|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.89 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2011 6:34 pm Naslov sporočila: Polnilnik akumulatorja v solarnem sistemu |
|
|
Kolega je pred časom v vikendu postavil manjši solarni sistem, sedaj pa bi rad dodal še polnilec, tako da bi lahko z agregatom dodatno polnil akumulator.
Zanima me če se lahko polnilec priključi za stalno na akumulator (vzporedno z solarnim regulatorjem) ali lahko pride do kakšnih problemov?
Drugo vprašanje pa je kakšen polnilec? Gledal sem polnilce od Eyre, kaj priporočate? Zaželjena izvedba za montažo na steno.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2011 6:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam v solarnem sistemu 160 Ah cikličen akumulator, ki ga sem letošnjo zimo enkrat moral napolniti preko agregata, saj je lokacija osojna in je bilo sonca premalo.
Najprej sem se "trudil" in polnil preko inteligentnega 10 A polnilca (torej: agregat -> 230V-14,4V 25A switcher -> inteligentni polnilnik -> akumulator), nato pa sem čez kakšno urico rekel: se bo že sesedla napetost switcherju in zadevo priklopil direktno (torek switcher direktno na akumulator) - in res se je polnilo prijetno hitro (dejanskih 25 A v štartu - merjeno s tokovnimi kleščami).
Takšno zadevo pa si lahko privoščiš samo, če imaš dovolj zmogljiv akumulator, sicer ga s prevelikim polnilnim tokom lahko hitro uničiš.
Skratka - moj nasvet, če je akumulator velike kapacitete je, da vzameš "modelarski" 230 V - 14,4 V switcher napajalnik (hobbyking.com - glej pod polnilci) in to je to. Če je potreba res le občasna - če greš polnit aku na agregat, verjetno je ...
LP, Gregor _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.89 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2011 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Akumulator je 200Ah, gledam pa da bi dodal 25A polnilec.
Skrbi me le da ne bi kaj skuril, komponente so drage in raje povprašam za nasvet koga ki je to že počel. Predvsem kako se "ujameta" solarni regulator in polnilec ki sta povezana vzporedno.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2011 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam se nisem hudo obremenjeval - priklopil sem tole:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9205
Je pa res, da nisem polnil akuja do konca, pa tudi praznega sem najprej polnil z nekoliko nižjim tokom (10 A).
LP, Grega
p.s. Ah, kje je šele Mucek4 s svojimi 60 A  _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 437 Aktiv.: 2.28 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Mar 15, 2011 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brez težav priklopiš oboje vzporedno.
Jaz uporabljam ta 40A nastavljivi stabilizirani usmernik. Obstaja tudi ~pol cenejša 20A verzija.
Edino mogoče "za stalno" v tem primeru ni najboljša izbira, saj polnilec/napajalnik, če ni priključen na 220V, porablja nekaj 100mA iz 12V akumulatorja (če ga pogosto uporabljaš, potem to niti ni težava, lahko pa dodaš vmes še kakšen člen...). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni