|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.01 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2011 4:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zgleda, da imaš PSU z dvema ventoma; Poglej si na mojem sajtu spajky.vze.com pod elektroniko/fan stuff-1-3 moje rešitve za brzino ventrov ali pa jih veži fixno na "7V" mode; tam je rešitev tudi za RPM sensing pri taki vezavi!
Pol pa si lahko pogledaš še pod Computer/Some MODificationS/PSU mod doli , kako sem jest modificiral glede tišine ...
Nazadnje urejal/a Spajky Ned Mar 13, 2011 4:47 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AC-DC Neznanec

Pridružen-a: Čet 10 Mar 2011 15:03 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.05 Kraj: Sl. Bistrica
|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2011 9:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor Spajky!
Stvari na prvi pogled izgledajo enostavne, lahko pa povem tudi, da še kaj takšnega v življenju nisem počel. Pri klasičnem napajalniku je veliko kablov različnih voltaž, pri tem mojem, pa je samo +12V in GND. Verjetno bom prosil prijatelja za pomoč, ki si je s štromom bolj na ti.
Še slike kot sem obljubil
Lp, Jernej
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
635.13 KB |
Pogledana: |
19 krat |

|
|
501.33 KB |
9 krat |

|
|
554.97 KB |
3 krat |

|
|
621.92 KB |
6 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

|
Objavljeno: Pon Mar 14, 2011 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Uf dva mala ventiča in to v seriji kot vidim .. svašta ... Verjetno imaš kje tudi ostale voltaže v njem, če je to kak specialni komp PSU. Pa tudi kot se mi zdi po slikah, so večinoma oni veliki črni kondenzatorji rahlo fuč - napihnjeni! Jih bo treba menjat!
Daj raje kakšnemu v bližini, ki je že kdaj popravljal PSU napajalnik in se razume v elektroniko (ima prakso!) ... ne se sam lotit, če si "na spajkalniku švoh" ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AC-DC Neznanec

Pridružen-a: Čet 10 Mar 2011 15:03 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.05 Kraj: Sl. Bistrica
|
Objavljeno: Pon Mar 14, 2011 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nimam pojma Spajky, kje bi lahko bile še kakšne druge voltaže in kam lahko kaj obesim. A se ga da tebi slučajno pregledati in poveš, če so kakšne možnosti, glede na to da imaš prakso?
Lp, Jernej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

|
Objavljeno: Tor Mar 15, 2011 1:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Imaš še nekje (verjetno rdeča-črna) še +3,3V standBy slabih 5A, nimaš pa +5V torej nimaš uporabnih voltaž ... Kaj pa če bi ona dva ventiča vezal serijsko? Pol bi mel na vsakem po 6V ! Ker zdaj sta verjetno direkt vezana na +12V in se dereta ko zmešana. Če ne zmoreš sam, maš ziher koga "s spajkalnikom" v bližini in nima smisla, da ti jest rihtam na drugem koncu SLO ..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dgrude Član

Pridružen-a: Sob 15 Nov 2008 13:44 Prispevkov: 203 Aktiv.: 1.01 Kraj: Velike Lašče
|
Objavljeno: Pon Maj 09, 2011 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Dobil sem star računalniški napajalnik, ki naj bi delal. Ko sem ga vklopil (ps-on povezal z gnd) sem ugotovil da stvar ne deluje. Odprem, vidim napihnjen kondenzator na 12V veji. Zamenjam kondenzator, stvar deluje, odstranim povratno vezavo s 5V veje, ponovno vklopim napajalnik deluje. Napetost na 12V veji je 13.3V.
Sedaj pa je težava v tem, da ko na izhod napajalnika priklopim breme 20W se napajalnik izklopi, če pa je na napajalniku prilkopljeno breme in napajalnik nato vklopim stvar deluje normalno, dokler ne odklopim bremena. Ko odklopim breme napajalnik spet crkne. Kaj mislite da bi bilo narobe v tem primeru(mogoče slabi elektroliti)?
Lp Dejan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerovac_i Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34 Prispevkov: 559 Aktiv.: 3.03 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pon Maj 09, 2011 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Taki računalniški napajalniki morajo imeti na izhodu priklopljeno neko minimalno breme, vsaj 5W. Naredil sem si testno ploščico s konektorjem, na katerem je na izhodu za 5V fiksno vezan upor 4,7 . Ostali izhodi imajo LED diode z ustreznimi predupori. Mislim da je tvoj napajalnik čisto OK !
_________________ Iščem zadovoljne avdiofile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dgrude Član

Pridružen-a: Sob 15 Nov 2008 13:44 Prispevkov: 203 Aktiv.: 1.01 Kraj: Velike Lašče
|
Objavljeno: Pon Maj 09, 2011 11:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
+5V vejo imam že obremenjeno z 21W/12V žarnico (to pri 5 voltih znese približno 10W) vendar ni nobene razlike če je ali pa če je ni. Edini kar bi ga lahko motilo je to, da imam za testno breme navadne 12V žarnice, ki na začetku potegnejo dosti več toka, vendar jaz mislim da bi jih moral napajalnik z lahkoto zagnat. Kaj pa menite vi??
Lp Dejan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2011 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sploh ni nujno.
Zagonski tok hladnih žarnic je lahko tudi 10x večji od nazivnega in pri avtomobilskih z debelo nitko, je čas njihovega ogrevanja več kot dovolj dolg, da pretokovna zaščirta reagira in izklopi napajalc.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cerovac_i Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34 Prispevkov: 559 Aktiv.: 3.03 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2011 1:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj je prikaz moje testne ploščice za ATX računalniške napajalnike. Nekoč sem jo pogosto uporabljal, sedaj pa vedno redkeje popravljam take napajalnike. Enostavno in uporabno. Naknadno sem dodal enak upor še za +5V sb, ker se je v praksi tam pojavljalo vedno več problemov. Sedaj sem ga začasno odstranil da bo fotografija bolj pregledna.
V položaju OFF gori samo +5V sb. Ko se preklopi na ON, zagorijo vse ostale LED, če so napetosti pravilne, in zavrti se ventilator.
Opomba: Nekateri novejši napajalniki nimajo napetosti -5V.
|
1.26 MB |
25 krat |

|
|
1.23 MB |
15 krat |

|
_________________ Iščem zadovoljne avdiofile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dgrude Član

|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2011 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK. Razumem da ob priklopu žarnice napajalnik crkne, vendar pa ne razumem zakaj se napajalnik vklopi če najprej nanj priklopim žarnice in ga nato vključim v napetost. Napajalnik se vključi, ko pa žarnice odklopim napajalnik spet crkne.
cerovac_i hvala za priloženo testno ploščico, vendar bi ta ploščica kazala kot da napajalnik deluje.
Prosim za mnenje, zakaj napajalnik crkne ko odklopim breme.
Lp Dejan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2011 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Crkne pri vklopu zaradi zaznavanja preobremenitve in pri izklopu zaradi prenapetosti (verjetno ga moraš izklopiti iz štroma in nazaj vklopiti, da se resetira ?)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stromarjure Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 13:54 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.08
|
Objavljeno: Pon Jan 09, 2012 4:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam imam problem pri predelavi računalniškega napajalnika, pa sem si sposodil tole temo, da ne smetim drugje. Potrebujem 12V izhod. Zeleno žico sem povezal na +5V, rjavo na maso, 5V linijo pa sem obremenil s 3-ohmskim uporom, vendar zadeva ne deluje. Na izhodih ni nobene napetosti, sliši se samo tih, piskajoč zvok.
Hvala že vnaprej za pomoč,
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Jan 09, 2012 4:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa je napajalnik delal, ko je še bil v računalniku?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Pon Jan 09, 2012 5:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
@stromarjure: Z "zelena žica" misliš signal "PSON"? Ali je ne povežeš na maso, za vklop ATX napajalnika? Napajalnik katerega tipa pa imaš?
Ima takšen ali takšen konektor?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni