www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Solar tracker - moč motorčka, ki ga premore vezje
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bobe
Član
Član

Pridružen-a: Tor 19 Jul 2011 7:01
Aktiv.: 0.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 7:51 am    Naslov sporočila:  Solar tracker - moč motorčka, ki ga premore vezje Odgovori s citatom

Pozdravljeni.
To je moje prvo vprašanje /post na forumu, ne me nalajat, če vprašam kako neumno Wink - po dolgem času sem spet zajadral v elektroniko.
Google mi je najdu tole shemo za spremljanje sonca:
http://tinypic.com/view.php?pic=29mvtid&s=7 (IC je LM1458)
nabavil sem breadboard, material ... in stvar deluje po pričakovanjih. Naučil sem se gedo, pcb, stvar imam že narisano, čaka me še izdelava TIV (btw, na tem forumu je kup uporabnik nasvetov) ...
Včeraj (vem, da malo pozno Smile se mi je pa porajalo vprašanje, kako močan motor lahko priklopim sem gor.
A bi to vleklo 15W motor od brisalcev (tako piše na njem), glede na to, da se vrti zelo malo časa (samo toliko, da korigira, da sta oba LDR-ja enako osvetljena)?
Kaj pa če bi hotel bolj močan motor? Je mogoče v tem vezju zamenjat 'samo' tranzistorje in diode z močnejšimi?
Hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 8:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta vezje je sila enostaven za izgradnjo.... Kaj pa če bi uporabil H-bridge namesto vse te periferije s tranzistorjim in je to to? H-bridge kupiš takšen kot bi ga potreboval, odvisno od motorčka ki ga boš priklopil nanj....
bobe
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ampak, ali niso ti štirje tranzistorji in te štiri diode ravno H-bridge?
Zato sem mislil, da če zamenjam teh 8 komponent z bolj močnimi, da lahko poganjajo bolj močan motor ...
Nazaj na vrh
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ampak, ali niso ti štirje tranzistorji in te štiri diode ravno H-bridge?
Drži.
Citiram:
Zato sem mislil, da če zamenjam teh 8 komponent z bolj močnimi, da lahko poganjajo bolj močan motor ...
Drži. Če ne pretiravaš z močjo motorja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezje zdrži 1.5A toka po podatkih za tranzistorje BD139+Bd140. Vendar zdrži samo 2A kratkotrajne preobremenitve. Pri 15V napajanja in 1.5A bi to bilo le 22.5W. Praktično pa mogoče samo 15W.
To bi bil odgovor na vprašanje.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Notri daj 4 darlingtone. Naprimer 2 para TIP141 in TIP146 .

Potem lahko s tem poganjaš kar želiš.
Za diode pa kaj v stilu BYV32 .

Sicer pa uporabi reduktor z večjim prenosnim razmerjem in lahko panel premikaš s precej majhnim motorčkom, a dlje časa za enak zasuk. Sonce ima znano največjo kotno hitrost po nebu (zasuk od vzhodne do zahodne lege / čas od sončnega vzhoda do zahoda), motorček mora biti sposoben panel vrteti hitreje, kot je potrebno.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bobe
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 20, 2011 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vse odgovore!
Zdaj moram pa še malo dopolniti vse skupaj Smile

1. dodati 'manual mode'
Tukaj imam spet 2 vprašanji:
- kaj moram iskati na spletnih trgovinah za tako stikalo: http://tinypic.com/r/2h7hzcl/7? (SPDT ne najde dosti uporabnega ...)
- kako se reče tipki, ki je privzeto off, ko jo pritisneš pa ti spoji po 2 kontakta skupaj? V gedi tudi nisem našel simbola.

2. nagruntat še kako se bo zvečer vrnil na izhodišče (mikrostikalo na zahodni strani, ki vse skupaj obrne dokler ne pride do mikrostikala na vzhodni strani, ampak kaj pa če sploh ne pride do zahodnega mikrostikala, ker se je opoldne pooblačilo ... Smile
ampak o tem potem
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 20, 2011 11:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pogledaš v Hte, IC, Tsp, Just... Vprašaš za klecno stikalo s šestimi priključki.

Tipko boš pa bolj težko dobil tako z dvema ločenima kontaktoma.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.84
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 20, 2011 12:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tak tacker je naredil Silvo že leta nazaj. Problem trackerjev z fotoupori se pokažejo čez čas, saj ne delajo več zanesljivo zaradi umazanije,dežja,snega.....

Položaj sonca se da zračunati, če veš GPS položaj kjer se nahajaš.

Če ima kdo dovolj znanja da naredi tak tracker, sem pripravljen nekaj plačati.

Priklop za gps anteno, tipka za spomin , procesor , 2x motor

LP Mare
Nazaj na vrh
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 20, 2011 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 20, 2011 1:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sscott je napisal/a:
Tak tacker je naredil Silvo že leta nazaj. Problem trackerjev z fotoupori se pokažejo čez čas, saj ne delajo več zanesljivo zaradi umazanije,dežja,snega.....

Meni Silvov sistem deluje že kar nekaj časa brez težav...Je pa res da imam LDR upore kupljene prav takšne, ki so za postavitev zunaj direktno na razne vremenske vplive (LDR je zalit v brezbarven epoxy)

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 20, 2011 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo, ena narejena zadeva: dvoosni pogon

SunTracker.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  SunTracker.zip
 Velikost datoteke:  393.72 KB
 Downloadano:  50 krat

Nazaj na vrh
sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.84
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 20, 2011 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aljoš je napisal/a:
sscott je napisal/a:

Meni Silvov sistem deluje že kar nekaj časa brez težav...Je pa res da imam LDR upore kupljene prav takšne, ki so za postavitev zunaj direktno na razne vremenske vplive (LDR je zalit v brezbarven epoxy)

Kje si kupil upore?
Nazaj na vrh
bobe
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 20, 2011 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
Evo, ena narejena zadeva: dvoosni pogon

Mene klik na Download odnese na stran "www.elektronik.si pravila obnašanja na forumu" Smile
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 20, 2011 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si jih prebral, ane?
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni