|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Avg 26, 2011 4:32 pm Naslov sporočila: Switcherji |
|
|
Napajalniki moj večni problem. Kako izvesti napajanje nekega vezja? Transformator s pripadajočo šaro je dostikrat večji od elektronike, ki jo želim napajati. Zadnji čas, če le morem prakticiram izvedbo napajanja kar preko kakega dongla, ki je izveden s switcher-jem. (vse skupaj je majhno,cenovno ugodno, se ne greje itd...) Že večkrat sem razmišljal, da bi en tak adapter razstavil, ga prerisal ter naredil malo tiskanino. Problem pri vsem tem je izdelava transformatorja. Danes sem nekaj iskal po delavnici, pa mi je pod roke prišla palica s par čipi TNY266. Spomnil sem se, da sem jih naročil nekoč nekaj več, ko sem videl simpatičen mali napajalnik v nekem DVD-ju, misleč, da ga nekoč poskusim narediti. Kasneje sem na zadevo pozabil.
Na proizvajalčevi strani sem našel tudi zanimiv software predstavitev Zanima me, če ima kdo izkušnje z izdelavo switcherjev? Po moje bi bil majhen switcher z izhodno napetostjo 5V in 12V bil marsikateremu zanimiv. Morda bi šli v kako skupno izdelavo? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Pet Avg 26, 2011 4:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej pod piezzoelectric transformer |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Pet Avg 26, 2011 4:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tele kitajski napajalci so čisti dre*
Nobene prebojne trdnosti, po možnosti pa še neregulirani |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Avg 26, 2011 4:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisti kitajski so res eno veliko s*anje. Mislim, da jih ima tudi NH (nekje imam shemo jo bom skušal najti ) So praktično brez vsake zaščite. Sodelavcu je zaradi podobnega adapterja skoraj zgorelo stanovanje.
Kar par aplikacij doma imam napajanih iz adaterjev, ki sem jih kupil v NH. Tudi zadnjo RFID ključavnico napajam tako. Če bi imel mali stikalni napajalnik, bi ga dal raje zraven v škatlo. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Avg 26, 2011 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam par switcherjev na 5V in 12V. 8W. Narejeni in kupljeni v firmi Eyra v Stični.
Izgledajo solidno narejeni. Koristijo pa "TOP" power čipe - regulacijsko vezje in močnostni tranzistor v enem samem ohišju.
http://www.eyra-elektronika.si/stikalnipretvorniki.htm
glej: Pretvornik družine PI05xx _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29 Prispevkov: 323 Aktiv.: 1.36
|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2011 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Tudi zadnjo RFID ključavnico napajam tako. Če bi imel mali stikalni napajalnik, bi ga dal raje zraven v škatlo. |
Silvo, kupil sem tak napajalnik ravno v ta namen. Ugotovil sem, da je neuporaben, ker mi moti RFID sprejemnik in se zmanjša domet branja na le 30% glede na napajanje z navadnim napajalnikom.
Kako se zadeva obnaša pri tebi ?
LP,stursc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jky Neznanec

Pridružen-a: Sre 26 Okt 2011 12:43 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sre Nov 02, 2011 11:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Ce uporabljas TNY moras narediti tudi svoj trafo, ceprav imas tocne specifikacije ni ravno lahko.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Nov 02, 2011 7:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
jky je napisal/a: |
Ce uporabljas TNY moras narediti tudi svoj trafo, ceprav imas tocne specifikacije ni ravno lahko.... |
Naredil sem dva taka switcherja. Trafo sem navil na roko. Uporabil sem transformatorje s starih PC napajalnikov. Izhodne napetosti so bile točno take, kot sem jih izračunal. Še največ težav sem imel z razstavljanjem starih transformatorjev. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni