|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zcetrt Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29 Prispevkov: 275 Aktiv.: 1.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 19, 2006 8:30 pm Naslov sporočila: Pic-kvazi vumeter in tažava z motnjami |
|
|
Pozdravljeni.
Igral sem se z AD pretvorniki v picu in naredil kvazi vu meter na ledice, ki se ga veže med zvočnike in vir zvoka (računalnik npr), sprogramiral in bil navdušen .
O kunstrukciji vezij še nimam kaj dosti pojma, se pa učim na napakah, in tu je zopet ena.
Pri visokih frekvencah se mi pojavlja nežno, a nadležno tiho prasketanje, tudi če program ne teče. Celo če odvzamem + napajanja pica, ko pa odmaknem -, je zvok znova kristalno čist.
Prilagam shemo in vezje ter vas prosim za nasvete, kako naj odpravim to minimalno slabost. Seveda pa pridejo prav tudi nasveti o konstrukciji za naprej.
Hvala
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
393.27 KB |
Pogledana: |
66 krat |

|
|
199.2 KB |
Pogledana: |
63 krat |

|
_________________ 4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Feb 19, 2006 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Signal jemlješ z izhoda NF ter ga daješ direkt na vhod AD? Daj zaporedno recimo 10k upor. Sam bi naredil preprost ojačevalec z enim transistorjem. Signal pa bi jemal z predojačevalca.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Ned Feb 19, 2006 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
A nizke frekvence ti zdaj delajo?
Drugače pa mu svetujte, kako naj poveže masi vhoda in celega vezja.
Prasketanje po mojem dobiš preko napajalnika za tvoje vezje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zcetrt Član

|
Objavljeno: Ned Feb 19, 2006 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nizke frekvence delajo, saj to ni bil problem (vzorčim tako, da dobim maksimume 50Hz frekvenc.
Ne vem, če bo napajalnik... Je dokaj kakovosten (elektronika Zajc, 2A), sem pa naredil še kabelček, da napajam preko USB vodila, pa ni nič drugače. Bom poskusil še z uporom, če bo kaj boljše.
p.s.: Prasketanje ni konstantno, prisotno je le pri višjih frekvencah. Ako je tišina, je tišina popolna.
_________________ 4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2006 9:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor se zastopim na PIC-e in A/D pretvornike bi rekel, da A/D pretvornik pravilno pretvarja le napetosti, ki so med 0 in Uref.
Audio signal pa niha med neko +u, 0 in - u. Kaj točno se zgodi ko na PIC pride -u nebi vedel, vsekakor pa bi se je sam poizkušal znebiti.
Za moj ojačevalec sem naredil detektor muzike, s katerim samo preverjam če je muzika prisotna. Zato imam na vhodu vezje, ki napetost močno ojača - prekrmili to napetost potem usmerim, da dobim na vhodu A/D pretvornika impulze, ki jih merim. Z malo spremembe - manjše ojačanje bi bila to rešitev za tvoj problem.
Popačenja moje vezje ne dela, oziroma sam ga ne slišim.
|
 Download |
Ime datoteke: |
shema.gif |
6.77 KB |
Downloadano: |
26 krat |
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2006 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tiskano vezje zgleda lepo za oko.
Manjkajo elektroliti v napajanju na obeh straneh napetostnega regulatorja. Blok kondenzatorji morajo biti prilotani čisto pod pici in pa blizu regulatorja napetosti.
Analogni vhodi so blizu digitalnega dela vezja in niso ločeni z široko maso. Motnje lahko preko presluha udarijo ven iz vezja. Vhodi gredo tudi strahovito blizu kristala. Med analognim vhodom in ostalim delom bi bilo potrebno zaliti maso. Morda na vhodu še kakšna dušilka.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zcetrt Član

|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2006 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore.
Še komentar: Kondenzatorji ob napajanju so bili nadomeščeni z elektroliti (čeprav mi je nekdo v eni izmed prejšnjih tem pripomnil, da so elektroliti prepočasni za odpravo motenj napajanja), pomislek, da bi digitalni signali, ki poganjajo ledice, motili analogni signal pa odpadejo, saj so motnje identične tudi tedaj, ko mikrokontroler ne deluje (mclr na low oz. celo odklopljen plus in priklopljen le minus).
Z negativno napetostjo na AD-ju se nisem obremenjeval, saj je na protoboardu delovalo v redu, prikazujem pa le maksimume napetosti (negativnih napetosti se "znebim" programsko, izgubim sicer nekaj na vzorčenju, a ne bistveno za dotično uporabo). Upam, da s tem ne delam pretirane škode Picu...
Zvečer bom dodal še upore do AD pinov, če bo slučajno kaj bolje (koristili bodo vsekakor, vsaj preventiva pred nepredvidljivim delovanjem Pica).
Končno bom verjetno poizkusil tudi ločiti analogni del vazja od digitalnega, a kot sem omenil, glede na prisotnost motenj ob nedelovanju kontrolerja sumim, da to ne bo odpravilo težav. Razen če...
_________________ 4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2006 2:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
žž
Nazadnje urejal/a jur Pon Feb 20, 2006 3:05 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zcetrt Član

|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2006 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom poizkusil rezati in poročal.
Mclr ni na gnd. Je fizično odklopljen (jp1).
_________________ 4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2006 3:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da je PIC prilotan na vezje in ne gre ven, poizkusi z rezanjem žičk (tiskanine). Najprej napajanje, potem analogni vhod, dokler ne neha prasketati.
Samo mclr na gnd še ne zagotavlja tišine. Če vezico prerežeš ne preveč mesarsko, jo z kapljico lota lahko brez težave popraviš.
Brez elektrolitskega kondenzatorja: sem že večkrat preklinjal, ko ga nisem uporabil.
Tako na oko bi rekel, da se dioda na vhodu PICa (tista, zaradi katere je na vhodu chipa dovoljena maksimalna negativna napetost -0.7 V) začne obnašati kot generator šuma (ali demodulator) pri negativni periodi vhodnega signala. V pic bi morala priti samo pozitivna napetost. Poizkusi na vhod vezja dati germanijevo (majhen padec napetosti) diodo (AA121 ali kaj podobnega). V serijo z vhodom. Ne bi škodile tudi antiparalelno vezane (zener) diode iz vhoda proti masi, da bi porezalo morebitne previsoke analogne signale.
z mclr na gnd sem mislil na to, da še vedno brni če ga daš na nulo. V procesorju gotovo še nekaj miga, tudi če držiš reset na low. Načeloma pa bi moral biti na 5 V ne pa v zraku.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zcetrt Član

|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2006 3:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta z diodo se sliši obetavno.
Samo še nekaj vprašanj: Kakšen je padec napetosti pri omenjeni diodi? (na silicijevi vem, da je nekje 0.5 do 0.6V, zasledil sem še podatek za Schotkyevo-0.2V)
Ali bo sploh prišlo kaj elektrine do AD pinov, saj v mojem primeru niso ozemljeni? Menite, da bo zadostoval tok, ki steče skozi AD pin med konvezijo?
Pogledal sem si datasheet diode, ki si/jo je navedel Jur kot opcijo. Edini podatek, ki bi lahko bil povezan s padcem napetosti, je poraba (power dissipation) 80 mW, kar pa je pri zanemarljivih tokovih dokaj veliko. Verjetno mi niso poznane osnove...
_________________ 4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2006 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Germanijeve diode AA serije se uporabljajo (so se uporabljale) za AM detektorje. Nekaj metrov žice za anteno, kondenzator, tuljava, dioda in slušalke. Nič napajanja, pa je vseeno igralo. Radijski signal je bistveno manjši od avdio signala. Padec napetosti pa je če se prav spominjam okoli 0.1 V. Če je prevelik dogradiš en mini ojačevalnik. Padec napetosti na diodi bi reševal šele po tem, če bo dioda odpravila napako. Glede na to, da je procesor že dobil negativno napetost na vhod ni izključeno da je poškodovan. To je lahko tudi razlog za motnje (samo ugibam).
Power dissipation diode me ne moti. To je največja moč, ki se lahko sprošča na diodi. Pomeni pa samo to, da se je ne da uporabiti za usmernik v napajalniku.
Germanijeve diode imajo v notranjosti izredno fino koničasto žičko zato lahko pri preobremenitvi žarijo kot LED diode ali žarnice (nekaj sekund...). Zaradi menjave tehnologije sem pred leti ves germanij zmetal proč. Mislim pa da se omenjene diode še vedno dobi v trgovinah.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38 Prispevkov: 247 Aktiv.: 1.04 Kraj: LJ/ng
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2006 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem ravno razumel: kaj odmakneš, Zcetrt
Ali je to Stereo vhod/izhod, kar je vezano skupaj? Kje pa imajo vhodi maso?
_________________ LP
Iggy
Nazadnje urejal/a iggy Pon Feb 20, 2006 9:32 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zcetrt Član

|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2006 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odmaknem gnd napajanja, ki je gnd USB-ja (napajam iz računalnika).
Pic ni utrpel škode, saj dela normalno AD pretvornik tudi na protoboardu. Vsaj upam.
_________________ 4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38 Prispevkov: 247 Aktiv.: 1.04 Kraj: LJ/ng
|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2006 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
zcetrt je napisal/a: |
Odmaknem gnd napajanja, ki je gnd USB-ja (napajam iz računalnika).
Pic ni utrpel škode, saj dela normalno AD pretvornik tudi na protoboardu. Vsaj upam. |
Torej tvoji vhodi dobijo maso preko kabla od računalnika/skozi računalnik, preku USBja po kablu na napetostni regulator na tvoje vezje?! Če je tako, poskusi povezati maso vhodov direktno na maso napetostnega regulatorja.
_________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni