|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gaborp Član

Pridružen-a: Sob 16 Jul 2005 9:54 Prispevkov: 63 Aktiv.: 0.27 Kraj: Škofja Loka / Tržič
|
Objavljeno: Čet Feb 23, 2006 10:27 pm Naslov sporočila: Uporaba GSM aparata kot SMS server |
|
|
Živjo!
Zanima me ali je kdo poizkušal, ali vsaj kaj ve o uporabi GSM aparata kot modem.
Rad bi si izdelal SMS Gateway za SMS sporočila, ki bi ga uporabil za obveščanje administratorja spletne strano o napakah, ...
Vem da komunikacija PC - GSM modem poteka preko AT komand. Ali mi kdo zna na kratko razložiti ali predlagati literaturo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20 Prispevkov: 460 Aktiv.: 1.94 Kraj: Radomlje
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2006 1:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem pred časom naredil nekaj podobnega. Google izpljune cele gore literature, tako da glede tega ne bo problema. Ti pa svetujem, da če je le možnost uporabiš telefon, ki podpira tekstovno pošiljanje sms-ov, ker je s PDU kodiranjem sama "štala". Ne vem kako je s to rečjo danes, a pred štirimi leti je bilo precej težko dobit tak telefon.
Lp, Matic |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2006 2:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Gnokii naprimer? Z njim imam samo pozitivne izkušnje. Uporabljam sicer že nekoliko predpotopno verzijo, ampak dela povsem b.p.
Koda: |
@linux:~ > gnokii --version
GNOKII Version 0.3.3_pre8-gold_2001_07_16
Copyright (C) Hugh Blemings <hugh@linuxcare.com>, 1999, 2000
Copyright (C) Pavel Janík ml. <Pavel.Janik@linux.cz>, 1999, 2000
Built 07:57:37 Sep 3 2001 for auto on /dev/ttyS0
@linux:~ >
|
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3359 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2006 9:16 am Naslov sporočila: Poslal sem na SE |
|
|
Naredil sem program, ki sprejema in pošilja SMS-e preko GSM aparata Siemens C35i. Dela na ATMEL-u 89S8252. Program je narejen v BASCOM-u 8051. Dela seveda v PDU formatu, ker 'ta mali gsmček' ne pozna tekst formata.
Program sem poslal na SE, z obširnim tekstom in pojasnili. Bodo objavili enkrat v prihodnjosti, so dejali. _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2006 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
SMS Server Tools:
http://smstools.meinemullemaus.de/
Dokaj zanimiva zadeva, saj zna SMS-e sortirat tudi po različnih operaterjih (n.pr. če je namenjen nekomu v Mobitelovem omrežju, potem ga pošlje preko mobitelovega gsm-modena, če Simobilu, potem preko njega itd...) - funkcija sicer počasi umira zaradi prenosa številk med operaterji
Preprost za uporabo, vse kar je potrebno narediti je to, da v ustrezen direktorij skopiraš formatirano txt datoteko s sporočilom in tel. številko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gaborp Član

Pridružen-a: Sob 16 Jul 2005 9:54 Prispevkov: 63 Aktiv.: 0.27 Kraj: Škofja Loka / Tržič
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2006 7:40 pm Naslov sporočila: Re: Poslal sem na SE |
|
|
vilko je napisal/a: |
Naredil sem program, ki sprejema in pošilja SMS-e preko GSM aparata Siemens C35i. Dela na ATMEL-u 89S8252. Program je narejen v BASCOM-u 8051. Dela seveda v PDU formatu, ker 'ta mali gsmček' ne pozna tekst formata.
Program sem poslal na SE, z obširnim tekstom in pojasnili. Bodo objavili enkrat v prihodnjosti, so dejali. |
Ali bi mi lahko posredoval na mail. Projekt je zaenkrat še v idejni fazi. Trenutno niti nevem ali sem ga zmožen pripeljati do konca, zato bi mi kak primer, še posebej pa pojasnila zelo, zelo pomagala.
L.P. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3359 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2006 9:37 pm Naslov sporočila: Ali je to tvoj prvi projekt? |
|
|
Ali je to tvoj prvi projekt? No, vsaj malo izkušenj bi že moral imeti, recimo o tem, kako vklapljati kak rele ali led diodo, kako brati kak senzor, ali tipko z mikroprocesorjem.
Če imaš toliko izkušenj, bi moralo zadostovati. K temu se doda le še že od mene napisanepodprograme za branje in pošiljanje sms-ov, in seveda povezava mikroprocesorja z gsm telefonom. In to ni nobena raketna znanost.
Vsebine, ki sem jo poslal v objavo, ne razpošiljam okrog, vse dokler imam upanje in obljubo, da bodo objavili. Mislim, da bi to bilo nelojalno. Ko bo pretekel čas, ki si ga predstavljam smiselnega in zadeva še ne bo objavljena, bom stvar enostavno objavil na forumu. _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gaborp Član

|
Objavljeno: Pet Feb 24, 2006 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z vsem tem, kar si naštel imam nekaj izkušenj. Problem je v mojem znanju VB ali C#. Aplikacija, ki sem si jo zamislil naj bi tekla na PC-ju, na katerem je ASP.NET server. Sicer imam tudi s tem dvema programskima jezikoma nekaj izkušen, s katerimi se pa nebi preveč hvalil.
Glede posredovanja tvojega programa te čisto razumem, pravzaprav sem tvoj odziv pričakoval. Prejšnji post sem napisal zelo nahitro, zaradi česar je moja prošnja izpadla nekoliko preveč "vsiljivo".
V tvojem postu so me bolj kot sam program zamikala pojasnila, s samo izvedbo se imam namen ukvarjati sam. Sem namreč mnenja da se iz kopiranih stvari sicer naučiš veliko, a še zdaleč ne toliko kot če se s problemom ukvarjaš sam.
Upam, da bodo tvoj prispevek objavili v kratkem, vendar te vseeno prosim, če mi lahko razložiš vsaj zgredbo PDU-ja, ali priporočaš kakšno stran na internetu. Eno na to temo sem našel, vendar je za moje pojme bolj skopa. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2006 12:27 pm Naslov sporočila: OK. |
|
|
O tem, kar te zanima, sem v članku takorekoč najmanj pisal. V glavnem sem pisal, kako si ljudje s pomočjo mojih podprogramov lahko narede z SMS-i vodeni avtomat. In en primer je zraven, bogato komentiran. O prevajanju PDU kode takorekoč nič.
Če imaš namen PC povezati z GSM telefonom, je zadeva, kar se hardware-a tiče še enostavnejša: Potrebuješ kabel, ki GSM aparat poveže z serijskim portom. Ta kabel je bil za SIemensa kar precej drag, (6000.- SIt) seveda, je v tem kablu tudi čip, nekaj podobnega MAX232.
Potem na PC-u startaš terminal emulator, priporočam, Bray-evega, ki ga je naredil in dal v uporabo član tega foruma Bray (glej http://bray.velenje.cx/ )
Hvala ti Bray!
Potem potrebuješ seveda priročnik AT komand, morda
http://www.cellular.co.za/at_etsi.htm
ali kaj podobnega in potem pošiljaš s pomočjo terminalemulatorja GSM-u ukaze in opazuješ njegov odzviv. S tem postaneta z GSM aparatom družabnika.
Seveda pa te čaka prevajanje kode PDU v tekst in viceversa. Ni raketna znanost, je pa dovolj sitno. Kako izgleda koda, dobiš preko googla cel kup dokumentov, če vtipkaš kot argument iskanja PDU Format.
Če boš potreboval pomoč, ko boš prišel tako daleč, sem ti voljan pomagat, a jaz ne vem nič o programiranju PC-a, in tu boš ti mene kaj naučil. Velja?
Pozdrav _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jurem Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53 Prispevkov: 408 Aktiv.: 1.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2006 7:47 pm Naslov sporočila: Re: Poslal sem na SE |
|
|
vilko je napisal/a: |
Program sem poslal na SE, z obširnim tekstom in pojasnili. Bodo objavili enkrat v prihodnjosti, so dejali. |
Hoj,
članek bo objavljen v naslednji (marčevski) številki.
Lp
Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Feb 25, 2006 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gaborp zakaj boš pravzaprav z mikrokontrolerjem telovadil, če je namen aplikacije
Citiram: |
... Gateway za SMS sporočila, ki bi ga uporabil za obveščanje administratorja spletne strano o napakah, ... |
Tole mi nekako ne gre skupaj. Če je govora o nadzoru web strežnika, so pa ja na voljo kake bolj elegantne rešitve, kot je še dodatni vmesnik z mikrokontrolerjem.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Ned Feb 26, 2006 10:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam s tistim, kar je napisal Frenki.
Rešitev z dodatnim CPU-jem le zato, da bi lahko pošljal SMS sporočila iz PC računalnika me asocira na fičkota, ki vleče tovornjak
Sicer bi jaz sem pripel svoje knjižnice v C-ju, toda vprašanje je kaj bi ti sploh pomagale, če še teh osnovnih pojmov nimaš razčiščenih (moje pa še dokumentirane niso )
V Monitorju julij-avgust 2004 (dobi se tudi v pdf obliki na njihovem CD-ju, ki je občasno pripet reviji) imaš tudi članek na to temo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Ned Feb 26, 2006 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Proteus je napisal/a: |
V Monitorju julij-avgust 2004 (dobi se tudi v pdf obliki na njihovem CD-ju, ki je občasno pripet reviji) imaš tudi članek na to temo. |
Proteus na tole se niti spomnil nisem, čeprav sem takrat članek bral. Kar nekaj revij je dostopno v Monitorjevem arhivu. Omenil si pa verjetno tale članek?
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Ned Feb 26, 2006 11:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Točno tale ja
Meni je v spominu ostal, ker je SW napisan za Linux. Takrat, ko sem ga bral pa sem se ravno učil, kako komunicirati s serijskim portom pod Linuxom (takrat vsak zgled prav pride ) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frke Član

Pridružen-a: Ned 18 Sep 2005 14:41 Prispevkov: 212 Aktiv.: 0.89 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Ned Feb 26, 2006 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
V linuxu sem naredil preprost vmesnik, ki omogoča naslednje:
- izvedbo poljubne skripte ali ukaza na računalniku (npr. start/stop določenega servisa, pridobitev poljubnega statusa, pridobitev podatka iz baze podatkov...)
- povratni SMS glede na poslano ključno besedo
- pošlji sms ob določenem času
Zadeva je dokaj preprosta, primerna za začetnike, ki so se pripravljeni učiti.
Uporabil sem naslednje:
Hardware:
- gsm aparat siemens C45
- kabel za povezavo siemens C45 in PC preko serijskega porta
- polnilec za siemens C45, drugače je zadeva funkcionalna samo toliko časa, kot vam zdrži baterija (polnilec in kabel uporabljata isti vmesnik aparate zato semjih povezal z drubnimi žičkami)
- sim kartica kateregakoli operaterja z možnostjo pošiljanja smsov
- računalnik z linuxom
software:
paket gsmlib http://www.pxh.de/fs/gsmlib/download/
preprosta ali komplicirna skripta za pošiljanje smsov
Postopek:
1. na računalnik namestiš gsmlib knjižnico. najrej je downloadš in instaliraš. Sam imam nameščen centos linux, zato sem to instairal kot rpm pakat. Kot uporabnikroot to izvedeš z ukazom:
2. na računalnik preko kabla in serijskega porta priključiš gsm aparat in se prepričaš, da dela. Priporočam izključitev gesla za SIM kartico.
Ukaz, ki vam izpiše status aparata je sledeč:
/usr/bin/gsmctl -b 19200 -d /dev/ttyS0 all |
Obrazložitev: -b 19200 - hitrost komuniciranja je pri siemensu c45 določena na 19200 bit/s
-d /dev/ttyS0 v mojem primeru je aparat priključen na /dev/ttyS0 ali prvis serijski port (com1)
all - izpiše vse podatke
3. Poskusite poslati prvo sms sporočilo. To naredite s to skripto. Vse tri vrstice shranite v datoteko in jo poženite. xxxxxx nadomestite s pravilno številko.
kom="Moje prvo sporocilo"
gsm="+38641xxxxxx"
echo "$kom" | gsmsendsms -d /dev/ttyS0 -b 19200 "$gsm" |
Če dela, potem ste že čisto pri koncu.
4. Sedaj še končna funkcionalnost:
Citiram: |
gsmsmsd -d /dev/ttyS0 -b 19200 --spool /home/franc/gsm/outgoing -f --store [slovenščina je zame španska vas] --action
/home/franc/gsm/prog |
Urednik: [slovenščina je zame španska vas] je potrebno nadomestiti s s in m pisano skupaj in to pomeni, da je potrebno smse brati iz sim kartice.
Program samodejno pošlje vse datotke kot sms sporočila, ki se nahajajo v spool direktoriju /home/franc/gsm/outgoing Po pošiljanju datoteke izbriše. sms je oblikovan z dvema vrsticama: telefonsko številko v obliki +38641xxxxxx in vrstico s sporočilom.
Drugi del je akcija na prejet sms. Ob vsakem prejetem smsu se sproži skripta /home/franc/gsm/prog
ki lahko vsebuje karkoli vam je drago.
v mojem priimeru je bash skripta že kar komplicirana:
#!/bin/bash
#ključ je prva beseda v sporočilu, ki je lahko poljubno dolga, lahko se začne s presledki
# vse ostalo je vsebina ključa
gsm=/home/franc/gsm
# tu se zapišeje vhodni smsi
doma=/home/franc/gsm/incoming
#od tu se pošiljajo izhodni smsi
spool=/home/franc/gsm/outgoing
# standardni vhod brez praznih rstic preusmreimo v unikatno datoteko
cat - | sed '/^$/d' > $doma/inboxsms$$
posilja=$(grep -E "(^Originating address:.*)" $doma/inboxsms$$ | sed 's/^Originating address: .\(...........\)./+\1/g')
kljuc=$(grep -E "(^User data:.*)" $doma/inboxsms$$ | sed "s/^User data: '\([a-zA-Z0-9]*\) *\([-\ a-zA-Z0-9.();?!#%&/=@<>{},_]*\)'/\1/g")
vsebina=$(grep -E "(^User data:.*)" $doma/inboxsms$$ | sed "s/^User data: '\([a-zA-Z0-9]*\) *\([-\ a-zA-Z0-9.();?!#%&/=@<>{},_]*\)'/\2/g")
# sedaj poženem program, ki je enak ključni besedi
case "$kljuc" in
Oglas|OGLAS|oglas)
prog="$gsm/oglas";
;;
Oseba|OSEBA|oseba|Osebe|OSEBE|osebe)
prog="$gsm/osebe";
;;
*)
prog="$gsm/ostalo"
;;
esac
echo "$posilja" > $doma/smsout$$
# poženemo izbrani program in rezultat dodamo odhodnemu sporočilu.
#$prog "$vsebina" >> $doma/smsout$$
odgovor=$($prog "$vsebina")
echo "$odgovor" >> $doma/smsout$$
# po potrebi lahko smse zapisujemo v bazo
#zapišemo prejeti sms v bazo prejetih sporočil
vpis_sql="insert into sms (posilja, besedilo, odgovor) values('$posilja', '$prog $vsebina', '$odgovor');"
vrni=$(mysql -B -u db_user -ppassword -D ime_baze -e "$vpis_sql")
#Sporočilo odrežemo na 160 znakov, izbrišemo tabulatorje in prazne vrstice in dodamo na konec sporočila, ki smo ga prejeli
head -c 164 $doma/smsout$$ | tr '\t' ' ' | sed '/^$/d' >> $doma/inboxsms$$
# in ga skopiramo vrez praznih vrstic v spool direktorij za pošiljanje.
head -c 164 $doma/smsout$$ | tr '\t' ' ' | sed '/^$/d' > $spool/smsout$$out
|
Še lažje bo, če za to uporabite kakšen drug jezik, ki vam je bolj domač (php, c, pearl...)
Opozorilo:
preprečite pošiljanje na številke 2929, 1919 oz. druge številke, ki samdejno odgovarjajo, da se ne boste vzpostavili krožnega pogovora, ki kar nekaj stane...
lp,frke |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni