|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Ned Sep 18, 2011 11:39 pm Naslov sporočila: Nakup neoriginalne baterije za prenosnik |
|
|
Stara zgodba - star prenosnik, ki še dela ko urica, edina stvar, ki je odpovedala do sedaj je baterija. Originalna baterija je okoli 100 EUR, neoriginalna baterija iz ebay-a pa več kot pol manj. Je pa seveda problem - specifikaciji originalne in neoriginalne baterije se ne ujemajo.
Gre za prenosnik Fujitsu Siemens C1410, koda baterije je FPCBP150, in za njega sem na ebay-u našel samo eno neoriginalno baterijo. Originalna baterija ima 10,8V in 5200 mAh, neoriginalna pa 14,4V in 4400 mAh. Napajalnik prenosnika ima 19V izhod, tako da 14,4V načeloma ni preveč, še vedno pa me malo skrbi glede zelo različnih specifikacij baterije. Kaj pravite - se to splača nabavit ali se raje poslužim originala? _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zdovcj Član

Pridružen-a: Sob 18 Jul 2009 13:26 Prispevkov: 118 Aktiv.: 0.61 Kraj: Kovor
|
Objavljeno: Pon Sep 19, 2011 12:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Dvomim, da bo baterija pasala v računalnik, saj ima eno celico ceč od orginalne baterije (3,6 V razlike v napetosti je ravno ena celica Li-Ion baterije), s tem pa gotovo tudi drugačen konektor.
Če ti ni veliko do tega računalnika se greš lahko mehanika
Poglej, kakšna je kvaliteta nove baterije. Če ni v kakšnem kompaktnem ohišju jo mogoče lahko podreš in odklopiš eno celico. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.40 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Pon Sep 19, 2011 1:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Če ne dobiš pravega nadomestka, razstavi staro zamenjaj celice. _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Pon Sep 19, 2011 4:16 am Naslov sporočila: |
|
|
ne bo ok |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Pon Sep 19, 2011 7:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Prodajalec pravi, da baterija paše direktno v moj računalnik (tudi navedena koda baterije se ujema), se mi je pa zdelo malce čudno zaradi razlike v napetostih. Očitno bo treba kje drugje iskat
Če bi šel v menjavo celic obstoječe baterije - katere celice priporočate, da nabavim?
Če se ne motim, sem nekje bral, da ni dovolj samo menjava celic ampak, da je potreben tudi "reset" elektronike, ki spremlja koliko polnilnik ciklov je dala ena baterija čez. Če se tega ne naredi, krmilna elektronika sporoča računalniku, da je baterija iztrošena, kljub temu, da so celice nove. A mogoče kdo več ve kako je s tem? _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pon Sep 19, 2011 8:59 am Naslov sporočila: |
|
|
yacksy je napisal/a: |
Prodajalec pravi, da baterija paše direktno v moj računalnik (tudi navedena koda baterije se ujema), se mi je pa zdelo malce čudno zaradi razlike v napetostih. Očitno bo treba kje drugje iskat
Če bi šel v menjavo celic obstoječe baterije - katere celice priporočate, da nabavim?
Če se ne motim, sem nekje bral, da ni dovolj samo menjava celic ampak, da je potreben tudi "reset" elektronike, ki spremlja koliko polnilnik ciklov je dala ena baterija čez. Če se tega ne naredi, krmilna elektronika sporoča računalniku, da je baterija iztrošena, kljub temu, da so celice nove. A mogoče kdo več ve kako je s tem? |
Jaz sem se pred časom lepo opekel, tako da je to res. Je pa postopek za reset jako težko najt. Previdno! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dajava Neznanec

Pridružen-a: Tor 30 Avg 2011 9:59 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a.vidmar Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03 Prispevkov: 1159 Aktiv.: 5.30 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Sep 19, 2011 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo je da so vse tri vrste baterij (FPCBP150 (A)(AP)) večinoma 14,4V?
Je možno da bi izdelovalec prodajal baterije z isto oznako in različnimi napetostimi, ki niso kompatibilne??
Vse tri naj bi pasale v omenjen prenosnik oz. so reklamirane za C1410 ?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

|
Objavljeno: Tor Sep 20, 2011 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
@dajava, najlepša hvala za povezavo. Zanimivo mi je, da je slika 10,8V baterije povsem ista kot slika 14,4V baterije (značilni črno/rdeči napisi na bateriji).
Ne vem, temle Kitajcem ne zaupam glede baterije za moj prenosnik. Očitno je bolj redek model in se teh baterij proda zelo malo, torej se ne sekirajo, če prodajajo baterije za prenosnik za napačnimi specifikacijiami.
Se je kdo igral z zamenjavo celic in resetom nadzorne elektronike? _________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Tor Sep 20, 2011 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za moj službeni fujitsu siemens c1320 sem naročil novo baterijo. Prejšnja je bila 10,8V nova je 14,4V, po obliki pa enaka (originalna). Dela BP, precej daljša je avtonomija. Izgleda da stikalni regulator v prenosniku "pospravi" obe napetosti. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni