www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

SHT11 in ŠARM LPC2138

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> ARM arhitektura
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
g.ergaver
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Feb 2011 8:12
Aktiv.: 0.20
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 23, 2011 11:58 am    Naslov sporočila:  SHT11 in ŠARM LPC2138 Odgovori s citatom

Živjo!

Naletel sem na težavo in sicer pri komunikaciji z ARM2138 procesorjem in SHT11 senzorjem vlage in temperature.

Načeloma je koda podobna kodam na internetu sem nekako preveril in bi moralo delat, razen če me kakšna podrobnost presenetila.

Vendar se mi zatakne že pri pošiljanju ukaza k sht11, saj mi ne postavi ACK bita na 0 kot bi moral.

SHT11 čip imam na kablu za ethernet cirka 30cm dolgem, vendar sem parice izbral tako, da je DATA + gnd in SCK + gnd, tako da ne bi smeli biti presluha med linijami.

Komunikacijo laufam na okrog 100kHz.

Celotna koda oziroma projekt v WinIdea je tukaj:
http://www.sendspace.com/file/192nwx

Morebitne težave:
- PINSEL0=PINSEL0&0xffffff3c;//P0.0 IN P0.3 naj bi nastavilo na GPIO???, da lahko z IO0DIR spreminjam smer DATA porta(p0.0) sck je vedno output p0.3

- #define DATA_OUT IO0DIR=IO0DIR|DATA//DATA AS OUTPUT pravilno???
- #define DATA_IN IO0DIR=IO0DIR&~(DATA)//DATA AS INPUT pravilno??

- in nenazadnje ali je razdalja prevelika za sht11 čip. Testiram pa zanalašč na takšni razdalji, saj delam sušilec sadja, pri katerem naj bi bila to razdalja med SHT11 čipom v sušilcu in ARM LPC2138 v komandni plošči.

Hvala za odgovore.

Lep pozdrav, Gregor Ergaver

proba.rar
 Opis:
SHT11 com with LPC2138

Download
 Ime datoteke:  proba.rar
 Velikost datoteke:  79.49 KB
 Downloadano:  6 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.34
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 23, 2011 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš pullup 10K upor na podatkovni liniji?
Razdalja 30cm ne sme biti problem.
Nazaj na vrh
g.ergaver
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 23, 2011 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam ja. Sem pozabil omeniti to.
Hvala za popravek.
Nazaj na vrh
g.ergaver
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 24, 2011 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj.
Najbrž sem ga po vsej verjetnosti skuril. Med testiranjem sem po poslani komandi po nesreči spremenil SCK izhod v vhod namesto DATA izhod v vhod, ker je povzročilo, da je v SHT11 stekel tok 15mA(pri 220 Ohm serijskega upora na DATA busu), ker je pa 4x več kot je v datasheetu napisano pod absolutne veličine.
Morda kdo ve če ima SHT11 izhod tokovno omejen, ki preprečuje, da skuriš izhoden tristanjski vmesnik?

Trenutno sem v LJ, kjer nimam ničesar za pomeriti. Bom pomeril, ko pridem domov in poskusil še na rezervnem SHT11, ki je že montiran v sušilcu.
Sporočim še drugim, ki jih zanima za prihodnje.

Lep pozdrav,
Gregor
Nazaj na vrh
g.ergaver
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 25, 2011 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadevo sem rešil. Problem je bil v pinu P0.3, ki nekako ni dajal nič od sebe, sem tako vezal sck kar ne ledico p0.4 in stvar je oživela. Naredil sem še nekaj popravkov v kodi, tako da bi moralo načeloma prav kazati.
Koda je priložena.

Lep pozdrav, Gregor

proba.rar
 Opis:
program za sht11 za šarm(lpc2138)
DATA p0.0 SCK P0.04 izpisuje na LCD zaslon
SHT11 potrebuje še pull-up upor na DATA vodilu Rp

Download
 Ime datoteke:  proba.rar
 Velikost datoteke:  78.52 KB
 Downloadano:  19 krat

Nazaj na vrh
g.ergaver
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 16, 2011 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Ponovno imam problem s komunikacijo med SHT11 in LPC2138. Tokrat na custom plati s procesorjem LPC2138.
Program sem že prej napisal za šarm in senzor deluje brez problemov na njemu. Senzor je preko ethernet kabla povezan na šarm. Sedaj imam enako kunfiguracijo na custom boardu le druge pine, kar sem popravil v header datoteki. Vendar za odtenek daljši ethernet kabel vse skupaj 50-60cm. Odčitek od senzorja so same enice.
Ima kdo kakšno idejo kaj bi bilo narobe?

Poleg pull-up upora na DATA liniji sem dal še pull-down upor na SCK linijo pred konektor na ploščici sem dal še 4.7uF in 100nF je že tako ali drugače pri senzorju.

Lp, Gregor
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2011 12:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi še na kakšnih drugih pinih.
Mogoče si kaj narobe skonfiguriral ali pa ti je kakšen drug hardver znotraj procesorja že zasedel te pine?
Poglej z osciloskopom, če se željena stvar sploh pošilja ven. In kaj senzor vrača.

g.ergaver
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2011 7:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!
Hvala za odgovor.

Hm, pini delujejo,preveril sem jih tako, da jih vklopim in izklopim vsako sekundo. Osciloskopa žal nimam, vendar pa sumim crosstalk, ker se senzor odziva tako, kot da ne bi ničesar dobil oziroma razumel, ker je podatkovna linija veš čas na '1'. Se pravi pull-up upor deluje.
Pinov drugih nimam, samo še eno rezervo, vendar dvomim, da bi bil odziv drugačen. Bom pa poskusil kasneje. Sedaj nameravam iti skozi programsko kodo in kočljive dele kode popraviti, da bo zajem in oddaja podatkov bolj pravilna. Mislim da, se ob napredujoči fronti sck signala DATA signal ne postavi še, ali pa ga SCK signal tako degradira. SCK in DATA signal tečeta eden ob drugem na TIV cirka 5cm (kapacitivni sklop?) in nato gresta na RJ45, kjer je 4.7uF kondi(keramika) in vsi ostali vodniki na maso, tako da je narejen oklop. DATA in SCK imata vsak svojo maso, tako da na kablu presluhov ne bi smelo biti.
Aja še to. SCK signal je definiran kot 100kHz signal, delaye sem tudi že povečal, tako da je bil SCK signal 10kHz, vendar brez uspeha.

Hvala še enkrat za pomoč.

Lp, Gregor
Nazaj na vrh
g.ergaver
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2011 7:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za pine pa uporabljam P0.21 in P0.22, kjer so vezani A/D vhodi. A je mogoče, da A/D vplivata na pravilno komunikacijo?
Nazaj na vrh
g.ergaver
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2011 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uf. Mi je uspelo. Problem je bil v delayih Tv, Tho, Tsu. Splača se naštudirati 2.3 in 2.4 poglavji v DATASHEETu, ki govorita o timingih sprejema in oddaje čipa.

Že sample od sensiriona teh zakasnitev ni upošteval, ali pa je predpostavljal, da bo ura procesorja dovolj majhna, da bo delay med operacijami dovolj velik.
Pa še šlampasti so bili pri branju MSB in LSB podatkov, so zgrešili vrstni red.

Če koga zanima popravek, lahko objavim.

Lp, Gregor
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> ARM arhitektura Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni