|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2011 1:11 pm Naslov sporočila: Alternativa alkalnim baterijam? |
|
|
Pozdravljeni!
Pred časom sem domov prejel novi Con**dov katalog in notri zasledim Ni-Zn akuje. Cena pri Con*adu me običajno neprivlači v nakup razen, če ni v igri kakšna dobra akcija. Zato sem šel malo Googlat za Ni-Zn akuji in našel precej ugodne in v svetu aktualne PowerGenix.
Vprašanje. Kakšno je vaše mnenje o teh akujih, če ste mogoče lastnik omenjene vrste akujev, toliko bolje? Zanima me tudi, če bi se dalo omenjene baterije polniti na DIY alkalnem polnilcu in katerega bi priporočali(shema), ali pa če bi šlo z modelarskem polnilcem?
Hvala in lep pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2011 5:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupi eneloop in pozabi na ostale akkuje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cimer Član

Pridružen-a: Sob 07 Okt 2006 0:07 Prispevkov: 122 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2011 6:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali pa ReCyco+.
Uporabljam že par let v oddajniku za daljinsko vodenje. Ker bolj malo letim, napolnim enkrat letno ob začetku sezone in to je to. _________________ Lep pozdrav!
Marko S. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2011 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz zadnje čase vse naprave predelam na Li-ion, pa sem srečen  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2011 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enako kot aly.
Tudi eneloopke niso slabe. Nad običajnimi NiMH mignonkami sem pa razočaran zaradi samopraznenja.
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.37 Kraj: Knežak
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2011 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ansmanke od 2009... in še zmerej držijo "ko pras*ca"... 2700mAh (za info.)
nimam komentarja nad samopraznjenjem (ker ga ni opazit. ) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Sep 17, 2011 11:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Jaz zadnje čase vse naprave predelam na Li-ion, pa sem srečen  |
No to seveda je dobra ideja. kako pa imaš poskrbljeno z hrano da ga nafilaš. Spet pa mogoče včasih zaradi kompleksnosti ohišji me moreš kar lipota zatlačiti ali pa se igrati terminatorja nad ohišjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.59 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Ned Sep 18, 2011 3:39 am Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Jaz zadnje čase vse naprave predelam na Li-ion, pa sem srečen  |
Kaj pa daš kot zaščiuto pred izpraznenjem?
Sam bi lezo rad naredil eno vezje ki bi bila zaščita in polnilec hkrati, tako da bi naprimer priklopil na navaden adapter. _________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Sep 18, 2011 10:22 am Naslov sporočila: |
|
|
kobranka je napisal/a: |
kako pa imaš poskrbljeno z hrano da ga nafilaš. Spet pa mogoče včasih zaradi kompleksnosti ohišji me moreš kar lipota zatlačiti ali pa se igrati terminatorja nad ohišjem. |
Saj lahko daš ustrezen LiIon namesto LiPo.
Na Dealextreme sem kupil baterije v velikosti AA (14500) - 14mm premer, 50 mm dolžina.
Večina naprav ima ležišče za dve AA bateriji. Eno ležišče pustim original, drugega pa "obrnem okrog", tako da sta bateriji vstavljeni in zvezani vzporedno.
Večina naprav se napaja preko internega switcherja, ki brez težav prebavi vhodno napetost 3-4V. Če pa ne, se zaporedno z baterijami da eno 4007 diodo, ki ima padec napetosti cca 0,7 V.
Za polnenje ni problem - odpreš pokrovček in daš baterije na polnilec.
baterije:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26124
polnilec:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1251 _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Ned Sep 18, 2011 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
stranaboy je napisal/a: |
Sam bi lezo rad naredil eno vezje ki bi bila zaščita in polnilec hkrati, tako da bi naprimer priklopil na navaden adapter. |
Litijeve celice se dokaj enostavno polni.
Od začetka s tokovno limito, potem pa z napetostno limito.
Če zadevo poenostaviš, je povsem v redu če vzameš regulator na 4,1V ali 4,15V (precej točno - beri revijo; članek od Mucek-a) in med napajalnik in baterijo daš ustrezen upor za omejitev toka. Seveda ne smeš zadeve pozabit izključit ko je baterija polna. Ta metoda ni časovno optimalna, je pa zelo enostavna. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

|
Objavljeno: Ned Sep 18, 2011 1:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisti li-ion bi pa bili vredu še posebej, ker imajo zaščito, edino kakšen mostiček velikosti AA bi potreboval.
Kaj pa AAA? Verjetno bi pa vsaj pri tej velikosti moral kupiti v prvem postu omenjen komplet. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Ned Sep 18, 2011 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni se poleg LSD (low self dischage) nicd baterij, dopadejo še LI/FE baterije ki niso za polnit (lithium ultimate energizer). Imam jih za rezervo pri fotoaparatu če se mi nimh baterije izpraznijo. Imajo izredno visoko kapaciteto, delujejo neovirano tudi pri nizkih temperaturah in nimajo praktično nobenega samopraznjenja, rok uporabe 2022. Za tistih par evrov večjo ceno, se jih vsekakor splača nabavit. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zdovcj Član

Pridružen-a: Sob 18 Jul 2009 13:26 Prispevkov: 118 Aktiv.: 0.61 Kraj: Kovor
|
Objavljeno: Pon Sep 19, 2011 12:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz večinoma predelujem stvari kar na lipote. Če ne grejo v ohišje (večinoma ne grejo ) pa nacinim zunanji konektor. Polnem pa kar z modelarskim polnilcem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.46 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Pon Sep 19, 2011 12:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
cero, kje kupuješ tiste Energizer baterije?
Za kakšen backup bi pa prav prišle (sploh za 200mW zelen laser pointer, ki jih "žre" kot za stavo...).
In še vprašanje za tiste, ki predelujete naprave na Li-tehnologijo akumulatorjev:
Če imam recimo malce večji MP3 predvajalnik, ki se napaja z 1,5V, kako spravite napetost s 4,15V na 1,5 (3V)? Obstajajo kakšni majhni in poceni switcherji? _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni