|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Pet Sep 09, 2011 8:42 am Naslov sporočila: LCD TV utripa - inverter ali zarnica? [PROBLEM RESEN!] |
|
|
Pozdravljeni.
Po nekajurnem sraufanju in brskanju po vseh mogocih forumih se vedno nisem popolnoma preprican kaj bi bilo z mojim TVjem.
Kar nekaj casa potrebuje da po zagonu prikaze sliko, potem pa vcasih nekaj casa deluje normalno, vcasih slika zelo motece utripa, vcasih popolnoma izgine dokler ne preklopim na standby in nazaj na ON, itd...
Napihnjen kondenzator na napajalniku sem zamenjal z nenapihnjenim ( ) (originalen je bil 450 V, 350 uF, novi ima 400 V, 470 uF), zagon se je izboljsal, utripanje pa je ostalo, oziroma se je zdaj, po enem letu uporabe (v bistvu v zadnjih treh mescih) se drasticno okrepilo.
Sumim inverterja (ima dva - master in slave), bojim pa se, da ni sla zarnica rakom zvizgat.
Zanima me, ce ima kdo izkusnje z utripanjem, in ce bi res bila pokvarjena inverterja, in ce je res da v primeru defektne zarnice niti utripa ne vec.
Ima kdo kaksno podobno izkusnjo?
TV je Grundig 37", tocnega modela ne vem iz glave, inverterja pa sta isti model kot v LG, Techwood, Bush, Philips, itd. Konkretno ta dva inverterja ki ju imam namen kupiti sta iz televizije Techwood 37722HD 37", modela pa sta LG Philips LCD Co. Ltd. (proizvajalec) 6632L-0197D (master) in 6632L-0198D (slave).
Torej, glavno vprasanje je, ali je res najvecja moznost da sta odpovedala inverterja, ali pa je tudi velika verjetnost da bom za 40 eur kupil inverterja, potem pa se bo izkazalo da je odpovedala zarnica?
Hvala za odgovore in lep pozdrav!
Nazadnje urejal/a zok Sob Sep 10, 2011 9:38 am; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko-x Član

Pridružen-a: Tor 02 Nov 2004 14:21 Prispevkov: 326 Aktiv.: 1.38 Kraj: prekmurje
|
Objavljeno: Pet Sep 09, 2011 8:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
Izmeri napetost na primarni strani napajalnika.
Za utripanje je lahko kriv napajalnik in nihanje ali manjša napetost za napajanje inverterja.
Ponavadi je potrebno menjati kondenzatorje pri čipu, ki skrbi za ustrezno delovanje napajlnika.
l.p.
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
Objavljeno: Pet Sep 09, 2011 9:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi da je lahko problematicna tudi pomanjkljiva regulacija napetosti na izhodu napajalnika ali pa padec napetosti zaradi katerega drugega dejavnika? Ce prav razumem mora potemtakem na inverter priti stabilizirana napetost?
Si bom se danes zvecer dal duska in malo pomeril napajalne napetosti.
Zarnica je torej najverjetneje (upam da) v funkcionalnem stanju? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Pet Sep 09, 2011 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čip ti crkuje, ker med periodami 'nedelovanja' nima dovolj zaloge štroma v kondijih. To so tisti mali 10uF 50V |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko-x Član

|
Objavljeno: Pet Sep 09, 2011 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na inverter ponavadi pride napetost, ki ni stabilizirana.
Problem je če niha napetost saj je poraba pri osvetlitvi večja in gladilni kondenzator ne kompenzira nihanja.
Problem je lahko na primarni strani (PWM krmilje) ali sekundarna stran gladilni kondenzator, ali pa inverter kateremu se vklaplja tokovna zaščita zaradi prevelike porabe.
Pametno je poiskati načrt (če obstaja na neti).
Pazi napetos na primarju dosega 330V DC!!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.39
|
Objavljeno: Pet Sep 09, 2011 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Možna težava je tudi v slabi masi med samim vezjem in šasijo LCD-ja. Pri nekaj LCD-jih je to kar problem, ker je masa izvedena tako, da se baker na tiskanem vezju dotika šasije in s tem naj bi bila dobra masa zagotovljena. Ampak baker sčasoma oksidira in tako enkrat dela drugič ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
Objavljeno: Pet Sep 09, 2011 11:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
torej: ko TV ima sliko je na inverterjih 24 v. ko je nima, je cca 7 V. Ko utripa, slika skace med 7 in 24 V.
sumim dve stvari: prva je ta, da cip ki krmili inverter napajalnika (gre za switcher) nima stabilnega napajanja. cip (oz. sta kar 2) ima svoj breztransformatorski napajalnik - kombinacija uporov, kondenzatorjev, diod in elektrolitov. sumim napajalni del cipa.
druga stvar je pa osnovna plosca za katero se nisem ugotovil po katerem pinu in na kak nacin napajalniku sporoci kdaj vklopit napajanje inverterjev. Upam na prvo moznost.
Napajalnik po moji povrsni oceni pretokovne zascite nima.
Bomo videli jutri. Trenutno imam pred seboj zakonsko posteljo, na njej pa televizor, osciloskop, multimeter, kup orodja in (bodoco) zeno ki ze eno uro spi.
Hvala za odgovore! ce ima kdo se kaksno idejo pa kar na plan z njo! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Pet Sep 09, 2011 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seseda se ti napajanje za inverterje. Slika verjetno ne izgine ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
Objavljeno: Pet Sep 09, 2011 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
tudi slika in zvok izgineta. za zvok nisem 100% ker imam iz receiverja povezavo na glasbeni stolp, ampak ob tem ko slika izgine se zaslisi iz zvocnikov kaksen POP. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Pet Sep 09, 2011 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem se TV - reboota ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Sep 10, 2011 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Kot že rečeno, preveri določene elkote v napajalniku. Išči tudi hladne spoje.
Preveri, če ti PFC dela; na tistem 450V (zdaj 400V) elkotu bi moralo biti ca. 400V. Če je samo 300V, potem je lahko ta prenizka napetost vzrok za občasno nedelovanje. Tak primer sem že videl. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
Objavljeno: Sob Sep 10, 2011 9:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Fantje, TO JE TO!!
Na primarnem delu napajalnika je 5 ELKOtov, ki skrbijo za gladko napajanje krmilnih cipov za switcher. 4x po 10 uF in en 22 uF. Vsi so izgledali na videz OK, (C-metra zal nimam), pa sem vsakemu vzporedno dodal se 10% vrednosti (dospajkal sem 4x po 1 uF in enega 2.2 uF). Pri enem izmed teh petih kondenzatorjev se mi je zdelo da ima na enem pinu hladen spoj vendar se nisem poglobil v to ker sem tako ali tako pretopil cin da sem na drugo stran tiskanine dospajkal se en kondenzator. Vklopim, in namesto petih minut cakanja da zaslon prvic utripne se backlight po cca 5 sekundah prizge, se deset sekund kasneje pa ze pokaze sliko. YAAY!
In se nekaj sem opazil: ko sem TV pripeljal domov in priklopil receiver na SCART input sem ugotovil da vcasih zvok predvaja, najveckrat pa ne. Odvisno od vremena. Vcasih je zvok predvajalo, ko je ekran utripnil pa je najveckrat zvok izginil - to je tudi vzrok da sem zvok predvajal preko glasbenega stolpa. Zdaj zvok dela. To pomeni da je TV popolnoma brezhiben!
Tri vprasanja sem ze postavil na tem forumu, in vse probleme do zdaj sem resil z vaso pomocjo - hvala za vse ideje, predloge in nasvete!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvizko Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58 Prispevkov: 381 Aktiv.: 1.99 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Sep 10, 2011 12:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem razbral je zadeva končana pa vseeno me je zmotlo to, da si dodal elkote...a to pomeni da obstoječih nisi menjal al kaj???? _________________ LED je prihodnost! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko-x Član

|
Objavljeno: Tor Sep 13, 2011 8:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Hmm po mojem jih je menjal. Zadeva je bila samo za test, sam se tudi posložujem podobnih metod, s tem, da vgrajeni kondenzator prej odspajkam.
Mel je srečo, da je napako ugotovil že z dodanimi kondenzatorji glede na to da, so bili stari še v vezju.
Še nasvet nabavi kondezatorje, ki so iste vrednosti in na njem piše 105°, ker drugače jih boš v kratkem spet menjaval. Če ni prostorska stiska lahko dodaš tudi za razred višjo nazivno napetos kondenzatorja. To ne škodi!!!
L.P.
Marjan  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
Objavljeno: Čet Sep 15, 2011 5:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kondenzatorje sem samo dodal, in med lotanjem sem nasel hladen spoj, za katerega sem 98% preprican da je bil vzrok vseh tezav. Ker pa 10% kapacitete zraven pri glajenju napajalne napetosti nikoli ne skodi, sem jih kar pustil notri. Stari kondenzatorji so na videz popolnoma OK. Res pa gre za 65-stopinjske, ne 105°.
Televizija v tem casu ni pokazala niti ene anomalije v delovanju (mi je pa zato v nedeljo na avtu turbino razteplo ), tako da mislim da je tezava odpravljena.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni