|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Apr 12, 2011 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
@protonček:
Kako se zaščitiš proti uničenju diskov?
Tudi pri 100Mbitni mreži ni počasen, če pa želiš hitrejši prenos, recimo na zunanji disk, ga enostavno priključiš preko USB-ja, zmountaš in skopiraš, kar je potrebno.
Da šteka? Ne bi vedel, up time od lanskega julija, brez štekanja!
Kako izgleda, da ne veš, da NAS dela?
Sedaj pa praktično: pri hiši imaš 4 desktope in 7 prenosnikov. Že dodajanje diskov v desktope je nesmisel, saj namesto teh štirih dodatnih diskov sestaviš NAS z redundanco in je BKP rešen za vse. In kot sem napisal, zna NAS početi še kaj drugega! _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Apr 13, 2011 8:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, saj pravim da če imaš laptop (ali več PC-jev), potem je NAS edina varianta. Kako se jaz zaščitim proti uničenju diskov? Kot sem napisal: imam v PCju še drugi disk, ki je namenjen izključno varnostni kopiji podatkov, ki se samodejno izvede ob vsakem izklopu PC-ja. Ni pa to zaščita proti sistemskim napakam, saj eventualni virus lahko uniči tudi podatke na tem disku, zato je nujna občasna kopija na zunanji disk, ki NI vedno priključen na sistem ampak samo takrat, ko se izdeluje kopija.
NAS resda zna še kaj drugega, a NAS kot samostojne enote so ponavadi dragi kot pes. Tukaj je tvoja varianta z Atomom res še najcenejša. sam sem že razmišljal da bi nabavil kak rabljen mini laptop - tisti asus EEE prve serije, 7 colski z flash ramom, (sem imel takega takrat), predvsem ker je njegova poraba zelo majhna - deluje na 7.5V in 1, največ 1.5 A toka. Pa kakšno 16 ali 32 G SD kartico notri in je to to. Moti me namreč da bi uporabljal zunanji HDD, ker se ponavadi nikoli ne neha vrteti - tako se greje (uničuje) in še porablja energijo brez veze. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.96
|
Objavljeno: Sre Apr 13, 2011 9:47 am Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
...sam sem že razmišljal da bi nabavil kak rabljen mini laptop - tisti asus EEE prve serije, 7 colski z flash ramom, (sem imel takega takrat), predvsem ker je njegova poraba zelo majhna - deluje na 7.5V in 1, največ 1.5 A toka. Pa kakšno 16 ali 32 G SD kartico notri in je to to. Moti me namreč da bi uporabljal zunanji HDD, ker se ponavadi nikoli ne neha vrteti - tako se greje (uničuje) in še porablja energijo brez veze. |
Netbooki imajo le 10/100 mrežno, kar zna biti nadležno, če si vajen gigabitne.
2.5" zunanji disk kuri le kak W ali 2, delal bo pa par let 24/7, kar za SD karto ne bi upal rečt.
Sicer pa za nezahtevne uporabnike odlična rešitev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Apr 13, 2011 9:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče res. Ampak nekako mi gre na živce dejstvo da se zadeva vrti 24 ur dnevno, čeprav ga uporabljaš samo desetino časa. Nekateri NAS-i (kot samostojne enote) izključijo diske po določenem času neuporabe. Res pa je nadležno potem čakanje da diski spet stečejo... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.96
|
Objavljeno: Sre Apr 13, 2011 10:04 am Naslov sporočila: |
|
|
V domači kišti imam par diskov, ki imajo že krepko prek 40.000 obratovalnih ur, torej par let vrtenja 24/7. Poleg tega se disk bolje počuti na konstantni delovni temperaturi, ne pa z neprestanim zaganjanjem in ugašanjem...
Pa ok, stvar osebnega prepričanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
darko32 Član

Pridružen-a: Pon 24 Maj 2010 22:27 Prispevkov: 151 Aktiv.: 0.82 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Maj 30, 2011 8:29 pm Naslov sporočila: Re: Kam bi lahko shranil podatke, ko na novo nalagam windows |
|
|
pavsi95 je napisal/a: |
Na novo bi naložil windowse, pa ne vem kam shraniti podatke, da bi za to uporabil zunanji trdi disk je brez veze, ker imam 1 tera trdi disk, zasedenega pa imam 500 giga, ali obstaja, da bi za čas nalaganja to naložil na internet ali kaj takega |
To je možno rešiti tako, da se vgradi v računalnik pomožni disk. Če je kontroler ATA 100 zaseden z CD ali DVD pogonom se ga izključi in priključi drugi disk ATA 100.
Čepa je SATA, pa se ga priključi preko SATA kontrolerja če je prost in priključi napajalni kabel.
VENDAR TUKAJ JE POTREBNO PAZITI, DA JE RAČUNALNIK IZKLJUČEN IZ OMREŽJA.
NAto pa se računalnik zažene in z ustreznim programom prekopira vse podatke, katere želiš rešiti. Ta poseg je primeren, če gre za večjo količino prenosa podatkov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni