|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2011 8:29 pm Naslov sporočila: Switcher - nasvet |
|
|
Pozdravljeni!
Narediti moram switcher napajalnik za 5V in tokovno porabo med 0,5A in 3A.
Izbral sem regulator LM2678T-5.0, ki ima maksinalni tok pri 5A.
Zapletlo pa se je že pri dušilki in sicer nisem prepričan katero izbrati, da bom dobil optimalne karakteristike. Tudi z izbiro kondenzatorja nisem nič kaj bolj uspešen.
Vhodno napajanje bo izvedeno preko 11,1V LiPo paketa. Tok se bo gibal večinoma med 1A in 1,5A, ob vklopih aktuatorjev pa se bo ustrezno povečal do predvidoma 3A.
Prosil bi nekoga, da bi mi razložil kako izbrati dušilko in kondenzator.
Tukaj je še datasheet od regulatorja, spodaj pa diagram, ki mi ni preveč razumljiv in bi rabil tudi zanj razlago.
Hvala in lep pozdrav!
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
23.72 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Mar 10, 2011 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za začetek si poglej kakšen software. Od TI sem ga nazadnje poganjal. Daš mu vhodne in izhodne podatke, on pa sam izbere čip in elemente.
Toliko za začetek, da dobiš občutek. Koristna orodja.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Tor Mar 15, 2011 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prenesel sem si orodje SwitcherPro od TI, uporabljal pa sem tudi WEBENCH Power Designer od National-a. Sedaj imam malo občutka in približno vem kako in kaj.
Med tem pa so se pojavile spremembe pri zahtevah za napajanje.
Prejšnji design je zahteval napajanje za mikrokrmilnik, procesorsko ploščo in nekaj periferije.
Sedaj pa moram zagotavljati napajanje še za 4 modelarske servo motorje.
Težava, ki se pojavi je ali je smiselno izdelati ločen napajalnik za 5V in 6V, ki se vsak posebej napajata iz baterije ali izdelati napajalnik pri katerem se bo 5V regulator napajal iz 6V regulatorja?
Napajalnik bo seveda stikalni, da zagotovim kar najmanjše izgube energije.
Spremembe tudi vključujejo spremembo porabe toka in sicer za 5V regulator so 2A (absoultni maksinmum). Za napajanje servo motorjev pa ne vem kakšen tok naj predvidim. Mogoče ima kdo podatek? Na tej spletni strani sicer navajajo 4,2A maksimalne porabe pa me zanima, če je to lahko realno?
Hvala!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
maki Član

Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02 Prispevkov: 319 Aktiv.: 1.50 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sre Mar 16, 2011 9:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri modelarskih (digitalnih) servo motorjih je lahko poraba med 2 in 3A, če so primerno obremenjeni. To kar piše v linku je poraba pri blokiranju oz. zelo kratkotrajno, ker v nasprotnem gre elektronika pa pa...(če ni pri programiranju nastavljen tokovni limit - tovarniško ni). Lahko pa računaš z klasično porabo brez obremenitve pri naglem spreminjanju smeri hoda z 1A pri standardih in okrog 700mA pri mini seriji. To je nekje max. Seveda je poraba pri samem testiranju, s testerjem, le nekaj sto mA na servo. Običajno skoči tja do 300mA.
lp
Bogdan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Mar 16, 2011 9:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa res potrebuješ 6V ?
Servomotorji delujejo čisto zadovoljivo tudi s 5 V.
LpA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Mar 16, 2011 12:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predlagam ločen switcher za servote direkt iz baterije. Tak, z Enable vhodom.
Mikrokontroler ti deluje stalno, servotom pa da napajanje le po potrebi.
S tem ločiš tudi kakšne motnje, ki nastanejo pri motorjih in morebiten samodejni izklop switcherja ob preobremenitvi motorjev.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
maki Član

|
Objavljeno: Sre Mar 16, 2011 11:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
naj te opozorim, da BEC s tem čipom ne deluje za frekvence 40 in 35 mHz - preverjeno! Žal seje motnje in posledično se sprejemniku zmeša. To sva z kolegom že preizkusila pred nekaj leti in na srečo ničesar razbila. Na osciloskopu se to prav lepo vidi (ne pri meni, je to kolega preveril ki je izkušen v tem) zato sva pa pridno uporabljala BEC z LM2576 in 3A obremenitvijo brez kakršnih koli težav. Če imaš 2.4G napravo potem naj ne bi bilo težav, vendar je vseeno potrebna modifikacija tuljave ter kondenzatorja.
lp in veliko uspeha!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

|
Objavljeno: Čet Mar 17, 2011 1:26 am Naslov sporočila: |
|
|
No ker moja zadeva ne bo RC modelarska naprava, tako tudi BEC-a ne bo. V mojem primeru bo uporablen ZigBee modul za komunikacijo.
Lahko vseeno pričakujem kakšne motnje? V tem primeru lahko še vseeno napajalnik zaprem v kovinski oklop.
Obelix je napisal/a: |
Pa res potrebuješ 6V ? |
Hja, to tudi mene zanima, če je res potrebno. Podatki na tisti spletni strani navajajo 25% razlike v navoru, kar je precej. Je pa res, da med 4,8V in 6V.
Odločil sem se za alyjev predlog. 2 switcherja (mogoče v istem čipu). Tisti za servo motorje bo pa grajen z mislijo na 5V in 6V izhodno napetost.
Za kak nadaljni predlog pa bi se še priporočal.
Hvala vsem!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
maki Član

|
Objavljeno: Čet Mar 17, 2011 8:48 am Naslov sporočila: |
|
|
motnje niso bile zaradi sevanja, pač pa po liniji napajanja....
poglej še tole stran, mogoče ti bo v pomoč.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
madzi Član

|
Objavljeno: Tor Maj 31, 2011 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
No, zadeve so zgrajene. Switcher je narejen okrog LM25116. Naj omenim, da mi je njihova spletna aplikacija vrnila napačno vrednost dušilke (100uH). Sicer dela, ampak imam težavo. Izhodna napetost je dokaj gladka, tudi ob obremenitvi ni opazne spremembe. Se pa pojavljajo prenihljaji (slika spodaj). Tukaj so kot napetostne konice, ampak so prenihljaji, ki se pojavijo vsakih 20us in trajajo nekje 1us.
Kaj bi lahko bil vzrok temu?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.35 MB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.12 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Maj 31, 2011 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oscilogram je tipičen za switcher. Impulzne motnje so okoli 0.7Vpp in na oko, je filtriranje izhoda slabo. Izhodni kondenzator verjetno ni low ESR ampak običajni.
Frekvenca switcherja bi lahko bila višja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Tor Maj 31, 2011 6:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
20 us, to pomeni 50 kHz je stikalna frekvenca. Dokaj nizko.
Če imaš vhodno napetost visoko (recimo 30V) in izhodno nizko (recimo 5V), potem se frekvence ne da dvigniti zaradi minimalnih časov odprtja ipd. Če pa je razlika med napetostmi majhna, lahko frekvenco dvigneš. S tem se ti zmanjšajo potrebe po veliki dušilki.
Inn, kot že napisano, imaš slab filter na izhodu. Dodaj en boljši kondenzator, dušilko in še en kondenzator.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni