|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rimci Član

Pridružen-a: Sre 30 Apr 2003 19:01 Prispevkov: 461 Aktiv.: 1.94 Kraj: Prekmurje
|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2005 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen
No stvar je taka. Za programiranje PIC-a uporabljem software IC Prog 1.05C in v kolikor v konfiguracijskih nastavitvah izberem za oscilator PL, XT ali HS mi kvarc "zaniha", v kolikor pa izberem RC svtar ne deluje. Kateri oscilator bi naj bil izbran? Nadalje pa je problem da vseeno ne dobim nobenega izpisa na displej. Sicer vidim da je aktivna prva vrstica na displeju, kateri lahko spreminjam kontrast, vendar izpisa frekvence pa ni. Za preizkus imam na vhodu vezan oscilator narejen z NE555. Prosim za nasvet kaj bi lahko bilo narobe.
hvala
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Jul 20, 2005 5:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Izberi XT, ta je za kvarc oscilator. RC je za RC oscilator (upor in kondenzator).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.64 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Sre Nov 30, 2005 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
mislim, da si bom tudi jaz naredil tale frekvenc meter
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.64 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Čet Feb 23, 2006 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam sledeči problem. Izdelal sem si ta frekvenc meter, a mi zadeva noče delat. Na LCD-ju se vidijo samo temni kvadratki če spreminjam kontrast. O številkah pa ne duha ne sluha. Imam vprašanje tudi glede kode za PIC-a za 2x8 LCD. V navodilih med drugim piše tudi:
;* Scroll through your code and locate "Shift".
;* Paste the following code starting with "Shift" and ending
;* just before the first "sub" command.
Zanima me ali moram odstoječo kodo prepisati s to, ali pa to samo dodam. Na programiranje PIC-ev se ne spoznam. Izdelal sem si JDM programator in sprogramiral pic s .HEX kodo ki je v priponki. Program je vpisan, ker mi napiše, da je vse vredu. Ko preberem kodo s PIC-a je noter. Številke mi ne kaže niti na prvi polovici LCDja kot se je to nekaterim dogajalo. Izdelal sem že tri TIVe z različnim razporedom elementov od elementa C5 naprej. Vedno je bil enka rezultat. A mogoče kdo ve kaj sem lahko naredil narobe? prosim za pomoč!
Aja pa še mogoče pomemben podatek. LCD je PVC160101 in namesto PIC16F84 sem vzel PIC16F84A-04/P.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2006 2:12 am Naslov sporočila: |
|
|
kaj res noben ne ve?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.36 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2006 8:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Če si vpisal .hex ki je pripet zgoraj bi moralo preizkušeno delati. Prazen LCD (oziroma temnih prvih 8 znakov) lahko pomeni, da program ne teče (poglej nastavitve pri programiranju - oscilator, wdt?) ali pa je s povezavo LCD-ja narobe nekaj. Če je s tiskanino vse OK bi moralo steči.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2006 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da bom poleg tega frekvenc metra še doktoriral. Ko mi zadeva
že v tretje ni hotela delat, sem se odločil, da bom v P-CADu na novo
narisal shemo in TIV. Shemo sem narisal identinčno originalni, še nove
elemente sem si naredil. Nato sem po njej narisal še TIV. Ko sem ploščico
zjedkal, sem se z veseljem lotil spajkanja. Nato sem povezal še LCD.
Naslednje kar sem storil je, da sem na novo sprogramiral PICa s kodo
WCT5.hex, ki je pripeta takoj na začetku. Za programiranje uporabljam
program IC-PROG in JDM programator. V programu sem izklopil WDT (ni bilo
kljukice) in vklopil PWRT (kljukica). Ker uporabljam PIC16F84A sem seveda
nastavil na ta IC in za oscilator nastavil XT. Na koncu sem kodo še enkrat preveril (Verify) čeprav
to program naredi avtomatsko, ko sprogramira IC. Program se je ujemal.
Nato sem PICa vstavil v frekvenc meter in ga priklopil. Na moje začudenje
je LCD spet bil prazen. (prvih 8 kvadratkov črnih). Ker na vhodu ni bilo signala,
sem mislil, da je krivo to. Zato sem ga pripeljal na vhod, vendar to ni ničesar
spremenilo. Ko nisem več vedel kaj bi še lahko bilo narobe, sem še enkrat pomeril
napetosti na nogicah, ki so sledeče:
74HC132: 7 pin GND
15 pin +5.08V
PIC: 4 in 14 pin 5.08V
5 pin GND
LCD: 1 pin GND
2 pin 5.08V
3 pin 0-0.90V (odvisno od pozicije potenciometra)
na vseh ostalih pinih ni bilo napetosti (meritve sem delal brez vstavljenih čipov)
Edino kar bi še lahko bilo narobe je kristal. Ko sem v trgovini nabavljal elemente
sem rekel samo naj mi da kristal 4MHz. Na njem piše CQ4.000(pika je na sredini vrstice)
in je velikost cca 10X3 mm.
Vprašanja:
-Ker se očitno program ne zažene me zanima, ali je pomembno kak kristal uporabim
-kakšno napetost je potrebno pripeljati na 14 pin 74HC132 (v originalu to ni označeno 5 ali 9V)
-prosim, če ima kdo še kakšen zrisan TIV naj ga pripne, da ga lahko primerjam
-s kod ste vzeli signal za frekvenc meter
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.36 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2006 2:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole nima zveze z vhodom. Bom popoldne spravil skupaj za test, pa se bo videlo. Tiskanino moram poiskat, vendar je po moje lahko samo z vpisom programa nekaj narobe.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Feb 28, 2006 3:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poizkusi oscilator nastaviti na HS. Po priročniku je meja med XT in HS 4 MHz. Vse 4 MHz kristale poganjam pod HS, pa ni bilo nikoli problema.
Na en pin PICa priključi upor in led diodo. Na začetku programa vklopi led diodo (BSF instrukcija nad pravim bitom). Če dioda ne dela, je zadeva že na začetku problematična. Kvarc z tako oznako bi moral biti dober. Kakšna pa sta kondenzatorja ob kvarcu? Biti morata tam nekje do 27 pF. Če je napačna velikost (100 nF) ne bo osciliralo. Ali je MCLR na 5V?
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

|
Objavljeno: Sre Mar 01, 2006 12:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kondenzatorja ob kvarcu sta ob pinu 15 22pF ob pinu 16 pa 10pF oba keramična. Na MCLR je napetost 5.08V. Res ne vem, kaj bi lahko bilo narobe. Namesto upora 820k pa sem dal 910k (nisem imel drugega), vendar je ta upor na vhodu frekvenc metra, tako da na pica ne bi smel vplivati.
Pa še to. Ali je mogoče lahko kaj narobe s programatorjem? Naredil sem si tistega iz knjige Programirajmo PIC mikrokontrolerje. Meni se zdi da dela normalno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Mar 01, 2006 1:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni nemogoče, da je crknil PIC. poizkusi z drugim. Preizkusi chip tako, da gor priključiš kvarc, dva kondenzatorja, na en pin (output) daj upor z led diodo. Diodo prižgi z softwerom. Na MCLR daj z 10 k upor na plus in z elko 10 uF na minus (klasičen reset). To bo stestiralo hardware (vezje) in programator. Če bo to delalo, nadaljuj z frekvencmetrom. Če nekaj ne dela, je najbolje poizkusiti z najbolj primitivno kombinacijo. Z tem izločiš najbolj trapaste napake. Si prepričan, da imaš procesor config word pravilen? Ali ti napajalnik daje gladko DC napetost? Voltmeter lahko kaže 5 V, napetost pa ima trip na 20 ms (na primer pokvarjena dioda v gretzu, pa premajhen elko)...
Z programatorjem nekaj zapiši v chip in preberi nazaj. Preveri, če so config biti v nazaj prebranem enaki.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

|
Objavljeno: Sre Mar 01, 2006 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem kaj je procesor config word. Po moje je pravilen, ker so drugi že izdelali ta frekvenc meter in jim je delal z original pripetim programom. Sem pa že razmišljal o tem, da bi na PICa probal vezat led diodo in ga preizkusil če je sploh še dober. Napetost je regulirana z LM78L05.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Sre Mar 01, 2006 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole sem postavil na hitro na testno ploščo za preizkus. Pripet wct5.hex nima vpisanega config-a. Treba je v programatorju izbrat XT oscilator in odstraniti kljuko iz WDT. Pic potem steče brez problema. Lahko pripnem sliko, čeprav kaj dosti ni videti.
Lp, Frenki
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
165.45 KB |
Pogledana: |
165 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

|
Objavljeno: Sre Mar 01, 2006 6:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole je vse skupaj res zelo čudno. Za oscilator izberem XT, izklopim WDT in kodo zapišem na PICa a kljub temu ne dela. Frenki, a še imaš mogoče TIV od tvojega F-metra? Lahko, da pri izrisu delam neko napako. Se opravičujem, da sem tako tečen, toda ne vem kam drugam naj se obrnem, ko ne vem prav dosti o programiranju PICev.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Sre Mar 01, 2006 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom pogledal, medtem pa pripni tvojo verzijo - mogoče se bo videlo kaj.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni