven. Gre pač za humanistično evolucijo človeka, kjer je bilo še pred par 10 leti normalno, da koga scvreš ali ga imaš za sužnja (to slednje očitno ostaja samo v bolj sofisticiranih relacijah).
Prav v odnosu do živali in konec koncev tudi ljudi, se trenutno kaže stopnja humanističnega razvoja neke družbe in posameznika. Kjer je nekaj povsem običajnega, da kakšnega tudi kamenjajo, tam tudi živali ne uživajo nikakršne stopnje zaščite. Ne gre tudi pozabiti, da je bila splošna deklaracija o človekovih pravicah sprejeta šele leta 1948 !!!!

Definitivno delaš manjše zlo, če odtrgaš plevel, kot pa da po nepotrebnem mučiš živo bitje, ki spada v rod sesalcev (tako kot mi) in s tem tudi najvišje razvita živalska bitja na našem planetu.
Popolnoma jasno je da je med mačko in plevelom bistveno večja razlika, kot pa med mačko in človekom. Oziroma, če bi gledali relativno, potem razlike med mačko in človekom skorajda ni. Mogoče smo mi, spričo večjih možganov, samo malo bolj žleht in uničevalni.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.52

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2006 1:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem vec imel namena odgovarjati v tej temi, a me je zadnje sporocilo pripravilo do tega:

Razumem in spostujem tvojo odlocitev, da nekje potegnes crto in po mili volji masakriras solatko, komarje in podobno, sesalcev pa se ne pritaknes. Zdaj pa se ti razumi, da nekdo drug potegne crto drugje - pri havbi avtomobila, za katerega je zmetal nekajletne prihranke recimo - in zivi s tem.

Tisto o racunalniku je precej nesmiselno, saj lahko tudi med 8-bitnimi podatki potegnes crto na 255 mestih in jih bo arbitrarno stevilo spodaj, preostanek pa zgoraj, v nasem okolju (kjer je "podatkov" vec), pa se na bistevno vec, a se vedno bodo razdeljeni; ce jo (in ti tako razmisljanje ne povzroca tezav), potem se mirno pozri, ko to naredi kdo drug ... razen seveda, ce iz kdovekaksnega razloga menis, da si boljsi od ostalih, ki se tako spet znajdemo pod se eno tvojo mejo Rolling Eyes

Pa se nekaj o "filozofskem" aspektu tele debate: prej je bil v tej temi objavljen link na nek drug forum, kjer en naiven bedak modruje lovcih in vehementno zagovarja "naravno selekcijo". To (tale debata, pa tudi lovstvo in tisto, o cemer je tekel pogovor tam) je naravna selekcija in povsem logicna posledica le te je, da nekaj ljudem mucki pac ne bodo packali po avtu, enako kot ne bo medvedu zajec izpred nosa pojedel vecerje. Tipicno za pravicnikarske gorecneze je, da bi koncept, ki se jim zdi tako neverjetno dober, aplicirali le na tisti del populacije, kjer jim to ustreza, drugod (predvsem nase) pa ne. Ti pocnes isto.

(ze prej sem hotel predlagati, da se tema razdeli in premakne na bolj ustrezno mesto, a je ze na najbolj ustreznem mestu, tako da ostane le se razdelitev - Silvo ?)
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2006 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
...(ze prej sem hotel predlagati, da se tema razdeli in premakne na bolj ustrezno mesto, a je ze na najbolj ustreznem mestu, tako da ostane le se razdelitev - Silvo ?)...

Tema je že na "ustreznem" mestu. Sicer sem jo že mislil razdeliti, a kar precej spročil vsebuje tudi naslovno vsebino. Tako, da mogoče kar sam odpreš novo temo ter debato nadaljujete tam.

iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2006 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Jaz bi to že zdavnaj rešil z fotocelico na odboj, ki bi nadzirala dostop do avta na višini cca. 15 cm. Ko bi bil žarek prekinjen bi preko elektro ventila vklopil vodni curek-zaveso pred avtom za nekaj sekund (ker je v odprti ampak pokriti garaži in dostop samo spredaj).
Problem je v tem, da voda pozimi zmrzne ... kakšne antifrize ali podobno pa je že težko spravit pod pritisk in v neke rezervoarčke.

Na praktično enak način sem pred letom in pol pregnal zelo vztrajne tatove ... namesto vode je bila sirena v avtu, kar je lepo razvidno iz [url=h**p://www.mobisux.com/album/data/3401/26210Ogled_Alarm_31maj2004_.avi]*TEGA*[/url] filmčka ... Evil or Very Mad Laughing ... "varovani" avto je zgoraj desno - tisti iz prejšnjih fotografij.
Od takrat je mir! Prej pa so bili tako vztrajni, da sem jih videl na posnetkih videonadzora vsak teden vsaj enkrat ... Rolling Eyes

Hehehhe, Iztok, prvoklasno, resno, CLASS A. Laughing

Iggy
Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2006 2:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proteus je napisal/a:
Citiram:
Iggy: "Sploh pa mačka (povprečna) ni dovolj brihtna, da poveže tvojo jezo s trenutnimi koordinatami v prostoru".

To pa je več kot očitno podcenjevanje živalske inteligence.

Ne, to je očitno podcenjevanje povprečne mačje inteligence. Imamo mačke pri hiši že precej časa in jasno je, da so nekatere bolj inteligentne od drugih. NAj bo podcenjevanje ali ne, to ne spremeni dejstva, da je bolje, da se mačka boji avta kot človeka.

Citiram:
Iggy: "se strinjam, da temo že zanaša v bolj filozofske vode".

Včasih malce filozofije ne škodi, še posebej ne pri tehnikih, ki smo s to vedo izrazito podhranjeni.[/quote]

Hmm, ne strinjam se s tem, da so tehniki filozofsko podhranjeni, vsaj večina njih ni. Se pa strinjam, da vsake toliko ne škodi. Filozofija ima to grdo lastnost, da je izpodbitne narave, to pa tehnikom ni ravno pisano na kožo. Pol se pa skregajo Laughing

Jaz nimam več kaj za pripomnit na temo havba-maček, če se najde kdo s kakšno boljšo štrommarsko rešitvijo bi jo pa z veseljem rad slišal. Jaz sem svoje ideje že izčrpal.

Iggy
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70651.68

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2006 3:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2006 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Laughing Ma , da ne izpadem kot sadist (do živali, posebej muck) in da vseeno predlagam rešitev problema kot pravi elektronik , predlagam naslednje Cool
Ker gredo mačke na havbo , zato ker jim je tam toplo , jim namesto orožij iz Vojne Zvezd in tistega Regana, daj en lep primerek spolirane havbe (naj bo barva v stilu mucke) pod havbo zmontiraj grelec , ki bo elektronsko reguliran . Svetujem še dodaten senzor za treslaje , ki bo sprožil poseben mehanizem za hranjenje mačke z Vickasom ali čim boljšim.
Mogoče bi veljalo še raziskati katera muzika najbolj paše muckam , pa da havbo opremimo s kvalitetni HI-FI jem (se razume HI-end je lahko le z "lampami")
Glede nato , da sta se Sokrat in Borisz "nezaslišno" pregrešila zoper Ženevske konference , pa bosta sigurno prispevala še kakšno softwersko in hardwersko rešitev za to MUC havbo.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 5 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni