www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Odganjalec krtov
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Vladek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 14:11
Aktiv.: 0.47
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 23, 2006 12:28 pm    Naslov sporočila:  Odganjalec krtov Odgovori s citatom

Saj ne, da bi imel kaj proti krtom, so koristni, vendar, kar je preveč, je pa preveč. Kosilnica trpi, pa še nevarno so se približali vrtu.

A ima kdo kakšne izkušnje z elektronskimi odganjalci krtov?
Kakšen načrt, link bi bil dobrodošel.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
janez03
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43
Aktiv.: 0.60
Kraj: tržič

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 23, 2006 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lani sem KUPIL Rolling Eyes (kao:....kupljeno je testirano, ....je optimirano, .....rezimiran proizvajalec ve kaj prodaja....je ekološko....) elektronski odganjalec voluharjev. Ki kao varuje ca. 500 m2 površine. Baterijska izvedba, dvofrekvenčni ton, naključno definirani časi piskanja/pavze, skratka ODGANJALEC VOLUHARJEV. Postavim v krompirjev nasad.(...ni zdravo s kemikalijami....nevarno s samostrelom.....). Rezultati: Glodalcem se je jeb.... za tiste zvoke, meter od tiste gobe so mirno žrli posajen krompir dalje.

Moja izkušnja: Voluharjem in/ali mišim ta napravica ne zagreni teka toliko da bi se odselili iz raja. (potlej sem se pač odločil da je zaj.... konec, šel sem po plinske patrone (žveplo in še nekaj druge svinjarije) jih skuril enih 6 kosov v rovih in je bil mir.

S krti so pač druge težave in odganjalec krtov morda deluje bolje.....?

L.p.; Janez
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 23, 2006 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo uspešna je veternica narejena iz plastenke, katero natakneš na žico ter zasadiš v zemljo.
Kako jo izdelati? Vzamite recimo 0.5l plastenko od fruca. Odrežete jo malo nad sredino. S spodnjega dela naredimo veternico. Pravokotno porti dno na šestih mestih enakomerno zarežemo kakih 5cm ter dele skrivimo nazven, da dobimo "eliso". Sedaj pritsnemo odrezan zgornji del v dno. Dobimo manjšo "plastenko s "kraki". V sredijo zamaška in dno naredimo luknjo. Vzamemo pol meterski konec debelejše žice. Na enem koncu ga zakrivimo za 90° na njo nasadimo našo veternico, ter zakrivimo še na drugi strani, da ne more izpasti. Vse skupaj zasadimo v zemljo, tako, da je veternica kakih 30-40 cm od tal. Tako narejena veternica se bo že ob minimalnem pišu vrtela. Hrup, ki nastaja pri vrtenju pa se bo preko žice prenašal v zemljo. Vsaj pri nas je uspešno odgnal krta.

P.S.
Če koga ne moti hrup, lahko v plastenko da par koruznih zrn.

Vladek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 14:11
Aktiv.: 0.47
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2006 10:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

janez03 je napisal/a:
Rezultati: Glodalcem se je jeb.... za tiste zvoke, meter od tiste gobe so mirno žrli posajen krompir dalje.

hehehe

Silvo hvala za nasvet, čim se spet malo otopli, pa sneg zgine, bom probal z veternico. Če ne bo šlo, bom pa Janeza posnemal.

lp
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 28, 2006 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri nas je krte pregnal pes. Na vrtu ni niti ene krtine. Res pa je veliko do pol metra globokih lukenj. Krtov pa le ni.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 28, 2006 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Res pa je veliko do pol metra globokih lukenj. Krtov pa le ni.

Jur

:bonk: Laughing

shorto
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 09 Avg 2006 21:26
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 20, 2007 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj bi lhka kdo prispeval kako shemo?

btw drugače je pa znano da psi ne j**** krtov 5%, psi "napadajo" edino voluharje, tak da maš nekega hudega psa ti to Very Happy

jaz bi še vedno rad izdelal ker je dokaj nujno, drugače pa tista veternica deluje, samo malo premalo rabim vsaj 500m2, trenutni rezultati pa segajo tm do 5m2, tak da princip je pravi samo na večji skali bi moral delovati.

[slovenščina je zame španska vas] lepo prosim, za shemo tega "vibratorja" za odganjanje teh živalc, ker je bolš da grejo stran kot pa da jih moj fotr lovi z motiko po travniku Razz
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 20, 2007 12:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej, če rabiš shemo, potem je ne rabiš. Razdrl sem kupljeno gobo. Notri je en navaden piezzo brenčač (tak ki se ga uporablja na mopedih za žmigavce), torej piskač z lastnim oscilatorjem. Po možnosti 12V, ker pa dela na 3V (2x1.5V baterija), je to precej tiho, rabiš samo še en 555, ki ti bo vsake 60-80s dal impulz trajajoč par sekund. In to je to. Dela...dela zelo lepo. Jaz sem ga večkrat slišal. Krt najbrž mal slabše, saj je krtino naredil ravno pod to napravo, tako da jo je nadzignil. Reakcija investitorja je bila pa taka, da je tisto zeleno gobo z novimi baterijami vred vrgel v kanto. Nekje na lokalnem smetišču se baje še danes sliši pritajen piiiiii...vsake toliko časa seveda.

LP Gorazd

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marko-x
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Nov 2004 14:21
Aktiv.: 1.38
Kraj: prekmurje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 20, 2007 12:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ola!

Evo ena ekološka rešitev, stestirana.

Krtino razgni, v luknjo pa natrosi bezgovo listje in bezgove šibe. Zadosti je par tankih šib v luknji.

Krtom namreč bezeg smrdi pa bo kopač odšel drugam.

L.P. Marjan
Nazaj na vrh
shorto
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 09 Avg 2006 21:26
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 20, 2007 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RGorazd jaz sem bolj začetnik v temu področnu, vem kako deluje stvar kaj ima notri samo, neznam naredit PCB-ja in teh stvari Smile zato sem tukaj prosu za shemo in to Smile Smile
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.68
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 20, 2007 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem vzel 4060. Pin višje frekvence je bil signal-generator, signal iz zadnjega FF pa je bil prekinjevalec tona. Na izhodu sem dal en BDxxx NPN tranzistor, ki je v open-collector vezavi poganjal dva večja piezo kristala. Vse skupaj na 12V accu.

Kristala oz. piskača sem dal v škatlice od filma oz. še boljše so malce večje, da zemlja in voda ne pride do kristala.
V dno plastenk sem zvrtal luknje, da gre zvok ven.

Krtini potegnem stran zgornji del, da je ravna z zemljo. V luknjo dam pest kamenčkov, da krt ne more zabasati zemlje v škatlico in še zvok se lepše širi. Potem dam piskač v luknjo in pokrijem z zemljo. Oba piskača sta cca 3-5m narazen - vsak v svoji krtini.

Preverjeno deluje.
Frekvenco sem nastavil nekje med 500Hz do 2kHz. Zadeva je zelo glasna v zemlji, navzven pa ne moti preveč.

LP

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 20, 2007 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Polavtomatski odstranjevalec krtov. Deluje, kadar se mu zdi.

Jur

Pug.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.22 KB
 Pogledana:  23565 krat

Pug.jpg

Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.68
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2008 3:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Premaknjeno iz druge teme sem....

andrejj je napisal/a:
Prejšnji teden sem napravil ultrazvočni piskač za voluharje,In nisem mislil,da je slišati brenčanje.Pa ne čudite,ker to šlišim čisto blizu.Od 30 cm pa nič ne slišim.

andrejj, to za voluharje si naredil iz UZ čistilca? Ali na novo?
Jaz sem se trudil okrog odganjalca za krte okrog 1kHz, pa je le delen uspeh...

Nazadnje urejal/a aly Tor Feb 05, 2008 5:58 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
s51zg
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35
Aktiv.: 2.27
Kraj: JN76BC - Srednje brdo

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2008 3:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly 1 khz je apsolutno premalo. 20 khz bi pa že bila prava muzika za črnuharje...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2008 4:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Voluharje, krte in mravlje preizkušeno odganja navaden brenčač za € ali 2 (s tuljavico in mirovnim kontaktom). Bistveno je, da je zakopan vsaj 10cm globoko v zemlji, da se vibracije širijo po zemlji in ne po zraku nad zemljo.
Najbolje je, da zabrenči vsako minuto za par sekund.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni