|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
-boris- Član

Pridružen-a: Sre 21 Maj 2008 22:22 Prispevkov: 72 Aktiv.: 0.35 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pon Jul 18, 2011 12:07 am Naslov sporočila: razlite baterije |
|
|
potrebujem pomoč
imate kako idejo, s čim se očisti svinjarijo, ki jo na aparatu pusti razlita "alkaline" baterija?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Pon Jul 18, 2011 5:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Kis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ferdo Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.49 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pon Jul 18, 2011 6:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz to prav narahlo ostrgam, kjer so nanosi debelejši, nato pa spoliram s fiberglas krtačko. Ponavadi je potrebno nato popraviti povezave na vezju in zamenjati žične povezave, saj jih elektrolit požre... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Jul 18, 2011 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
@-boris-
Mogoče poglej še:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=142
Imam pa še nekoliko off topic vprašanje, zanima me, katera firme so bile baterije, ki so stekle in koliko, če sploh, so bile čez rok uporabnosti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 18, 2011 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Azrael.
Vsake baterije lahko stečejo, ko so prazne nekaj mesecev v aparatu. Po navadi se to zgodi s "pozabljenimi" in vključenimi aparati.
Rok uporabnosti pa je: po kolikšnem času ustreznega skladiščenja ima baterija še, mislim da, 80% nazivne kapacitete.
Sem že videl 4,5V baterije, ki naj bi trajale še in še, pa so šle pred rokom med ostale izrabljene v originalno zaprti embalaži. Stekle so.
Če je elektrolit stekel med in pod čipovje. Pozabi popravilo. Za kakšno napravo sploh gre? _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Pon Jul 18, 2011 5:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Duracell v 80. letih prejšnjega stoletja za vraga ni stekel (če ni bilo ohišje od zunaj mehansko poškodovano, niti ko je bil par let v kratkem stiku). Današni pa steče mnogo prej, preden bi sploh rekel, da je baterija prazna (glej linkano temo).
Zato bi bilo dobro vedeti tudi katera baterija je naredila "štalo" in kako se je to zgodilo. Če gre za to firmo, ki je šla po zlu, bomo rekli nič novega, če pa gre za katero od redkih, ki še veljajo za solidno, pa je ta podatek lahko zelo koristen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

|
Objavljeno: Pon Jul 18, 2011 7:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
AZI podpišem, kar si napisal.
Polna baterija ne steče. Prazna pa hitro.
"Dej poprav to lampo, k tolk dobr svet, sam baterije zameni! pa mal kontakte porihti je po navadi prošnja tistih, ki ne znajo vložkov vzeti ven po uporabi ali napolnit izpraznjenih Pb accu". Prva stvar je pa pozabljena VKLJUČENA razsvetljava. Vemo, da je "tema" okoli napajanja.
EM. Pravkar preveril! Moja 0,85A 6V. Normalno deluje. (je pa "zverina"). Na 850m osvetlim "kar nekaj".
Morda se bo Istok spomnil kdaj so to prodajali v njegovi firmi? Še originalni accu!
Ker sem že dooolg.
Vsaka baterija steče ko je prazna! Popravilo, pravzaprav oživljanje takšnega aparata je pa ~ nesmisel. Razen za osebni užitek. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da se v današnjem času LED svetil ne more več kosati.
Iztok pa kolikor jaz vem na žalost ni več aktiven na tem forumu. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-boris- Član

Pridružen-a: Sre 21 Maj 2008 22:22 Prispevkov: 72 Aktiv.: 0.35 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 12:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
Imam pa še nekoliko off topic vprašanje, zanima me, katera firme so bile baterije, ki so stekle in koliko, če sploh, so bile čez rok uporabnosti? |
baterije so bile GP
nimam pojma kolko so ble stare in kakšen rok so imele..
stekle so, pač....
;o)) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DonFelipe -2
Pridružen-a: Pet 07 Jan 2011 12:39 Prispevkov: 267 Aktiv.: 1.52 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Avg 04, 2011 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Če lahko še jaz svoj pisker pristavim, da ne odpiram nove teme >
Meni se je pa na dvorišču pred hišo razlil akumulator od avta.
Mi lahko svetujete s čim naj ščistim polito kislino?(probal sem z čistili za ploščice pa ne gre)>Kako to,da je akumulator začel puščati?-Ko sem se z Astro pripeljal domov in jo parkiral je bilo vse lepo in prav.Ko pa sem se zjutraj zbudil in stopil do avta pa je bilo okoli vse belo.Avto jasno ni vžgal.Odprem pokrov motorja in opazim,da je akumulator puščal po kapljicah.>Kaj naj bi to bilo?
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robika Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55 Prispevkov: 281 Aktiv.: 1.19 Kraj: ajdovščina
|
Objavljeno: Čet Avg 04, 2011 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Kislino boš nevtraliziral z lužino. Posuj na tisti madež sodo bikarbono in bi moralo delovati, kar pa je kislina že razžrla je pa žal uničeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

|
Objavljeno: Čet Avg 04, 2011 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa avto, tam kjer je bil akumulator tudi OBILNO speri. Da ne bo čez nekaj mesecev rje.
Da pa accu tako spusti pa prvič slišim. Si imel smolo.
Skratka spiranje vseh politih površin in okolice. Morda bi prej še s kašnim lugom "prešprical".
Ker je akumulator po navadi v motornem prostoru, in je tam mnogo konektorjev . Tukaj bi pa verjetno WD40 pomagal. Preventivno seveda. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Pet Avg 05, 2011 1:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Soda bikarbona ali pa lug v spreju.
Potem je mir za nekaj časa
Samo kislina požre ves lak in uničuje kovino. Meni je tako spustil Banner akku, baje naj bi bil najboljši, pa ni bil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Pet Avg 05, 2011 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da je akumulator spustil, brez da bi doživel karambol, je več možnosti:
- narobe in močno preveč zategnjen v podstavek;
- okvara ohišja akumulatorja (v dirki za čim večjo kapaciteto, ohišja postajajo vedno šibkejša);
- če teče na oddušniku ali zamaških, nekdo nalil preveč vode ali preveliko polnjenje;
- okvara ene ali več celic v kombinaciji s prešibkim ohišjem ali gejzirjem kisline iz uničenme celice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni