Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
noname Član

Pridružen-a: Tor 28 Nov 2006 19:10 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.98 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Apr 24, 2011 3:33 pm Naslov sporočila: TV Iskra - problem |
|
|
Pozdravljeni,
prosim za pomoč imam težavo z starim CRT televizorjem Iskra. Ko pritisnem tipko za vklop napajanja na spredni strani na tiskanem vezju televizorja slišim piskajoč zvok, standby led se ne prižge. Zanima me če je to kak standarden problem, da vem vsaj kje približno iskati napako. Sem prelistal obstoječe teme glede težav z televizorji pa nisem zasledil podobnega problema.
Lp Uroš
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.67 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Ned Apr 24, 2011 6:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Če se piska napajalnik, je verjetno na sekundarju kaj v stiku. Ponavadi kakšna usmerniška dioda ali elektrolitski kondenzator. Preveri tudi končni horizontalni tranzistor, in ker je TV star, bi lahko bili suhi tudi kakšni elektroliti.
Napiši še model TV-ja.
LP, Matic
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Apr 24, 2011 6:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kateri Iskra TV ? Tip ?
Namreč, jih je kar nekaj različnih tipov in verjetno bi raje dobil konkreten odgovor kot splošen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noname Član

|
Objavljeno: Pon Maj 02, 2011 12:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni se opravičujem da nisem takoj odpisal. TV je od dedeja in nisem imel prej časa da bi pogledal podatke.
Slike v prilogi.
Lp Uroš
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.17 MB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
1.37 MB |
6 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noname Član

|
Objavljeno: Pon Maj 02, 2011 3:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni, res je BEKO šasija. Shemo imam. Po premerjanju izhodnih napetosti stikalnega napajalnika sem prišel do ugotovitve da se standby led ne prižge zaradi okvare tranzistorja BU508DF v horizontalnem sklopu. Po odstranitvi tega tranzistorja se standby led prižge.
Zanima me kaj še naj preverim pred menjavo tranzistorja, predvidevam da ni opovedal kar sam od sebe.
LP Uroš
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Pon Maj 02, 2011 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveri driverski del BU tranzistorja (predvsem upore in kondenzatorje in morebitne hladne spoje) in par nF 1600V kondenzator med kolektorjem in maso BU tranzistorja (sheme še nisem vlekel dol, zato splošen opis).
Če bo vse v deklariranih mejah, odstrani pokvarjen tranzistor (ne vgradi še drugega) in na napajanje horizontale (pred VN transformatojem) priklopi 60W klasično žarnico, drug pol žarnice pa na maso.
Potem pa vklopi. Če bo žarnica svetila in bodo napetosti iz napajalca normalne in stabilne, je napajalnik v redu. Če je TV dovolj pameten, se bo izklopil enako kot če bi bilo z napajalcem nekaj narobe in zato ta test ni najbolj zanesljiv.
Preveri še, če se pokvarjeni tranzistor ni pregreval zaradi slabega hlajenja ali pa je bila morebiti napetost iz napajalca previsoka. Mora biti nastavljena točno po specifikaciji. Če je napetost previsoka. menjaj trimer za nastavitev napetosti in elektrolitske kondenzatorje v napajalcu, tudi tistega ki ima samo 1uF ali tam nekje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jens Neznanec

Pridružen-a: Tor 03 Maj 2011 6:07 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: China
|
Objavljeno: Tor Maj 03, 2011 10:07 am Naslov sporočila: Dobra ideja! |
|
|
Zdravo!
Ponavadi kakšna usmerniška dioda ali elektrolitski kondenzator. Preveri tudi končni horizontalni tranzistor, in ker je TV star, bi lahko bili suhi tudi kakšni elektroliti.
Poglej tukaj:http://www.goodluckbuy.com/electronics/diy-parts.html
_________________ Kitajske Li-ionska baterija na debelo.
www.wtobase.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noname Član

|
Objavljeno: Tor Maj 03, 2011 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
omenjeno sem pregledal vse je zaenkrat ok razen BU508DF kot sem že v začetku omenil.
Še kakšne ideje ?
Lp Uroš
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Tor Maj 03, 2011 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveri še diode v tokokrogu VN transformatorja.
Če po preverjanju ne bo najti drugih napak, pa zamenjaj BU tranzistor (pazi, da kupiš ustreznega, črke se morajo ujemati) in obvezno nanesi novo pasto na njegov hladilnik. Potem pa vklopi in bo kar bo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noname Član

|
Objavljeno: Sre Maj 04, 2011 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Našel še eno prebito diodo. Zamenjal diodo in tranzistor. TV se prižge vendar je tukaj nov problem. Več se vidi na sliki v prilogi.
LP Uroš
|
1.93 MB |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sre Maj 04, 2011 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveri napetosti iz napajalca, potem pa elemente v O-W korekciji.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noname Član

|
Objavljeno: Sre Maj 04, 2011 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prehitro sem se veselil. Še preden sem uspel vse napetosti pomerit do konca je zadeva spet spustila dušo tokrat je tranzistor ostal cel. In standby led se spet ne prižge. Pa smo na začetku...
Lp Uroš
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sre Maj 04, 2011 3:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa si preveril, in ne samo pogledal, kar sem že prej napisal ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noname Član

|
Objavljeno: Sre Maj 04, 2011 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem že prej pomeril ampak nisem vsega ker nevem kje merit. Dokler se je standby ledica še prižgala so bile napetosti OK (Te kaj sem z sheme razbral kje merit) tudi po vklopu TV.ja. Sedaj ni nobenih napetosti 300V na kondenzatorju na začetku napajanja je od tam dalje (za transformatorjem) pa ne duha ne sluha o kakšni napetosti.
Se mi zdi da sem se malo prenaglo lotil, problem je da nimam nobenih izkušenj z popravljanjem TV sicer sem po izobrazbi elektrotehnik.
Lp Uroš
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|