www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Polnilnik za avtomobilski Pb akumulator
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 22, 2010 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem se poglobil v shemo, vendar, če je tokovna regulacija samo to kar nudi 723, bi kratek stik na izhodu v krastkem času spražil močnostni tranzistor, saj bi se na njem kuhala vsa odpadna toplota, ki bi je pri 18 V in 3A naneslo 54 W, kar je več kot je sposoben ohladiti predlagan hladilnik.

Namreč 723 ima mehko tokovno regulacijo - pri preobremenitvi ne izklopi, ampak samo zniža napetost do te meje, da tok ni presežen. V kratkem stiku bi to pomenilo poln tok skozi močnostni tranzistor na katertem bi billa napetost praktično enaka napajalni = majhna peč.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 22, 2010 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@eliminator

Meni ga še ni skurilo, pa imam polnilec že kar dolgo.
Res da je bol malo v uporabi ampak preživi kratek stik BP. Res pa je da nisem poizkušal z dolgoročnim kratkim stikom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.39

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 23, 2010 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako, sedaj pa dela Mr. Green . Fuč je bil močnostni tranzistor BD651, ki je delal kot mu je pasalo. Potem sem polnilec spravil še v spodobno ohišje, in upam da bo dolgo služil svojemu namenu.

23102010220.jpg
 Opis:
Polnilec znotraj
 Velikost datoteke:  682.47 KB
 Pogledana:  23 krat

23102010220.jpg

23102010221.jpg
 Opis:
Polnilec
 Velikost datoteke:  750.78 KB
 Pogledana:  22 krat

23102010221.jpg

Nazaj na vrh
eagle
Član
Član

Pridružen-a: Ned 12 Apr 2009 18:38
Aktiv.: 0.20
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker vidim da ste se tukaj veliko razpisali okrog tega polnilca bi vprašal ali lahko nadomestim 8A BD651 z 20A BD754 brez večjih sprememb oz. kaj bi moral spremeniti. Rad bi ven potegnil tok 10A ali celo 15A.

LP, EAgle
Nazaj na vrh
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.39

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, brez večjih sprememb bo težava, saj je potem potrebno tudi vezje malenkost predeminzionirati. To pa zato, ker je potrebno potem glavne vezi še razširiti/podebeliti za toliko kolikor bo večji tok, čene TIV tega ne bo preneslo. Poleg tega moraš zamenjati tudi upore za omejitev toka.
Nazaj na vrh
eagle
Član
Član

Pridružen-a: Ned 12 Apr 2009 18:38
Aktiv.: 0.20
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 6:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TIV bi že zrisal na novo. R1-R4 je treba itak spremenit glede na tok, ki ga želiš. D1 bi tudi moral dati večjo saj obstoječa prenese le 3A, BR1 bi tudi moral menjat za močnejšega. Zanima me predvsem, če moram spremenit vrednost R8 ali še kakšnega drugega elementa?

LP, Eagle

ACC_2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  73.1 KB
 Pogledana:  68 krat

ACC_2.jpg

Nazaj na vrh
darkoan
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Avg 2005 18:19
Aktiv.: 0.49
Kraj: Okolica SG

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 18, 2011 1:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je že mogoče kdo izdelal v samogradnji kaj podobnega temu:
Avtomatična napetost 10A
Potreboval bi namreč takšnega ki izklaplja kar 230V linijo, torej kar vhod polnilca in ne samo 12V izhoda.

Nazadnje urejal/a darkoan Pet Nov 18, 2011 8:14 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.28
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 18, 2011 2:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem izdelal pred kaksnimi 10 leti.
Vezje se napaja iz akumulatorja (kaksen mA, jaz sem odstranil še diodo), tako da lahko naceloma z istim vezjem izklapljaš tudi omrežno napetost. Mogoče je treba rele kako drugače vezati oz. uporabiti večpolnega, če polnilec porablja preveč toka iz akumulatorja, če ni vezan na omrežje.
Nazaj na vrh
darkoan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 18, 2011 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš mogoče kakšen načrt oz. shemo zanj?
Načeloma se pomoje res lahko uporabi kar isto vezje kot je za izklop 12V linije, saj releju je načeloma tako ali tako vseeno kaj izklaplja, tistih 12V na sekundarju ali pa 230V na primarju, pa še manjši tok bo potrebno izklapljat, kar pa bi moralo biti še bolje za sam rele.
Edini problem tukaj je mogoče omrežna napetost, ki je pač lahko nevarna če se z njo preveč igraš.
Nazaj na vrh
tretjic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj sem si vzel velikoo časa, pospravil omaro in celo našel željeni načrt.
Se mi pa zdi, da imajo zdaj drugačno verzijo - namesto relativno dragega TCA 965 uporabljajo operacijski ojačevalnik.
Kakorkoli že, jaz sem pred ~10 leti izdelal dve vezji, eno modificirano še danes dnevno uporabljam.

ladeautomatik_shema.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  205.44 KB
 Pogledana:  38 krat

ladeautomatik_shema.jpg

ladeautomatik_navodila.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  131.44 KB
 Pogledana:  20 krat

ladeautomatik_navodila.jpg

Nazaj na vrh
darkoan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za tole.
Včasih si očitno dobil zraven poleg shemo, načrt, PCB, navodila skratka vse kar si potreboval za izdelavo danes pa še navodil skoraj ne dobiš več. Confused
Zanima me le kateri operacijski ojačevalnik so uporabili namesto TCA965. Question
To vezje bi lahko bila nadgradnja za vsak običajni polnilec v pametnega, saj z njim lahko lepo nastaviš minimalno in maximalno napetost, kdaj se polnilec pač sam vklopi in izklopi, ter tako onemogoči da bi se akumulator "prenapolnil". Wink
Nazaj na vrh
tretjic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PCB načrta ni bilo zraven.
Iz fotografije na netu se približno da prebrati, da gre verjetno za TL032CP. V bistvu lahko uporabiš skoraj katerikoli povprečni oper. ojačevalnik. Seveda je treba shemo potem modificirati.
Nazaj na vrh
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

darkoan je napisal/a:
Hvala za tole.
Včasih si očitno dobil zraven poleg shemo, načrt, PCB, navodila skratka vse kar si potreboval za izdelavo danes pa še navodil skoraj ne dobiš več. Confused
Zanima me le kateri operacijski ojačevalnik so uporabili namesto TCA965. Question
To vezje bi lahko bila nadgradnja za vsak običajni polnilec v pametnega, saj z njim lahko lepo nastaviš minimalno in maximalno napetost, kdaj se polnilec pač sam vklopi in izklopi, ter tako onemogoči da bi se akumulator "prenapolnil". Wink

Če bi se malo potrudil, bi prišel do tega. Ali pa nekoliko starejše verzije s TCA965.

darkoan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 30, 2011 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lojz je napisal/a:
darkoan je napisal/a:
Hvala za tole.

Če bi se malo potrudil, bi prišel do tega. Ali pa nekoliko starejše verzije s TCA965.

Hvala Lojz sem našel sedaj ta kit komplet tudi na nemški strani:Ladeautomatik max. 10A
Škoda je edino da tega podrobnega opisa ni mogoče še v angleškem jeziku.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Stran 7 od 7

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni