|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rok22 Član

Pridružen-a: Čet 15 Jul 2010 12:56 Prispevkov: 43 Aktiv.: 0.24 Kraj: okolica LJ
|
Objavljeno: Ned Avg 07, 2011 9:03 pm Naslov sporočila: VU meter |
|
|
pozdravljeni..
prosil bi za uslugo..gre se za mojega kolega--izdelati mora zaključno seminarsko za srednjo šolo in bo opisoval VU meter..Po shemah ki sta spodaj na sliki:
[url=http://w ww. shran i.s i/?3l/ao/2i5hXPPR/file0179.jpg] [/url]
zanima me, če bi mi lahko kdo na hitro povedal oziroma opisal delovanje 1.sheme (čisto na levi)?! sam nisem ekspert na avdio področju zato nimam pojma o delovanju ojačevalnikov itd..
kako naj tudi poimenuje to shemo?
2.shema je pa samo za to da skrbi za prižiganje LED diod ..in sicer vsaka naslednja se prižge na vsake 3dB, a ne?
Hvala vsem ki boste pomagali...
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Avg 08, 2011 2:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Če odmislimo to, da je zadeva zastarela totalno. (Dobiš vse v enem čipu LM3915 / 3914)
Imaš tudi kar nekaj besedila na shemi. Omenjen je ojačevalnik, aktivni filter, usmernik, ter generator referenčnih napetosti.... kaj pa lahko tudi tvoj "kolega" v kakšno knjigo pogleda. Srednješolske so bile vsaj včasih polne shem z operacijskimi ojačevalniki. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.71 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Pon Avg 08, 2011 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako je, kot je rekel @Highlag literaturo bosta dobila v srednjesolskih ucbenikih. Saj so ojacevalniki med zadnjimi snovmi pred zakljuckom sole...
Sicer se sedaj vse to vezje skriva v LM3915 ampak s tem cipom ne bo zadosti za projekt...
Tako da naj izdela kar to shemo ki si jo pripel. _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok22 Član

|
Objavljeno: Pon Avg 08, 2011 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK...najprej hvala za oba odgovora..
vem da lahko pogleda..samo domnevam da še tega nima...pač mene je prosil za pomoč, tako ad spajkov sem mu jst....opisat delovanje prve tiskanine pa ne znam ..te z ojačevalniki..zato sem prosil za pomoč..
vem da eni to obvladate v nulo in bi v 1min takoj vse povedal..lahko se jst pa 3leta zezam pa še ne bom "dotajčil"..
pač nismo vsi za vse..
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zažigalec Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2008 21:19 Prispevkov: 174 Aktiv.: 0.87 Kraj: Vipavski Križ (blizu)
|
Objavljeno: Pon Avg 08, 2011 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da tvoj "kolega" ne razume cilja seminarske naloge.
Kakšno šolo pa končuje poklicno ali kaj drugega? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 9:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Ta "kolega" je najbrž namišljeni navidezni prijatelj, da avtor vprašanja ne bi izpadel podobno, kot že marsikdo in bo zavrnjen in ne bo dobil pomoči.
Ja, kakorkoli, kdor dela seminarsko, bi moral vedeti vsaj nekaj osnov oziroma vsaj toliko, da bi s tem znanjem lahko našel gradivo in se hkrati tudi naučil o tej zadevi.
Če bi v priljubljeni iskalnik napisal nekaj ključnih besed, seveda v angleščini, bi našel precej zadetkov, kjer bi našel opis delovanja. Še tehnični list (data-sheet) od znanega LM3914 ponuja nekaj opisa, kako VU meter deluje, to je pravzaprav volt meter... Takoj zatem, ko omenimo angleški jezik, se bo hitro našel nekdo (običajno je to avtor vprašanja) da angleščina mu pa ne leži, da ne razume, da ima težave in da bi rad, da mu nekdo prevede v slovenski jezik... ampak tudi v srednjih šolah imajo angleščino, še prej pa so jo imeli v osnovni šoli, tako da tako bedni izgovori, da angleško pa ne razume tudi s pomočjo slovarjev, je pa danes res odveč in kaže na totalno nesposobnost in predvsem lenobo.
Da se vrnemo nazaj na vprašanje
Slika, ki jo je avtor vprašanja pripopal na zastonjski hopsasa, namesto na forum, je skenirana stran iz revije, avtor je znani BART, in poleg te strani je v reviji prav gotovo napisano še kaj, vsekakor pa bi lahko kontaktoral tudi avtorja tega članka, saj ima BART kar veliko člankov. Spet se poraja vprašanje, da poleg ali pa namesto angleščine, človek ne razume ex YU jezika, pa smo "opet tamo"
Že pogled na samo shemo prvi del, nam lepo prikaže, da je vhodni del lepo razdeljen na ojačevalnik signala, usmerjanje signala, filter in izvor referenčne napetosti. Druga shema je v bistvu samo prikazovalnik, oziroma voltmeter.
Glede na moje izkušnje, lahko trdim, da današnja mladina najprej pogleda slike, teksta pa ne marajo in ga sploh ne berejo ali pa ga preletijo precej površno. Članek v reviji verjetno tudi ne vsebuje natančnega opisa in izračunov, zato bi za izdelavo seminarske naloge precej teksta moral napisati avtor seminarske, kar pa je tudi bistvo: napisati in ne le prepisati ali kopirati. Za vsak sklop vezja posebej bi lahko napisal odstavek ali dva in potem ves ta opis povezal v celoto, ampak to so se izak učili tudi v šoli, sicer pa si vsak za vzorec lahko pogleda kakšno drugo seminarsko nalogo. Kot sem že omenil, lahko se kontaktira tudi avtorja članka BART, mogoče bo pomagal, mislim, da ima tudi svojo internetno stran in kontakt http://bart.hr/kontakt.htm _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok22 Član

|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 1:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
ok..vse to se je preraslo samo v kritiziranje in obsojanje...to ni namen tega..
tako da prosim naj moderator zaklene temo!!
mislite si kar hočete..povedal sem resnico..
ni to navidezni kolega!! je realen..in res je da nima pojma o elektroniki..še manj pa angleščini...hodi na poklicno ŠC5 ali nekaj takega..
če nee poznate današnje razvajene mladine, ki ne zna nič in vse dela samo po liniji najmanjšega upora, vam pa ne [slovenščina je zame španska vas] pomagati! samo to so dejstva!!
hvala vsem za kritike...
tisti ki pa ste mi svetovali v dobri meri pa hvala vam... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
rok22, vsega, kar se da povedati o tvoji shemi je toliko, da verjamem, da se nobenemu preprosto ne da vsega npisati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok22 Član

|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 1:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
borber je napisal/a: |
rok22, vsega, kar se da povedati o tvoji shemi je toliko, da verjamem, da se nobenemu preprosto ne da vsega npisati. |
dvomim da je to razlog..si prvi ki je to rekel..večina ostalih pa ravno nasprotno..tako da ne bi o tem da s ovsi hoteli lepo obrazložiti..le da se jim ni dalo..
poznam obnašanja na forumu..tudi na ostalih in vem da so nekateri samo za to da govorijo in delajo "štalo" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.71 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 1:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
ZAKAJ SE TI UBIJAS ZARADI NEKEGA KOLEGA?
Bos imel kaksno korist od tega?... _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok22 Član

|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
korist ne, zadoščenje pa..
kako bi ti odreagiral, če bi te edn prosil, da mu pomagaš, ker mu gre za nohte, ker je to zaključna naloga zadnjega letnika?!
lej saj brezveze no..naj se tema zaklene in je to to..je pa to le še en dokaz kako so ljudje pripravljeni pomagati!!
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.23 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 1:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jah, no. Poglej: Nalogo so zaupali temu tvojemu "kolegu".
Boš vedno zraven in mu reševal kožo, ko bo nekje delal in ne bo znal (kaj je počel v šoli?) oz. še bolj verjetno se mu ne bo ljubilo? Najbrž ne, razen če imata po nekem naključju isti EMŠO.
Nič ne bi rekel, če bi se kolega sam lotil te naloge in bi imel vprašanja, če za katero stvar ne bi bil 100%. Nihče ne ve vsega, to je jasno. Ampak, če niti vprašati ne upa in rabi poštarja tudi zato, je vse skupaj 2Much. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 2:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
rok22 je napisal/a: |
korist ne, zadoščenje pa..
kako bi ti odreagiral, če bi te edn prosil, da mu pomagaš, ker mu gre za nohte, ker je to zaključna naloga zadnjega letnika?!
lej saj brezveze no..naj se tema zaklene in je to to..je pa to le še en dokaz kako so ljudje pripravljeni pomagati!!
LP |
Sem lih kar koncal srednjo solo in pri zakljucnem izdelku sem imel pri vecini sosolcev prste vmes prav jaz. Vendar do te mere, da je naloga njegova in ne nasa ali v se slabsem primeru MOJA... _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PonosniSlovenec Član

Pridružen-a: Ned 16 Maj 2010 11:46 Prispevkov: 137 Aktiv.: 0.75 Kraj: Ljubjana
|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 3:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
rok22: Ne jokaj, če človek ne samo, da nezna, ampak noče znati elektrotehnike, je mogoče boljše če pusti šolo in gre za poštarja ali nekaj ki zahteva manj znanja.
Sam ti povem, da po zaključnih izdelkih se vidi, ali je človek "štromar" ali ne. Tudi pri nas je bilo tako, nekaj dobrih, ki so vedeli kaj delajo, večina se pa "prešlepa" čez 4 leta srednje in nakoncu naredi nek VU meter/ojačevalnik/elelktronsko ključavnico, o kateri nima pojma kako deluje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, da vidimo resnico, in da vidimo koliko je kdo pripravljen narediti zase:
Vabim tebe in tvojega kolega k meni domov. Čas si izberita sama, se bom prilagodil. Preden odideta, me še pokličita na GSM: 041 633 157, da bom zagotovo doma.
V roku enega celega dne bo izdelek narejen in tekst napisan. Vse bosta naredila sama. Jaz bom samo za mentorja. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni