|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.17 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Sob Maj 14, 2011 7:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
igo, to bo še pestro. Vzemi pršilko (od vitreksa ali podobno) natoči kis in vodo in čebele obilno zalivaj, da ne bodo preveč norele. Pa kakšno obleko si priskrbi.
Poročaj. _________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan - |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Sob Maj 14, 2011 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj tega ne bom počel jaz, ampak skupina izkušenih (čeravno ne z izkušnjami iz razkopavanja stropov) čebelarjev z vso potrebno opremo. Jaz (brat je par dni poslovno odsoten) sem samo tisti revež, ki sem se moral odločiti med dvema neugodnima rešitvama.
Pa skrbel bom za kable in luči, ker vem, kje so napeljani ... do 15 mini vgradnih luči, da niti roka ne gre noter v luknjo,...
Baje se čebele ponavadi naselijo blizu vhoda, tako da (baje) ne bo treba celega stropa razkopati. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Maj 14, 2011 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Waw.
A lahko kaj od tega posnameš, potografiraš? Me res zanima kako to izgleda. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.93
|
Objavljeno: Sob Maj 14, 2011 11:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za take zadeve je zelo priročen sesalnik s dolgo cevjo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Maj 15, 2011 12:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Oh joj, če nebi bil tako daleč, bi ti prišel jaz pobrat te muhe.... _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Ned Maj 15, 2011 12:31 am Naslov sporočila: |
|
|
NIKAR s sesalcem !
Sesalec tako vznemiri čebele, da gredo v obrambi matice na vse ali nič. Tak napad je smrtonsen, če ni pravih oblek, saj se kompletna kepa čebel spravi na žrtev. Nevarno je tudi za okolico, če vznemirjen roj pobegne in naleti na koga. Na to s sesalcem so nas takoj opozorili, ko smo naštevali svoje predloge.
Zapliniti jih je možno na več načinov, samo potem gor ostane debel kup čebel (ki se s časom posušijo) z medom in voskom. Če je gnezdo v bližini kake halogenke, nastane tempirana silno vnetljiva kombinacija.
No, sem nameraval v kovinski posodi zakuriti ogenj sredi sobe in simulirati gozdni požar, (takrat načeloma vse živali bežijo) a se čebele nakopičijo okrog matice in jo branijo do konca.
Sem nameraval aktivirati stropno gretje, pa bi moral spraviti temperaturo čez 80°C, da bi baje celo šle, a so grelci narejeni tako, da dosežejo cca 35°C. Eh, joj, no, šele zdajle sem se spomnil na pištolo na vroč zrak.
Zvok jih ne vznemirja, tresljaji (UZ zobna ščetka, necentriran motorček, ...) pa. Smo se desetine možnosti domislili, da bi jih nagnali, vendar strokovnjaki pravijo, da čebele nikoli ne pobegnejo iz izbranega gnezdišča.
Možno jih je samo bodisi zapliniti, bodisi zrezati strop in zajeti matico, ki ji nato sledi ves roj. To sta edini dve možnosti v zmernem času. V dobrem letu se namreč v nezdravljenem roju tako namnožijo varoje, da roj odmre, samo kdo bo čakal na to. Sploh če v tem času cel strop napolnijo s satovjem.
Jutri bo dež in bodo vse v gnezdu. Bom fotografiral "postopek".
VolkD - brez razkopavanja stropa? Če ima kdo mini kamero, da lokaliziramo matico, se vsekakor priporočam. Z roko se ne da priti v 65mm luknje od luči. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Maj 15, 2011 12:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Prvo kar je brez panike !!!!
Čebele so v resnici zelo miroljubna bitja. Vsaka hitra reakcija pa je dogodek, ki si ga razlagajo kot napad. Če se pri tem še prestrašimo in je prisoten adrenalin, potem je akcija končana zelo hitro.
igo, si ne predstavljam kam točno so se zavlekle, a dejstvo je, da se roj tudi preseli, če zanj tu pogoji niso ugodni. Še posebej rad se preseli, če uspe v bližini najti boljše bivališče.
No naj naštejem nekaj pripomočkov, ki ti lahko služijo kot ideje.
° Primerno majhen panj napolnjen z že narejenim satovjem, ki je pošpricano z medom raztopljenim v vodi.
° Suha drevesna goba se prižgana precej dimi. Ta dim pa vsebuje snovi, ki zelo zelo vznemirijo čebele (gozdni požar).
° izjemno vlažen zrak, lahko celo kaka kaplja vode, nakazuje na to, da bivališče ni več primerno.
V primeru, da brez rezanja stropa ne bo šlo, je pa najbolj pomembno to, da imate pri roki nekaj te suhe gobe za podkajevanje. Vsa specialna oblačila so potrebna šele če gre kaj narobe. matico pa se pobira tako, da se kar z roko počasi odmika sloje čebel vstran. Sicer pa se da pogruntati kje je tudi po gibanju čebel, predvsem mladic. Slednje so malo bolj kosmate in zato izgledajo rahlo bolj sivkasto.
Deževen dan ni najbolj primeren za tako delo, saj so čebele takrat nekoliko bolj razdražljive. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Ned Maj 15, 2011 11:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Ob nekaterih dogodkih postane človek veren .
Čebele so same ugotovile, da v tistem stropu ni ugodno za njih. Izgleda, da so se sem zatekle samo prehodno na poti iskanja novega bivališča.
Ko sem pozno sinoči nazadnje pogledal zadevo in je bilo brenčanje čisto nežno, sem mislil, da že spijo. Izgleda, da so odšle pozno popoldne. Ostalo je samo še par tistih, ki so bile takrat na paši in so se vrnile v prazen "dom".
Danes smo jih najprej želeli locirati, zato smo povsem zadimili prostor stropa z dimom za vznemirjanje čebel. Bila je čista tišina, čeprav bi moralo grmeti kot bombnik. Tudi iz vstopno/izstopne odprtine ni priletela niti ena čebela. Ni jih več.
Če bi bile pri vhodu, bi bilo treba rezati nad 60cm globoko omaro (strop je samo 8 cm višje, kar se vidi na sliki ).
Zdaj čakam na sončno vreme, da vidim, kam so šle . _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Ned Maj 15, 2011 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
igo je napisal/a: |
Ob nekaterih dogodkih postane človek veren . |
Evo, izgleda, da čebele berejo forum..... _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.28 Kraj: Rogaška Sl.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
karkoli Član

Pridružen-a: Sre 08 Sep 2010 20:53 Prispevkov: 94 Aktiv.: 0.52 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Maj 27, 2011 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede zmanjšanja površine zemlje namenjene za kmetijstvo , mislim, da je kriva država.
Namesto, da bi šparali in dovolili gradnjo lastnikom zemljišč po zakonu gnjavijo z soglasji sosedov, ki jih marsikdaj ne dajo in stvari se vlečejo v nedogled.
Ta soglasja so sploh sranje. Človek dobi občutek, da ti bo moral sosed vsaj polovico dati zraven, tako se to resno jemlje.
Glede cest se tudi obnašajo kot , da je to najmanj rusija kjer imajo zemlje na pretek, vsepovsod cestice za hiške po kilometer vstran. Vsepovsod otočki in razširitve cestišč, kjer se v križišču dnevno srečata dva avta.
Krivi so tudi urbanisti ker ne vstrajajo pri stroki.
Ko to gledaš vidiš, da bomo kmalu lačni. Tudi večina kmetov ni sposobna drugega pridelati kot žita in mleko ter ne dovolj mesa.
Spet stroka odpovedala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni