www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popoln začetek in nekaj aplikacij ATmega16 (c jezik)

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
žrepko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12
Aktiv.: 3.77
Kraj: Ptuj-Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 06, 2010 9:26 pm    Naslov sporočila:  Popoln začetek in nekaj aplikacij ATmega16 (c jezik) Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Ker sem se tudi sam začel pred kratkim bolj ukvarjati z AVR-ji, sem kar nekaj časa potreboval za iskanje literature.
Odprl sem temo, da vanjo prilepimo koristne napotke, dobre povezave in še marsikaj za lažji začetek.

Ta stran je meni najbolj pomagala pri začetku (c jezik):
http://www2.tech.purdue.edu/eet/courses/referencematerial/atmel/

ali za BASCOM:
http://www.qsl.net/pa3ckr/

Upam, da vas bo več podprlo to temo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sortaj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51
Aktiv.: 3.95
Kraj: Med Vipavo in Štanjelom

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 06, 2010 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

uf...
sem jih našel veliko, shranil pa si nisem vseh:

http://metku.net/index.html?path=articles/microcontroller-part-1/index_eng
http://metku.net/index.html?path=articles/microcontroller-part-2/index_eng2

pa še tukaj jih je "mljawžnt":
http://www.avrfreaks.net/index.php?name=PNphpBB2&file=viewforum&f=11&sid=a660f30730144da1079c1a81f9ddb975

Pa iz datasheet-a sem se največ stvari naučil.
Nekaj časa sem prepisoval razne primere kod, pa je delalo, ni delalo...
Potem sem pa šel lepo po datasheet-u in vpisoval ter bral iz registrov in tako oživel, kar trenutno potrebujem (ADC in PWM)
500

lp, Jernej

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 07, 2010 6:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žrepko, dobrodošel med AVRji.
Preberi tudi ostale teme v tem forumu, boš našel veliko že napisanega.
Nazaj na vrh
žrepko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12
Aktiv.: 3.77
Kraj: Ptuj-Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 20, 2010 4:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ogromno sem že prebral, tudi v reviji svet elektronike (programirajmo c kot profesionalci), ampak mi enostavno noče kapnit v glavo uporaba timerjev.

Bi bil kdo tako dober, da bi napisal kak stavek dva?

Npr: Kak Timer izbrati pri branju tipke oz. prižiganju ledic?
(teh delay_ms(...) imam čez glavo, hočem se naučiti uporabe timerjev)

ATmega16, 8MHz internal oscilator, tipka na INT0, druga na INT1, ledika kjerkoli,...
Nazaj na vrh
sars
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40
Aktiv.: 3.57
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 25, 2011 4:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No tudi jaz sem si danes potegnil iz SE članek programirajmo AVR v C (tako, kot profesionalci)(4), ki piše o uporabi ds18x20 temperaturnih senzorjev. Nekako ne najdem niti ene same dobre besede o članku... Prvo kot prvo je članek napisan tako, kot bi avtor prevedel del datasheeta od senzorja in del cavr manuala in vse skupaj povezal v neko celoto. Nikjer niti enega primera kode ali česa podobnega. Kot drugo piše, da je na prvi sliki narisan potek funkcije main. Ja po moje tudi. Na prvi sliki je enačba za računanje temperature (po vsej verjetnosti samo skopirana iz datasheeta). No za zadnji udarec pa sem prenesel še program iz SE, ki bi se naj navezoval na ta članek (drugega tako ali tako nisem mogel dol potegniti, ker nisem imel dostopa). In zopet glej ga zlomka. V programu ni nikjer ne duha ne sluha o DS18x20! Glede na to, da je potrebno žetone za dolvlek člankov kupiti sem zelo razočaran nad celotno ekipo SE. Nikoli mi ni žal denarja, če se kaj naučim, ampak tole je bil dobesedno stran vržen denar!

Za primerjavo sem si potem potegnil dol še članek o 1-wire za Bascom. Ne moreš verjeti kakšna razlika. Verjetno je to zaradi tega, ker Bascom tudi tržijo. Mene je pa vse skupaj odvrnilo od tega, da bi še kdaj sploh pogledal na njihovo stran! Sramota!!!

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.24
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 25, 2011 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bascom se trži po bistveno nižji ceni, kot kaka profesionalna C orodja za programiranje AVRjev. AVR GCC je zastonj, prava referenca za ta prevajalnik je AVRfreaks forum, dobiš pa za ta prevajalnik na internetu OGROMNO primerov.
Eden je naprimer tale

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sars
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40
Aktiv.: 3.57
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 25, 2011 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mi je že uspelo s pomočjo tujih strani zagnati program, ki tudi izpisuje na LCD samo naštudirati ga moram še do konca. Jezi me samo to, da sem plačal nekaj kar ni uporabno. Drugače pa proti Bascomu sam osebno nimam nič, ker ga tudi nisem nikoli uporabljal in ga zato ne morem ocenjevat.
sraka
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52
Aktiv.: 2.38
Kraj: PMAVs

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 26, 2011 2:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RGorazd je napisal/a:
Bascom se trži po bistveno nižji ceni, kot kaka profesionalna C orodja za programiranje AVRjev
Normalno ! Saj Bascom ni profesionalno orodje.
Bascom je nekaj na kar se ujamejo začetniki, zato ker je start z njim enostaven. To je njegova prednost in žal istočasno tudi slabost.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni