|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matter Neznanec

Pridružen-a: Pon 06 Jun 2011 22:02 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Pon Jun 06, 2011 10:10 pm Naslov sporočila: Samodejni 220V rele |
|
|
Pozdravljeni,
nisem ravno ekspert za elektroniko, zato se s problemom obračam na vas.
Problem je, da imam sedaj omrežno 220V napajanje, ter baterijsko 12 --> 220V konverter.
Zanima me ali obstajaj kakšen rele, ki bi znal samodejno preklopiti ob izklopu omrežne 220V na adaptersko 12 ->220V ?
Preklop ni treba da je instanten, gre se le za to, da bi uporabljal isto vtičnico za 220V, ne glede ali je dovod linijskih 220V ali baterijskih 220V izmenične.
Ideja je, da bi ob izpadu linije 220V rele samodejno preklopil na baterijskih 220V na isti vtičnici. Ob ponovnem priklopu linijske 220V pa zopet nazaj.
Ali obstaja kakšna rešitev za ta problem ?
Idealno bi bilo, da bi linijskih 220V rele držali v "kontaktu 1" in obenem tudi na vtičnico dovajalo 220V, ob izpadu pa rele preklopi na "kontakt 2", kjer pa je na vtičnico vezanih baterisjkih 220V.
PS: 220 je seveda 230, in je mišljeno povsod kot izmenična napetost.
hvala za pomoč
Andrej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Jun 06, 2011 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda obstaja. Kupiš nek 230V 16A rele, ki ima dva ali tri kontaktne sklope. Seveda pa je bolj smiselno izklapljati in vklapljati napajanje razsmernika, saj le ta kljub neobremenitvi porablja neko energijo. V tem primeru pa je potrebno rele prilagoditi glede na moč razsmernika.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Jun 07, 2011 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisi povedal zakaj to rabiš.
Če potrebuješ za napajanje obtočne črpalke npr., je rešitev z relejem oz. kontaktorjem (rele z bolj robustnimi kontakti) povsem ustrezna.
Če pa potrebuješ za preklop med agregatom in pretvornikom na nekem vikendu, pa zgoraj omenjena rešitev ni zadostna. V tem primeru, bi inverter praznil akumulator, če je obremenitev na 230V strani in tudi, če obremenitve sploh ni. Tega nočeš.
Možna rešitev bi bila vgradnja vezja, ki zazna priklopljene porabnike. Mogoče bi šlo z elektroniko, pred leti zelo modernih vtičnic, ki so odklopile napajanje, če ni bilo na vtičnici nobenega porabnika.
Baje je to varovalo pred nekimi xyz sevanji ali nekaj v tem smislu. V osnovi 24 karatna natega vendar, če bi to elektroniko lahko prilagodil, bi potem z njo lahko vklapljal inverter samo po potrebi.
Rabil bi eno samo tako elektroniko, da ugotavlja ali je na inštalaciji vikenda priklopljen nek porabnik ali ne.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JTratar Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17 Prispevkov: 205 Aktiv.: 1.15 Kraj: ivančna gorica
|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2011 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
najbolje bo dva releja.Enega priklopiš tako, da je vezan na omrežje ter konverter nato pa na vtičnico, in sicer tako da ko je omrežna napetost prisotna je rele vžgan, in kontakt na omrežno, drugače pa je vžgan konverter. drugi rele pa vežeš med akumulator in konverter tako, da je kontakt sklenjen ko omrežne napetosti ni.
dobiš skico
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JTratar Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17 Prispevkov: 205 Aktiv.: 1.15 Kraj: ivančna gorica
|
Objavljeno: Sre Jun 08, 2011 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
evo slikca, je bolj začetniška ampak bo že.
Legenda:
A - akumulator
K - konverter
R1- rele 1, mora biti vsaj 2-polen
R2- rele 2
U1- omrežje
V - vtičnica, ozemljitve nikakor ne veži prek releja, medtek ko moraš ničlo obvezno vezati, saj ima inverter galvansko ločeno.
PS skica je risana kot da omrežje deluje in je zadeva v omrežnem načinu.
Vprašanje za bolj izkušene mačke: a je kakšen bolj učinkovit program za risanje shem?
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
vezje1.JPG |
Velikost datoteke: |
17.5 KB |
Downloadano: |
49 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kdrago Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2010 1:43 Prispevkov: 85 Aktiv.: 0.48 Kraj: Rudnik
|
Objavljeno: Čet Jun 09, 2011 12:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Ze eno leto uprablam tole. Dela BP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matter Neznanec

|
Objavljeno: Čet Jun 09, 2011 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Super, hvala za mnogo rešitev.
Rabim na jadrnici, kjer imam baterijsko napajanje preko inverterja in seveda linijo 220, ko si na pomolu.
Shemo že imam narisano, se nisem vedel kakšen rele naj vzamem.
Glede napajanja inverteja pa ni problema, ker v čas, ko sem povezan na 220V pomola, je vseeno če je prižgan (ker mi 220 fila obenem akumulatorje).
Ko pa jadram, pa po potrebi vklopim inverter (imama pa neki Waeco, kateremu sem dodal zunanji 12cm hladilnik, ker je bil originalni glasen ko hudič).
Še enkrat hvala za hitre odgovore, izgleda bom imel delo za vikend
lp,
Andrej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Jun 09, 2011 11:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Čakaj---ampak vse to, kar želiš že v osnovi dela UPS, torej si namesto inverterja 12-->230 vgradiš en UPS in si zmagal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matter Neznanec

|
Objavljeno: Čet Jun 09, 2011 12:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Žal vgradnja UPS ne pride v poštev, ker ni prostora, niti ni smotrna uporaba le tega.
Akumulatorji so namreč obvezni in že vgrajeni, ker večina ostalih naprav dela na 12V (vse luči, hladilnik ...).
Tale rele mi zgleda idealen , sploh ker tudi omogoča izklop inverterja (čeprav sem mislil, da tega ne bom rabil). Ampak če rele ima kontakte in inverter vem da ima vhode za zunanje stikalo, še toliko boljše.
lp,
Andrej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Jun 09, 2011 12:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz sem itak mislil UPS, priključen na zunanje accuje. Notranji accu ti itak da samo 5-10 minut in nič več.
Je pa seveda omenjena varianta dobra, seveda.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.70 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Čet Jun 09, 2011 1:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravicujem ker sem kar brcnil v temo, ker nisem bral celotne teme...
Sosolcu sem pomagal pri taki zadevi. Njegov zakljucni izdelek deluje na omrezni napetosti, vendar ima tudi akumulator, za delovanje ob izpadu omrezne napetosti.
Naredila sva preklop z relejem in kondenzatorjem, kateri je sluzil da nebi napetost padla na 0V, ob prehodu iz enega napajanja na drugega.
Aja, seveda je bil med omrezjem in projektom se usmernik...
Upam da kaj pomaga...
_________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
_jasko_ Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 22:47 Prispevkov: 14 Aktiv.: 0.07 Kraj: koper
|
Objavljeno: Čet Jun 09, 2011 10:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadevo se reši z enim 5kontaktnim 2no 3nc kontaktorjem katerega vklopi zunanje 230v napajanje in preklopi z inverterja.. 5kontakt pa uporabis za izkolop inverterja. Se pa da dobit waeco inverter z vhodom 230v in pol samš preklopi ob zunajnem napajanju..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni