|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Sob Maj 14, 2011 7:10 pm Naslov sporočila: regulator |
|
|
Rabim regulator, ki bi med 14 in 14,4 volti postopoma preklapljal med dvema izhodoma. Prvi izhod (na akumulator) bi bil pod napetostjo in polnim tokom do 14V, potem bi regulator postopoma preklopil na drugi izhod in do 14,4V bi kompletni tok tekel na drugo vejo, kjer bi imel neko ohmsko breme (grelec, peltier,...).
Regulator bi uporabil med peltonovo turbino in akumulatorjem, ker mi je škoda višek energije enostavno odklopit, ampak bi jo rad koristno uporabil ali za gretje ali za hlajenje.
Kompletni tok je okrog 10A.
Lahko bi rešil z relejem, ampak bi bilo sunkovito , kar mehanskemu delu ne bi preveč koristilo.
Predlogov bi bil zelo vesel,
lp
Robi
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Sob Maj 14, 2011 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly mi je predlagal, da naredim z PWM in res se mi zdi primerno
Zmetal sem skupaj shemo: pri nastavljeni napetosti bi se duty cycle začel večati na fetu. Tja bi pač priklopil porabnika, ki bi porabil odvečno energijo.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
46.18 KB |
Pogledana: |
25 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Sob Maj 14, 2011 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko bi dal LM3915 in na izhode vezal tranzistorje, ki bi vklapljali 12 ohm upore.
Vsaka stopnja 1A. Tok polnjenja bi počasi padal, ko bi šla napetost gor, s toploto iz uporov pa lahko grejem en pisker vode naprimer.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni