www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Led diode na omrežni napetosti?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Zmelly
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 21:58
Aktiv.: 0.54
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 06, 2011 1:02 pm    Naslov sporočila:  Led diode na omrežni napetosti? Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Dobil sem neko svetilko v popravilo, ker se pač točno takšne ne da več kupiti. Mislil sem da je stvar preprosta, pa očitno ni. 150nf kondenzator v seriji z mostičem in šestimi led diodami ne deluje.
Našel sem spodnjo shemo, amapk ne razumem zakaj sta potrebna upora R1 in R2? Brez tega ne gre?

prosim za pomoč.... Hvala in lep pozdrav, Darko

led.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  68.86 KB
 Pogledana:  70 krat

led.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 06, 2011 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

R1 sprazni kondenzator C1, ko izključiš svetilko iz vtičnice. Je zelo koristno, da je zraven (da te dotik vtikača ne strese).

R2 omeji tok skozi LEDice. Je nujen. Isto funkcijo ima tudi C1.

Ta shema je tako enostavna, da bolj ne more biti. Če tole vključiš v vtičnico, mora biti na C2 neka napetost. Če ni, je lahko fuč kondenzator C1 (prekinjen), C2 (v stiku), diode / Gretz (pregoreto) ali pa kaka povezava med vtičnico in C2.

Če napetost je, je lahko fuč R2 (prekinjen), kaka povezava med Grecom / diodami in LEDicami. Ali pa so šle LEDice rakom žvižgat.

Pa glede na enostavnost vprašanja ne vem, če bi ti zaupal pomerit napetost na C2. Opravka imaš namreč z omrežno napetostjo.
Nazaj na vrh
Zmelly
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 21:58
Aktiv.: 0.54
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 06, 2011 3:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, saj najbolj me je begal R1, na to da izprazni kondenzator ob izklopu res nisem pomislil.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 06, 2011 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole vezje lahko tudi rahlo explodira, če ni drugače. Če je vse v redu in odnese R2, dobiš na elektrolit 350V...BUUUUUM!!! varneje bi bilo vezati kakšno zenerco (reecimo 40-45V) paralelno elektrolitu.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.93

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 06, 2011 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

na tem mestu nima elektrolit kaj delati
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 06, 2011 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O, ima, ima. Brez njega bodo ledice hitro spustile dušo. Ob vklopu ko je kondenzator (poli) prazen spusti skozi kar zajetno mero toka, ki po nekaj vklopih uniči ledice. Prevečkrat preizkušeno. Taka vezja sem delal za v stikala namesto tlivk, sam da se bil poli 100n, ledica pa samo ena. Brez elektrolita je pobegnila v onostranstvo po nekaj vklopih.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 06, 2011 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta vezava na splošno ni preveč "dobra" za LED. Uporabi raje klasično napajanje preko kondenzatorja brez vzorednega upora. Upor naj bo raje v seriji proti nuli.

Podobno zadevo sem imel enkrat pri znancu kjer so mu LED lučke konstantno hitro odpovedovale. Spremenil sem način vezave napajalnega dela in od tedaj še danes vse sveti.
Kitajec pač naredi vse na maksimum, da izdelek sveti kar se da najbolj, pri tem pa se življenjska doba oz. preobremenitev LED ne upošteva.

Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.51
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 06, 2011 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
O, ima, ima. Brez njega bodo ledice hitro spustile dušo. Ob vklopu ko je kondenzator (poli) prazen spusti skozi kar zajetno mero toka, ki po nekaj vklopih uniči ledice. Prevečkrat preizkušeno. Taka vezja sem delal za v stikala namesto tlivk, sam da se bil poli 100n, ledica pa samo ena. Brez elektrolita je pobegnila v onostranstvo po nekaj vklopih.

Drži, da bodo ledice spustile dušo!
Namesto tlivk, pa ni potrebno tako zakomplicirati, enostavno v serijo dioda 1N4007 upor 47K (1/4W) in ledica. Preizkušeno!

Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 06, 2011 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:

Jaz sem mislil na vhodni kondi ne na gladilnega.

Pa sicer tudi za gladilnega. Flikneš notri keramiko pa je. Elektroliti pa vročina nista najboljše stvari
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 07, 2011 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

no, brez vhodnega gre, seveda. Ampak ko smo v drugi temi že pri varčevanju...poraba je tako par sto % večja, saj kuri cca 2-3 W. Poleg tega se ta 47k upor greje. Gornja vezava se ne greje, tako da tukaj ni bojazni za elektrolit. Edina nevarnost je to, kar sem rekel, zato je pametno dati paralelno zenerco. Po gornji vezavi je poraba LEDice in predupora ranga 0.2W, torej je skupna poraba z vsemi izgubami daleč pod pol vata. V stikalu je dovolj prostora za tako vezje, zakaj ne bi kompliciral? Very Happy
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 07, 2011 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam bi sicer raje naredil tokovni omejilnik s kakim linearcem.Poceni in efektivna zadevca, znebil bi se tudi vsega utripanja.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 07, 2011 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, lahko, ampak a ni to potem še večje "kompliciranje"? (sicer pa - zakaj pa ne)

Sicer pa tudi gornje vezje ne utripa, če je elektrolit dovolj velik (kakšnih 10 mikro ni ravno dovolj). Elko je lahko dosti majhen, saj napetost na njem določaš s preduporom in če se omejiš na kakšnih 6-8V, so 10V elektroliti kar majhni.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 07, 2011 4:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si narediš konkretno lampo lahko pričakuješ oz. zahtevaš da ti ledice držijo tistih 10k ur ali pa še kaj preko.

Nekaj kompliciranja je, samo prihraniš pa na ledicah in odstraniš vse utripanje.

Zato pa keramika, ker je praktično večna in jo lahko ponucaš tudi za kasnejša popravila.
Nazaj na vrh
mrsmok
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Sep 2009 10:50
Aktiv.: 0.31
Kraj: Gorenja vas

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 07, 2011 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker se ne spoznam najbolje in me vseeno zanima sprasujem. Zakaj sta C1 in R1?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 07, 2011 7:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm... Prva in druga vrstica prvega odgovora... Brick wall
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni