|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
prislan Član

Pridružen-a: Pet 05 Nov 2010 22:23 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.40 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Čet Jun 23, 2011 9:01 am Naslov sporočila: |
|
|
To je kar mala projektna naloga, seveda ni problem za nekoga z izkušnjami, in po vprašanju sklepam, da jih ti nimaš. In ti tako tudi preprost odgovor ne bo všeč.
Izdelati ali kupiti v čipu moraš, kot smo temu rekli monoflop, vezje, ki ga z impulzom prožiš, in po izteku časovne konstante RC pade nazaj v mirovanje in čaka sledeči impulz. Izhod monoflopa krmili neko tranazistorsko stopnjo, ki krmili ali rele ali če breme ni prehudo kar direktno breme, ki naj bi bilo vklopljeno za čas časovne konstante.
Seveda ti tak odgovor ne pomaga dosti. No morda boš dobil nekoga, ki ti bo vezje narisal, in boš potem samo le to prekopiral. A v ta namen mu boš moral dati več podatkov, ne samo da bo vezje napajano z 12V, temveč pred vsem, kakšno bo breme, ki ga boš vklapljal in kolikšne bodi čas vklopla bremena.
Priporočam, da v Google vtipkaš 'monoflop', in si ogledaš nekaj strani na to temo.
Prav poučna je redicimo tale:
http://www.elektronik-kompendium.de/sites/slt/0310121.htm
(samo jezike se je treba učiti)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
prislan Član

|
Objavljeno: Čet Jun 23, 2011 9:33 am Naslov sporočila: |
|
|
hvala za odgovor, mislil sem da gre enostavno preko kakšnega releja za avtomovilske luči...
Do sedaj sem po shemah s popisom materiala že kar nekaj stvari skupaj zalotal in so vse delovale. Res pa je da nimam pojma zakaj in kako, ker sem strojnik.
ivo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Čet Jun 23, 2011 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
sem nabavil v Conradu detektor kot komponento |
- za začetek prilepi povezavo od Conrada, da točno vidimo, za kaj gre, potem pa bo mogoče šlo bolj enostavno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Čet Jun 23, 2011 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
prislan je napisal/a: |
hvala za odgovor, mislil sem da gre enostavno preko kakšnega releja za avtomovilske luči...
Do sedaj sem po shemah s popisom materiala že kar nekaj stvari skupaj zalotal in so vse delovale. Res pa je da nimam pojma zakaj in kako, ker sem strojnik.
ivo |
Čisto mogoče, da imaš prav. Na avtoelektriko se ne spoznam, in dopuščam precej verjetnosti, da obstaja kak zakasnilni rele posebej za avomobilsko elektriko.
Zlotal si naprave in so delovale. Verjetno za to, ker si dobil v roke projekt, ki je bil preizkušen. Tudi tukaj je veliko fantov, ki so sposobni narediti, kar potrebuješ, a vsak razvoj predstavlja precej dela, testiranja, izboljšave, traja, dokler ne postane zadeva preizkušena in sposobna za kopiranje. Morda bi veljalo še malo poiskati po internetu in obstoja velika verjetnost, da boš ka primernega našel. Saj verjetno nisi prvi, ki je naletel na tak problem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Čet Jun 23, 2011 2:19 pm Naslov sporočila: Re: senzor gibanja - vklop 12v luči |
|
|
Citiram: |
Prosim za shemo in napotek vezave ter spisek dodatnih potrebnih komponent.
|
Če slediš linku, ki si ga navedel, je desno spodaj povezava do sheme ...
Pa kak izhodni tranzistor bo treba dodati (in / ali rele - če te ne moti "škljocanje")
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
prislan Član

|
Objavljeno: Čet Jun 23, 2011 3:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, a to je shema vezave tega modula, ki pa je že sestavljen! Mene zanima vezava porabnika na ta modul.
ivo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Čet Jun 23, 2011 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
glede na podatke na strani (ime spletne strani) , ima ta op. ojačevalnik 10uA izhodne tokovne zmogljivosti.
Če bi imel več, bi narisal, kako na izhod priklopiš bipolarni transistor in rele, tako pa je to bolj za MOSFET transistorje, s katerimi pa ne znam delati.
P.S.: mogoče bi pa šlo s "sink" varianto, ki je tokovno zmogljivejša, do 1.000uA, a bo verjetno v tem primeru delalo ravno obratno - rele bo vklopljen, ko bi moral biti izklopljen.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
113.99 KB |
Pogledana: |
18 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.32 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Pet Jun 24, 2011 2:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa ja, en MOSFET notri pa bo.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
85.02 KB |
Pogledana: |
11 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni