Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
hahalolek Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2010 11:49 Prispevkov: 199 Aktiv.: 1.09 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Sob Apr 16, 2011 7:35 pm Naslov sporočila: Čudni ''signal'' na osciloskopu |
|
|
Ko sem vključil osciloskop se mi prikazuje kot da bi bil nek signal ampak sonda ni na nič priključena. V sondi pa ni težava saj sem jo odstranil pa še vedno isto.
To ne dela vedno. Največkrat pa na CH1 ko približam roko stikalu s katerim menjaš V/cm.
Je kaj narobe s osciloskopom?
SLIKE:
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.68 MB |
Pogledana: |
6 krat |

|
|
2.38 MB |
2 krat |

|
_________________ Lp Blaž
Prvi poklic na svetu je bil električar. Še preden je bog rekel naj bo luč, so oni že kable napeljevali. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Apr 16, 2011 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva izgleda že kar stara.
Jaz bi preklopniku najprej privoščil nekaj kontakt spreja.
Sigurno so kontakti že precej oksidirani, sploh če je bil kje na bolj vlažnem.
Vsekakor pa NE z WD40, če kontakt spreja nimaš pri roki..
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hahalolek Član

|
Objavljeno: Sob Apr 16, 2011 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom jutri pogledal če imamo kontaktni sprej doma.
Še eno vprašanje o merjenju s osciloskopom.
Ali lahko meriš direktno iz nekega napajalnika? Npr. da daš na izhod napajalnika sondo. Če ne sem razmišljal da bi potem dal nek upor čez izhod in potem meril vzporedno z uporom.
Prvi poklic na svetu je bil električar. Še preden je bog rekel naj bo luč, so oni že kable napeljevali. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Apr 16, 2011 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
10:1 sonde za osciloskop zdržijo do 500V napetosti. Vprašanje je kakšna je tvoja sonda.
Vedeti moraš, da je osciloskop preko šuko vtičnice vezan na ničlo ali ozemljen. Zato je treba paziti kam priključiš maso sonde saj lahko, če je merjeni vir napetosti tudi ozemljen, povzročiš kratek stik. Vedno veži mase skupaj in sondo na vir napetosti.
Vzporedni upor samo bremeni vir in za samo meritev je pomemben samo, če želiš opazovati napetost na obremenjenem viru.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sob Apr 16, 2011 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem zakaj upor? Saj imaš sondo vednar. Ponavadi pa moraš napajalnik priključiti brez ozemljitve.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hahalolek Član

|
Objavljeno: Sob Apr 16, 2011 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če sem prav razumel moram samo odstranit ozemljitev iz napajalnika da ni povezan s ozemlitvijo v vtičnici.
Sonda je pa taka:
|
2.55 MB |
7 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Apr 16, 2011 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mnogi switcherji ozemljitve že tako ali tako nimajo. Nujno pa rabiš ločilni trafo, če misliš kaj meriti na primarni strani take naprave ali pa bo velik bum.
Npr počilo bi brez ločilnega transformatorja že tisti trenutek, ko bi spojil maso sonde in npr. - pol na elektrolitskem kondenzatorju na vhodu v switcher, če je le ta pod omrežno napetostjo (tudi v primeru če je priklopljeno čez enopolno stikalo, ki se nahaja v vodu nule).
Če bi poenostavil in osciloskopu odklopil ozemljitev in tako prišparal pri ločilnem transformatorju, bi v zgoraj omenjenem primeru na ohišje osciloskopa spravil fazo, ne glede kako je obnjen vtikač naprave na kateri se meri (zaradi graetza), kar je lahko smrtno nevarno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hahalolek Član

|
Objavljeno: Sob Apr 16, 2011 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz nimam switcherja. Z napajalnikom sem mislil napajalnik ki smo ga naredili v šoli pa me je malo zanimalo kaka je kaj napetost
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Apr 16, 2011 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dokler boš ostal na sekundarni, nizkonapetostni stran,i bo načeloma šlo brez ločilnega transformatorja. Načelom zato ker je meni že reklo bum zaradi nekvailtene izdelave polnilca telefona (pač CE roba), ki je prebil med primarjem in sekundarjem, ko sem priklopil maso osciloskopa na maso nizkonapetostnega dela.
Ko te bo zamikalo pomeriti kaj, kar je na potencialu omrežne napetosti, pa brez ločilnega transformatorja nikar.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Apr 16, 2011 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
No ja saj več kot faktorja valovitosti ne moreš določit. Ti kar priklapljaj na izhod usmernika.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Apr 16, 2011 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko bo pa tudi preveril, če mu napajalnik slučajno ne niha. Saj veš kako je s tem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Apr 16, 2011 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
borber je napisal/a: |
Lahko bo pa tudi preveril, če mu napajalnik slučajno ne niha. Saj veš kako je s tem. |
Sedaj vem.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Apr 16, 2011 11:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
No ja saj več kot faktorja valovitosti ne moreš določit. Ti kar priklapljaj na izhod usmernika. |
Iz druge teme.
PZUFIC je napisal/a: |
borber je napisal/a: |
Kaj je že to osciloskop? |
Tako mimogrede ga nimam.
Res pa ne vem zakaj je treba vedno nekoga, ki sprašuje v dobri veri potlačiti. |
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Apr 17, 2011 12:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Na sliki je sonda 1:10 kar pomeni, da bodo opazovani signali na osciloskopu 10x manjši kot v resnici. S tako sondo lahko (teoretično) meriš 10x višjo napetost kot jo prenese osciloskop na vhodu. V praksi pa lahko tudi sondo skuriš
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|