www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ultrazvočno merjenje razdalje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2006 8:11 pm    Naslov sporočila:  Ultrazvočno merjenje razdalje Odgovori s citatom

Odločil sem se, da še malo eksperimentiram z ultrazvokom in merjenjem razdalje.
Zanima me, kje se da dobiti ultrazvočne oddajnike/sprejemnike za normalno ceno? Namreč 1.500 SIT po komadu se mi zdi malce pretirano...
Ena opcija je, da kupim Conrad-ov kit za parkiranje v garaži, kjer senzorji + elektronika stane dobrih 3k SIT. Kaj bi mi svetovali?
Poleg tega pa me zanima, če mi lahko kdo razloži, kako vezje v temle kit-u sploh deluje? ( conrad - navodila - stran 6).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2006 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisi navedel kje si jih iskal. V ceniku HTE gledam da so okrog 700sit kom. Scier tisti low cost niso primerni za rabo v vlažnih prostorih.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 03, 2006 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem bil v HTE in jih v Celju in Ljubljani sploh nimajo na zalogi, cena pa je 1500. V Mariborju pa imajo samo sprejemnike...
Poleg tega cene, ki so v Maxi-HTE katalogu-iskalniku niso enake cenam na straneh HTE-ja!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2006 12:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne verjamem, da sem prvi tukaj, ki bi želel s temi ultrazvočnimi zadevcami se igrat.
Kakšne so kaj izkušnje? Kje dobiti oddajnike in sprejemnike?
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2006 8:46 am    Naslov sporočila:  Jaz sem se pred časom igral Odgovori s citatom

Jaz sem se pred časom igral s tem. Neuspešno. Vendar nisem bil dovolj vztrajen, tako, da moj neuspeh naj ne vpliva nate. Sprejemnik in oddajnik sem dobil pri HTE, res pa je, da so ga zame prijazno naročili in sem čakal nekaj časa nanje. Res je tudi, da sem plačal okrog 1500 sit za komad. Po mojem, če ne gre za serijo izdelkov ampak prototip, potem prihranek nekaj sto tolarjev ne odnese sitnosti in izgubljenega časa, ki ga potrošim s tem, da iščem cenejše variante.

Enkrat bom nadaljeval tam, kjer sem odnehal pred časom. Enkrat.

Veliko uspeha voščim!

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2006 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:
Ne verjamem, da sem prvi tukaj, ki bi želel s temi ultrazvočnimi zadevcami se igrat.
Kakšne so kaj izkušnje? Kje dobiti oddajnike in sprejemnike?

Sam sem pred časom naredil neke vrste "parking" senzor. (Moram pogledat - zadeva mi še leži nekje v predalu) Zadeva je sicer čisto lepo delovala - nisem pa je nikoli montiral, ker nisem imel ustreznih senzorjev za vlago. Senzorje sem sicer kupil v HTE. Če sta sprejemnik ter oddajnih na istem mestu blizu skupaj, postane problem tudi minimalna razdalja. Sprejemnik namreč lahko začne "poslušat" , ko odajnik neha oddajat.

NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2006 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem se mi bolj splača kupit tisti KIT pri Conradu, saj za isto ceno poleg senzorjev dobim še nekaj elementkov, pa še na HTE ni treba čakat, da jih dobavijo!? Namreč malo čudno se mi zdi, da je vedno najdražji Conrad v tem primeru najcenejši...
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 07, 2006 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem nekaj preizkušal z merilnikom razalje, pa zadeva ni delovala tako kot sem si zamislil. Sonde sem kupil v HTE. Prpostavljam, da je vprašljiva kvaliteta sonde, naredil pa sem tudi jaz napako, ker sem sondi postavil preblizu skupaj.
Vezje sem naredil z AVR-jem.

LP M.

NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 07, 2006 1:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako pa je delovala zadeva?
Namreč ne razumem, kaj lahko gre tukaj narobe... Confused
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 07, 2006 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO

Uh narobe. Ali ne poznaš tistega Murphijevega zakona. "Če gre lahko kaj narobe, bo narobe tudi šlo."

Moji problemi:
Prvi problem - nastaviti sem moral oddajno frekvenco- točno 40 Khz, ki ga generiram s kontrolerjem. Da sem povečal amplitudo, sem uporabil, kar Max232 zaradi višjih nivojev +/-12V.

Drugi problem - sprejem.

Na oddajni strani sem oddajal impulze, v katerih je bila vkomponirana nosilna frekvenca. Na osciloskopu sem na sprejemni strani videl sprejete pakete, ki pa so se nahajali v nekakšni "megli". Ker je sprejemna sonda dobila direkten signal iz oddajne, sem na začetku dobil impulz, ki je časovno zaostajal le nekaj us. Potem je pa prišel nazaj odbiti impulz. Med sondi sem dodajal mehansko pregrado, pa ni bilo dosti boljše.

Tretji problem - software.

Zasnoval sem ga tako, da sem pri oddaji paketka, kjer sem generiral impulze 40KHz, štartal timer in ga ustavil pri sprejetju. Razlika časa naj bi po izračunu s=v*t (v=340m/s) podala pot - s. Polovica tega pa je izmerjena razdalja (s/2). Seveda pa je potrebno upoštevati tukaj še temperaturo zraka, ker se hitrost zvoka spreminja v odvisnost od temperature.

V kolikor boš naredil tak merilnik razdalje, te prosim, če mi javiš, kako tebi to deluje ter kako si vso zadevo zasnoval.

LP M.

joco000
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Jun 2007 15:49
Aktiv.: 0.21
Kraj: grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 10, 2011 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://uk.farnell.com/prowave/pw0268/smd-sonar-ranging-smd-ssop20-20/dp/1007371
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 10, 2011 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje si našel 5 let staro temo????
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni