|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jarc240 Član

Pridružen-a: Pon 12 Apr 2010 16:41 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.12 Kraj: Lj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Ned Mar 20, 2011 12:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Reset si imel na GND?
Si preveril, če morajo biti med ICji in displayi še kakšni upori?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.87 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Mar 20, 2011 12:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Manjka pull-down upor v na reset-u ter clock-u. Led displej bi načeloma moral priklopiti preko uporov.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jarc240 Član

Pridružen-a: Pon 12 Apr 2010 16:41 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.12 Kraj: Lj
|
Objavljeno: Ned Mar 20, 2011 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čip je tako narejen da lahko direktno priključiš displeje zaradi tega mi je tudi tako ušeč samo vezje ker je zelo simpl
No tudi upore sem dal clock-->čip vendar se count noče aktivirat.
Kaj menite kaj bi lahko šlo narobe?????
Aja pa reset sem imel preko tipke priključen na 5V, tako da ni možnosti da mi
reset nagaja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.12 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Mar 20, 2011 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na strani 3-74 datasheeta je podano kako priklopiš LED displej. Direkten priklop displaya na dekoder lahko uniči čip.
Za dekadni števec in 7 seg. display bi bil bolj primeren 4511 čip, ki vsebuje še driver za display.
Nazadnje urejal/a borber Ned Mar 20, 2011 3:07 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Mar 20, 2011 3:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
V opisih 4026 ne najdem podatka, da je tok izhodov limitiran. Tudi sheme, ki vsaj obetajo, da delujejo (pripeta shema to ni), imajo upor med skupno katodo posameznega prikazovalnika in maso.
Sicer to pomeni različno svetilnost segmentov prikazovalnika v odvisnosti koliko segmentov je vključenih, ampak vsaj nekaj omejuje tok na znosno raven.
Ob današnji ceni uporov malih moči je to šparanje nesmiselno, bolje je, če vsak segment dobi svoj predupor, kar se pogosto izkaže za dobrodošlo, če delaš enostransko ploščico in namesto žičnih prevezav (ki se jim ni mogoče zogniti), vgradiš upore.
Pridobiš na estetiki in bolj zanesljivem delovanju.
Še to, kot ti je že povedal Silvo:
Pull-down upori na Reset in Clock so nujni in obvezni!
Če ni pull-down uporov, sta ta dva pina na visokem nivoju. Vhodna impedanca CMOS vezij je tako visoka, da se pin vede kot antena in se naelektri na stanje logične 1.
Pripeta shema, kot sem že napisal, je zanič, milo rečeno. Nisi pogledal nobene druge sheme s tem čiperajem in se vprašal, zakaj je na tej tako malo elementov ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni